Craiova: A crescut numărul donatorilor de sânge

0
451

Din raţiuni umanitare sau pur şi simplu pentru a-şi ajuta prietenii şi rudele aflate pe patul de spital craiovenii par să fi înţeles importanţa gestului de a dona sânge. Aşa se face că în ultimii ani numărul donatorilor a crescut în mod constant la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova.

Numărul de donatori este în creştere mai ales în rândul tinerilor. Potrivit directorului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova, dr. Sevastiana Bran cei care au venit să „dea sânge” sunt donatori cu ştate vechi, însă, în ultimii doi ani pe lângă aceştia au fost şi destul de multe persoane care au trecut pentru prima dată pragul centrului de la Craiova. De regulă, se întâmplă aşa atunci când o rudă sau un prieten internat în spital are mare nevoie de sânge. Apoi, însă, cei mai mulţi devin donatori fideli ai Centrului Regional de Transfuzii Sanguine. „Numărul de donatori a crescut în ultimii doi ani şi pentru că foarte mulţi tineri au înţeles importanţa actului donării şi atunci se prezintă la Centrul de Transfuzie. Sunt mulţi aparţinători care vin pentru prieteni, rude sau cunoştiinţe. Dar sunt şi donatorii noştri vechi, care sunt proporţie de aproximativ 60% şi care vin frecvent la 3-4 luni. Numărul donatorilor tineri a crescut în proporţie de aproximativ 20% şi în general cei care au venit pentru prima dată la centru revin”, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

„Oamenii au înţeles importanţa actului donării”

Desigur, în ciuda tendinţei de creştere a numărului de donatori este nevoie în continuare de susţinere din partea populaţiei. Din acest motiv cei care vor să facă un gest de solidaritate sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină. Asta şi pentru că, potrivit statisticilor oficiale, România ocupă penultimul loc în Europa la capitolul donare de sânge voluntară şi neremunerată. În acest moment doar 2% din populaţia ţării se prezintă la centrele de transfuzie sanguină, evident mai puţin de media europeană care se apropie de şapte procente. „Nu am ajuns la stadiu de autosuficienţă pentru că şi cererea este mare şi din toate grupele este necesar sânge. În permanenţă este nevoie de donatori la Centrul de Transfuzii. Nu pot să spun că vine cineva pentru tichete de masă sau pentru alte avantaje. Oamenii au înţeles importanţa actului donării. Avem donatori fideli. Sunt persoane care au venit de la 18 ani la Centrul de Transfuzii pentru a dona”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii.

Condiţii pentru a dona sânge

Înainte de a dona sânge, craiovenii trebuie să se asigure că îndeplinesc o serie de condiţii. În primul rând trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, să aibă greutatea între 50 şi 100 kg dacă sunt de sex feminin şi între 60 şi 110 kg dacă sunt de sex masculin şi să aibă tensiunea arterială sistolică între 110 şi 180 mmHg. De asemenea, pentru a fi eligibil este important ca donatorul să nu fi consumat băuturi alcoolice sau medicamente în ultimele 48 de ore sau să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele şase luni. Cel care doreşte să doneze sânge nu trebuie să aibă sau să fi avut vreodată boli precum hepatita, TBC, SIDA, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele. Craiovenii trebuie să ţină cont totodată că, în ziua donării, este obligatoriu să consume cât mai multe lichide şi să ia o masa consistentă, dar care să nu cuprindă alimente ce conţin grăsimi animale. Cel care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergic, să fie răcit sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

Donatorii beneficiază şi de câteva facilităţi: bonuri de masă, analize gratuite în valoare de 100 lei, reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu, şcoală sau facultate. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce beneficiază de produsele prelevate, se efectuează o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boala transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.