România a ocupat doar locul secund în grupa câştigată de favorita Rusia
Publicul entuziast şi portarul Iancu nu au fost de ajuns pentru ca tricolorii să acceadă la turneul final al Campionatului Mondial de handbal pentru tineret care va avea loc în Bosnia Herţegovina la jumătatea lunii iulie. Cu două victorii în grupa a 7-a, ale cărei partide au avut loc în week-end-ul trecut în Sala Polivalenă din Bănie, România a terminat pe locul secund, insuficient pentru calificare. Practic, clasamentul final a respectat cotele pe care le aveau cele patru participante înainte de start, Rusia câştigând toate jocurile şi obţinând calificarea, iar România şi Israel şi-au disputat poziţia a doua, în timp ce out-sidera Turcia a terminat fără punct. Turneul a debutat însă suprinzător, cu meciuri ale căror desfăşurare şi chiar diferenţe de scor final nu au respectat deloc calculele hârtiei.
Israelul a ratat egalarea la ultimul atac contra Rusiei
În jocul se deschidere, Israelul a fost foarte aproape să smulgă măcar un punct Rusiei. Conduşi de pe bancă de sârbul Dragan Djukic, israelienii au condus la pauză cu două goluri după o primă parte în care au avut iniţiativa. Ruşii au revenit şi au avut chiar avantaj de 4 goluri în minutul 50, însă o revenire spectaculoasă a israelienilor le-a conferit acestora şansa de a egala la ultimul atac, cu 30 de secunde înainte de final, când au avut şi superioritate numerică. Succesiva a funcţionat ideal către extrema stângă Levy, însă acesta a călcat semicercul şi astfel elevii lui Djukic au scăpat punctul pe care îl meritau. Primul joc avea să rămână şi cel mai spectaculos al competiţiei, atât prin prisma jocului etalat de cele două echipe, cât şi a evoluţiei scorului. România a debutat cu victorie în faţa Turciei, însă diferenţa minimă nu era deloc scontată, „ienicerii” neemiţând niciun fel de pretenţie prin handbalul etalat. La pauză a fost egal, 11-11, după ce oaspeţii au condus şi la 3 goluri, deoarece românii au jucat haotic, fără orizont şi în plus au luat la ţintă şi barele porţii adverse. În repriza secundă românii au revenit în special datorită intervenţiiloor portarului Ionuţ Iancu. Deşi păreau să se desprindă decisiv la jumătatea reprizei, tricolorii au avut din nou momente de black-out şi au tremurat pe final pentru victorie.
Românii au clacat în cel mai important meci
Sâmbătă avea să se rezolve problema calificării. În primul joc, Rusia a profitat de evoluţia slabă a gazdelor şi a câştigat meciul care îi asigura calificarea. Băieţii lui Bibirig au pus probleme doar în prima repriză, pentru ca în partea secundă să rateze incredibil, de 7 ori singuri cu portarul rus, pe care practic l-au luat la ţintă, acesta având doar meritul de a fi nimerit de Negru, Baican şi ceilalţi tricolori. Finalul a fost debusolant, cu spectatorii părăsind iritaţi sala, iar Vancea şi-a pierdut cumpătul şi a fost eliminat. Astfel, ultimele 3 partide ale grupei s-au desfăşurat doar pentru stabilirea ierarhiei finale, fiindcă Rusia era deja calificată, în condiţiile în care îşi depăşise contracandidatele, iar Turcia nu avea cum să le încurce socoteala prin două victorii. Aşa cum era de aşteptat, Israelul a spulberat Turcia şi avea nevoie de un egal contra României pentru a termina pe locul secund. Ziua a treia a început cu un alt „măcel”, Rusia câştigând cu 40-24 meciul cu Turcia, în care antrenorul rus şi-a permis să utilizeze întreaga „bancă”. În ultimul meci al turneului de la Craiova, tricolorii le-au oferit spectatorilor care le-au fost alături o victorie de palmares în faţa Israelului. Oaspeţii au dominat prima repriză, fiind superiori şi în startul cele secunde, însă din minutul 35 goal-keeper-ul Iancu aproape a închis poarta şi până la final a mai încasat doar 6 goluri. Impulsionaţi de paradele în serie ale portarului de la HCM Constanţa, tricolorii s-au dezmeticit, iar interul dreapta Iulian Halcă a luat atacurile pe cont propriu, stabilind un avantaj confortabil pentru România, care şi-a adjudecat locul al doilea.
