Plecarea „Piticului” se încearcă suplinită prin promovarea lui Mihăilă sau prin una dintre ţintele iernii: Rotariu, Drăguş, Tandia şi Ioniţă
Plecarea lui Mitriţă lasă un hău în Craiova. Dincolo de aportul său extrem de important în joc şi la rezultatele echipei, genul acesta de jucător este adulat în Bănie. Privind lista de export a Ştiinţei, remarcăm că ofertele au vizat aproape exclusiv ce este de provenienţa oltenească. Mitriţă, Băluţă, Screciu şi Vătăjelu, utilizatori de perfect simplu, au valorat împreună 13-14 milioane de euro. Ivan a costat şi el 3 milioane, poate şi pentru că fusese oltenizat în prealabil, el având doar 16 primăveri când a sosit în Bănie. Doar Gustavo a mai fost vândut, dar faţă de ceilalţi suma de transfer era numai din 6 cifre, iar cota brazilianului i-a crescut cota printre prazilieni, făcând parte din tripleta napoletană cu Mitriţă şi Băluţă. Acum, Craiova mai are doar un dribleur, şi, evident, el e oltean de origine: Bancu. E şi următorul produs de export, astfel explicându-se şi preluarea banderolei de căpitan.
Mitriţă vine să-şi ia la revedere de la fani
Alexandru Mitriţă a fost invitat să dea lovitura de începere la meciul de duminică, ora 21, dintre Universitatea Craiova şi CFR Cluj. „Piticul” revine din Abu Dhabi, unde a efectuat deja primele antrenamente cu noua sa echipă, FC New York City, şi pe „Ion Oblemenco” îi va preda onorofic banderola de căpitan lui Nicuşor Bancu. „Alex Mitriţă îşi va lua la revedere de la suporterii Ştiinţei şi de la Peluza Nord Craiova duminică seara. Lovitura de începere în ceea ce este „şocul” acestui mini-retur va fi dată de Alex, nu înainte de a preda banderola lui Nicusor Bancu. Fii în tribune alături de Alex Mitriţă, cel care vine special pentru a celebra prima victorie în campionat din 2019„, se arată într-un mesaj postat de Universitatea Craiova pe Facebook. Alexandru Mitriţă a semnat un contract pe 4 ani cu New York City şi va câştiga progresiv între 1,2 şi 1,8 milioane de euro pe sezon.
Mangia l-ar lua pe Drăguş: „Dacă o echipă vrea jucători tineri, de calitate, care cunosc fotbal, atunci trebuie să apeleze la cei de la Viitorul”
Craiova încearcă mai multe piste pentru a acoperi plecarea lui Mitriţă în SUA. Fortes a fost deja transferat, dar portughezul nu este pe profilul fostului căpitan al Universităţii, ci mai degrabă o soluţie de înlocuire a lui Koljic. Patru ţinte principale au conducătorii din Bănie: Rotariu, Drăguş, Tandia şi Ioniţă. La ultimul, CFR nu este dispusă să renunţe pentru mai puţin de un milion de euro, iar Craiova nu ar vrea să achite această sumă pentru un jucător care a fost mai mult rezervă în ultimul an, de când este în lotul campioanei, el fiind şi un fotbalist destul de capricios. În plus, în Bănie nu i-ar fi acceptate „declaraţiile de dragoste” repetate faţă de Rapid, o rivală a Craiovei. Sepsi nu ar renunţa acum la Tandia, acesta fiind principalul lor atu în lupta pentru play-off. De altfel, Tandia a marcat un gol şi a oferit un assist în eşecul celor de la Sepsi de la Voluntari. Totuşi, şi oltenii au rezerve în privinţa acestei achiziţii, deoarece jucătorul malian nu a avut continuitate în ultimii ani, suferind şi multiple accidentări. Dorin Rotariu nu pare atras prea mult de varianta Craiova, el urmărind tot un transfer peste hotare. Dintre cei patru, Denis Drăguş ar fi preferatul lui Devis Mangia, deşi atacantul lui Hagi nu poate fi adus pentru mai puţin de 2 milioane de euro, plus procente din transfer. Deşi nu obişnuieşte să vorbească despre jucătorii altor formaţii, italianul a precizat şi după meciul de la Ovidiu că jucătorii de la Viitorul au o cultură fotbalistică şi se adaptează rapid, oferind în acest sens exemplul lui Alex Cicâldău. „Dacă o echipă vrea jucători tineri, de calitate, care cunosc fotbal, atunci trebuie să apeleze la cei de la Viitorul. Aşa am făcut noi în vară cu Cicâldău, care după două-trei antrenamente a înţeles tot ce vreau de la el” a declarat Devis Mangia, după meciul de la Ovidiu.
