Chiar dacă, prin comparaţie cu săptămâna trecută, temperaturile au mai crescut, gerul face în continuare victime. Numărul persoanelor fără adăpost şi al celor cu hipotermie care au fost transportate de serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, raportat ieri, era de 224. Mai mult de jumătate din aceste cazuri au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile şi compartimetele de primiri urgenţe.
La nivel naţional, s-au mai înregistrat cinci decese în judeţele Bihor, Botoşani, Vâlcea şi Timiş – două cazuri, astfel încât numărul celor care au murit din cauza hipotermiei severe înregistrate de la avertizarea „cod galben de ger” emisă de meteorologi, şi până în prezent, se ridică la 39.
De asemenea, în prezent se mai cercetează alte două cazuri de deces înregistrate în Bucureşti, existând suspiciunea de intoxicare cu monoxid de carbon.
În cele mai multe cazuri de deces de până acum, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că a fost vorba de persoane fără adăpost şi cazuri sociale. Pentru a reduce pe cât posibil numărul celor afectaţi de temperaturile scăzute, echipajele serviciilor de ambulanţă şi cele ale SMURD, continuă în această perioadă misiunile de patrulare. Medicii spun că vor încerca să identifice persoanele care nu au un acoperiş deasupra capului.
Oficialii din Ministerul Sănătăţii reamintesc populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările şi expunerea prelungită la frig. La fel de important este să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.