În contextul participării la conferința „Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni”, eveniment la nivel înalt al Președinției române a Consiliului UE, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel S. Mariaschin, director executiv și vicepreședinte executiv al B’nai B’rith International.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul UE pe tema combaterii antisemitismului și a combaterii negării Holocaustului. Totodată, oficialul român a exprimat satisfacția față de activitatea organizațiilor evreiești americane în susținerea valorilor democratice și a salutat relația construită cu România.
În context, a fost reafirmat angajamentul României și rolul activ asumat în combaterea fenomenului antisemitismului la nivel internațional, prin dezvoltarea unor instrumente eficiente pentru combaterea și prevenirea discriminării, discursului de ură și infracțiunilor motivate de ură.
Premierul român şi interlocutorul său au exprimat îngrijorarea faţă de tendinţele publice de revalorizare a unor acţiuni şi poziţii xenofobe şi antisemite, care şi-au făcut apariţia în ultima perioadă în unele state europene, şi au exprimat poziţii de condamnare a acestora.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat proiectele curente aflate în desfășurare în România, cu accent pe deschiderea unui muzeu național de istorie a evreilor și al Holocaustului din România.
Elemente de background:
Daniel S. Mariaschin este director executiv și vicepreședinte executiv al organizației B’nai B’rith International. Din această calitate, coordonează toate programele și activitățile desfășurate pe plan mondial de către organizație. Și-a dedicat întreaga activitate profesională organizațiilor evreiești și promovării protecției drepturilor membrilor comunităților evreiești în plan mondial și cultivarea unor bune relații cu Statul Israel.
B’nai B’rith International este o organizație a cărei misiune constă în promovarea drepturilor omului, promovarea Israelului, promovarea unității și continuității evreilor, dar și asigurarea accesului la locuințe sigure și accesibile pentru persoanele în vârstă cu venituri reduse și educație diversificată. Din 1843, B’nai B’rith a jucat un rol vital în sprijinirea comunităților evreiești din întreaga lume, cât și a altor comunități aflate în situații de criză. Prezentă în țări din întreaga lume, B’nai B’rith este Vocea Globală a Comunității Evreiești.
Organizaţia B’nai B’rith International a fost înfiinţată în 1843, la New York, de 12 emigranţi evrei din Europa. Între timp, B’nai B’rith a devenit cea mai puternică organizaţie evreiască din lume, deţinând reprezentanţe în peste 58 de state şi fiind prezentă în mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONU, UNESCO şi Consiliul Europei.