Mihăilă nu pare pregătit
Deşi pregătirea de iarnă şi amicalele din Antalya ale Craiovei au fost cu Mitriţă în primul 11, sezonul a fost reluat de olteni fără cel mai bun jucător al lor. Totuşi, „Piticul” lipsise şi în meciul tur cu Viitorul, încheiat 2-0, acel joc fiind considerat cel mai bun din acest sezon al alb-albaştrilor. Atunci, Koljic reuşea o dublă, iar de această dată bosniacul a ratat un penalty. În lipsa lui Mitriţă, locul în stânga a fost luat de Mihăilă, care a avut o prestaţie modestă, „încununată” de un luft caraghios în repriza secundă. Internaţionalul de juniori este considerat cel mai de perspectivă jucător al Craiovei, el împlinind 19 ani cu o zi înaintea meciului de la Ovidiu. Totuşi, Mihăilă nu a marcat încă pentru prima echipă a Ştiinţei, iar suplinierea unui jucător care a înscris 13 goluri trebuie făcută de un golgheter veritabil. Deşi a jucat 4-2-3-1 în majoritatea partidelor din acest sezon, iar în Antalya a exersat un 4-4-2, Mangia a revenit pentru acest meci la sistemul folosit în stagiunea trecută, 3-4-3, în care benzile au fost asigurate de Bancu şi Mihăilă, respectiv Dimitrov şi Meza Colli.
Mihăilă întârzie să confirme. Ca o comparaţie „din familie”, Ivan debuta la 17 ani la Universitatea şi nu întârzia să marcheze, într-un meci cu ASA Tg. Mureş, iar la debutul în Liga I înscria în Ghencea împotriva Stelei. Mihăilă a împlinit 19 ani şi nu a reuşit să înscrie vreun gol la prima echipă, el nefiind un jucător prolific nici când evolua la satelit. Talentul său este indiscutabil,
Bancu, următorul produs de export al Craiovei
Dacă varianta Mihăilă nu dă roade şi oltenii nu vor reuşi să transfere un jucător care să suplinească într-o anumită măsură plecarea lui Mitriţă, o altă soluţie pentru Mangia ar fi urcarea lui Bancu. Totuşi, antrenorul italian nu pare să agreeze această mutare, cel puţin nu în sistemul 4-4-2, mai ales că „Bancone” evoluează fundaş stânga şi la echipa naţională. De altfel, Bancu a preluat banderola de căpitan de la Mitriţă, el fiind următorul produs de export al Craiovei. Este şi o strategie de marketing a celor din Bănie, ultimii patru căpitani ai Universităţii, Vătăjelu, Ivan, Băluţă şi Mitriţă fiind vânduţi în străinătate pe sume importante. Bancu şi Cicâldău au rămas acum cei doi internaţionali ai Universităţii, iar Bancu are deja promisiunea conducerii că va pleca în vară, acesta fiind deja al cincilea sezon în tricoul Ştiinţei.
Andrei Cristea, noul Gardoş?
Adus cu vâlvă în Bănie, Andrei Cristea a prins numai ultimele 10 minute din meciul de la Ovidiu. Decizia lui Mangia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Mihăilă şi Meza Colli au dezamăgit la Ovidiu. Mai mult, paraguayanul a fost menţinut în teren pe tot parcursul jocului, Mangia fiind precaut pe final şi preferând o schimbare post de post, Cristea intrând în locul lui Koljic. Vârful moldovean n-a părut deloc mulţumit că a fost introdus pe teren aşa de târziu şi a avut o reacţie de frustrare la marginea terenului în momentul ratării penalty-ului de către Koljic, ieşeanul fiind un specialist al acestor faze. N-ar fi exclus să avem un nou „caz Gardoş” în Bănie, în sensul că un jucător cu mare experienţă nu vine în Bănie să fie doar soluţie de back-up. Gardoş a fost ignorat pe termen lung de Mangia şi a răbufnit la un moment dat, având un conflict cu tehnicianul italian, iar de atunci nu a mai prins lotul. O dată cu încorporarea lui Carlos Fortes, şansele lui Cristea sunt şi mai reduse de a prinde echipa. În amicalele din Antalya, Andrei Cristea a avut evoluţii bune, a marcat două goluri şi a scos un penalty.
Oltenii, campionii penalty-urilor, dar şi al ratărilor de la 11 metri
Lovitura de pedeapsă irosită de Elvir Koljic la Ovidiu a fost a cincea nespeculată de craioveni în acest campionat. Koljic şi Mitriţă au două ratări la activ, iar Fedele n-a reuşit nici el să marcheze când a avut ocazia. Cel mai probabil, Andrei Cristea va fi următorul pe lista executanţilor de penalty-uri, dacă va fi în teren, în alt caz urmând a fi solicitaţi Cicâldău şi Mihăilă. Universitatea a primit 14 lovituri de pedeapsă în sezonul actual, fiind pe primul loc în Liga I la acest capitol, cum este de altfel şi la capitolul ratări de la punctul cu var.