Cu posibilitatea instalării un antrenor fără experienţă, autoritate, rezultate şi licenţă PRO, cu o echipă care a pierdut meciuri pe bandă rulantă în actuala formulă şi care mai poate rămâne fără alţi jucători, cu interdicţie la transferuri timp de un an, Universitatea Craiova se află în mare pericol de retrogradare
Renaşterea Ştiinţei din Clubul Sportiv şi asocierea ei cu oraşul, un deziderat de mulţi ani al fanilor alb-albaştri, greu încercaţi de diverşi patroni nocivi, trebuie să confere cel puţin siguranţă, dacă nu chiar garanţia performanţei. Preţ de două sezoane, echipa a fost în grafic, însă o dată cu ratarea tuturor obiectivelor în stagiunea actuală, investiţiile par să stagneze, trecându-se la o strategie de avarie. Într-un an în care se va inaugura un stadion de 60 de milioane de euro şi într-un an al alegerilor locale, e greu de crezut că un brand al comunităţii poate fi lăsat bătaia vântului, mai ales că principalii candidaţi la şefia oraşului s-au implicat în renaşterea Universităţii.
Fără Bălgrădean şi Bawab, dar cu Mogoşanu
Fotbalul nu e matematică, dar nu putem să uităm că acum un an şi câteva luni Universitatea fără Brandan, Bălgrădean, Bawab, Cârţu şi Săndoi era pe ultimul loc în clasamentul unei Ligi I mai puţin competitivă şi cu 18 echipe, nu cu 14 ca acum. Cârţu şi Brandan sunt deja istorie, Bawab, Bălgrădean şi Săndoi sunt pe făraş, iar la orizont este un play-out înaintea căruia echipele din subsol se întăresc pentru a evita retrogradarea şi pentru a rămâne în divizia în care drepturile TV le acoperă în mare parte bugetul.
O decizie neverosimilă se preconizează la Universitatea Craiova: instalarea lui Daniel Mogoşanu pe banca tehnică. Un antrenor fără experienţă, autoritate, rezultate şi licenţă PRO ar fi cel desemnat să evite retrogradarea, având la dispoziţie o echipă mai slabă decât cea care se află pe locul 9 după 23 de etape, fiindcă unii jucători vor fi disponibilizaţi. La un scurt rezumat al activităţii lui Daniel Mogoşanu observăm că doar Adrian Mititelu i-a acordat două şanse la cârma Universităţii, ca interimar în 2007, după demiterea lui Florin Cioroianu şi înaintea instalării lui Nicolo Napoli şi în 2009, când “Mogo” a început sezonul ca antrenor principal, fiind destituit după câteva etape şi înlocuit cu Eugen Neagoe. În acest sezon, Mogoşanu a antrenat echipa secundă a clubului, care se află pe locul 11 la jumătatea campionatului. El a stat pe banca tehnică alături de Săndoi şi la ultimele meciuri din 2015.
Strategia vizează promovarea jucătorilor de la echipa a doua a clubului în play-out. Ideea ar fi lăudabilă, în condiţiile sezonului deja compromis, însă este în acelaşi timp una riscantă, diferenţa de puncte faţă de locurile retrogradabile nefiind una semnificativă.
Felix Waterboy vânează premii şi imagine, iar echipa e în criză şi denigrată
Veneticului Felix Grigore i se pare că este criticat nejustificat şi a început să dea lecţii de gramatică şi să analizeze tirajul celui mai vechi cotidian al Craiovei. “Valetul” lui Bucşaru confundă Craiova cu Urziceniul şi Ştiinţa cu o echipă comunală. Nu am observat nicio poziţie vehementă a “oficialului” ialomiţean când Universitatea era batjocorită de prietenii săi din Capitală, fiind catalogată drept “clonă” sau “Craiolguţa”. Dimpotrivă, “Felixao” se trage de şireturi cu aceşti denigratori din presa centrală, demonstrând că-l interesează doar imaginea personală, nu cea a clubului pe care îl reprezintă. Orice conducător cu demnitate şi un dram de afecţiune faţă de culorile alb-albastre ar sparge în bucăţi în faţa suporterilor trofeul de “cel mai bun preşedinte de club”, cerându-şi în acelaşi timp scuze pentru că echipa are un an interdicţie la transferuri, a ratat toate obiectivele, se pregăteşte să vândă jucători şi va avea un antrenor fără CV şi licenţă PRO. Mercenarul incompetent dovedeşte că nu are nicio ideea despre ce înseamnă Craiova, considerând că este criticat pe nedrept, deşi echipa este într-un moment deloc favorabil. Pur şi simplu, omul nu are nimic în comun cu Craiova, iar profesionialismul său este discutabil, după ce clubul se află în imposibilitate de a achiziţiona jucători. Oare chiar acest oraş încărcat de istorie fotbalistică nu poate oferi un conducător capabil să-şi pună mintea şi sufletul în slujba Universităţii Craiova?
Feriţi-vă de banderolă!
La Universitatea Craiova, postura de căpitan este sinonimă cu trecerea pe lista de transferuri. În sezonul trecut, Mihăiţă Pleşan a părăsit echipa la finalul turului. În vara trecută, primii doi căpitani ai echipei, Brandan şi Frăsinescu, au fost expulzaţi. În următoarea pauză competiţională, oficialii Craiovei pregătesc o nouă debarasare a liderilor echipei. Astfel, Cristian Bălgrădean şi Thaer Bawab sunt puşi pe lista de transferuri, din cauza salariilor mari. Dacă-l mai adăugăm aici şi pe căpitanul de după promovare, Costin Curelea, de care conducerea clubului încearcă să scape de mai mult timp, alături de Ferfelea, constatăm că banderola de căpitan este de fapt tichetul de plecare de la Craiova. Cel mai probabil, următorul căpitan al Universităţii Craiova va fi Alex Mateiu, iar pentru el există deja oferte.
Barcelona, un vis frumos pentru Ivan, dar cu ce ne încălzeşte pe noi?
Chiar dacă nu este vorba de o ofertă oficială a Barcelonei pentru Ivan, fie şi doar interesul campioanei lumii pentru jucătorul Craiovei este o lovitură de imagine. Pentru fanii Craiovei însă nu poate fi un mare motiv de bucurie. O plecare a unuia dintre cei mai buni jucători ai echipei nu poate să-I facă să exulte, mai ales într-un moment în care clubul nu poate face transferuri. Fără îndoială, un transfer la Barcelona nu se poate refuza, dar pe fani îi interesează în primul rând situaţia Ştiinţei, nu cariera jucătorilor la alte echipe. Ivan a fost adus la Craiova la sugestia fostului manager general al Universităţii, Gheorghiţă Geolgău, care între timp a fost îndepărtat din conducere, în timp ce Felix a fost promovat în locul său.