Organizare decentă, cu scăpări
Turneul de la Craiova a avut parte de o organizare acceptabilă, iar spectatorii au fost şi ei la înălţime. Deşi „Polivalenta” nu s-a umplut la niciun meci, la meciurile României au asistat peste 2.000 de spectatori, care şi-au încurajat favoriţii. Unii dintre fani au fost însă nemulţumiţi de faptul că deşi îşi achiziţionaseră bilete cu 7 lei pentru ambele meciuri, li s-a cerut să cumpere din nou tichete deoarece părăsiseră sala după primul joc al zilei, pauza fiind de aproape o oră şi jumătate până la startul celui de-al doilea. De asemenea, din plictiseală şi un exces de zel deloc oportun, jandarmii au exagerat cu controlul corporal, fiind greu de lămurit şi cu legitimaţiile de acces în cazul ziariştilor, pe care le-au „disecat” în grup, fără a putea ajunge la o concluzie „inspirată”. Unul dintre momentele penibile s-a întâmplat la conferinţa de presă care a urmat meciului România – Turcia. Antrenorul Bibirig a fost nevoit să părăsească sala de conferinţe pentru că din partea FRH nimeni nu intermedia dialogul cu presa, inclusiv traducerea în cazul oaspeţilor. De asemenea, domnişoara desemnată crainic de limba engleză a fost complet ieşită din peisaj, neavând vreo treabă cu evenimentul sau cu limba lui Shakespeare, exasperând întreaga asistenţă cu intervenţiile sale inportune sau uneori ridicole.
Iancu, urmaşul lui Toacsen
Fără a impresiona, Rusia şi-a respectat statutul de favorită şi a câştigat turneul de calificare de la Craiova. Ruşii au avut şansă în faţa Israelului în jocul de debut, iar apoi doar au profitat de căderea psihică a românilor, în ciuda unui suport deosebit din partea spectatorilor. Israelul a fost surpiza plăcută a competiţiei, până la ultima repriză disputată, în faţa tricolorilor, trupa lui Djukic părând cea mai îndreptăţită să se califice. Turcia a făcut figuraţie şi a contat în jocul cu România doar pentru că ai noştri au fost indolenţi şi individualişti, atmosfera din „Polivalentă” şi interesul dezvoltat în jurul lor făcându-i să se considere deja mari favoriţi şi vedete ale turneului. Leonard Bibirig nu i-a temperat îndeajuns, fiind şi el luat în colimator de preşedintele FRF, Cristian Gaţu. Acesta a luat foc după evoluţia decepţionantă contra Turciei şi „confirmarea” din meciul cu Rusia, întorcându-se la Bucureşti înainte de ultima zi. De departe, cel mai bun jucător al României la Craiova a fost portarul Ionuţ Iancu. Avându-i ca mentori la Constanţa pe Mihai Popescu şi Rudi Stănescu şi „consiliat” de Sorin Toacsen din apropiere în timpul jocurilor, portarul de 19 ani îşi poate revendica succesele cu Turcia şi Israel, coechipierii recunoscându-i meritele la final, când l-au îmbrăţişat cu toţii. Antrenorul Leonard Bibirig a folosit în cele 3 jocuri următorul lot: Portari: 1. Dragoş Nedelcu, 12. Darius Makaria, 16. Ionuţ Iancu (portari), 2. Florin Baican, 5. Albert Cristescu (pivoţi), 7. Claudiu Subţirică, Ştefan Târzioru, 20. Nicuşor Negru (extreme), Răzvan Mledenciu, 11. Denis Grigoraş, 8. Iulian Halcă, 19. Bogdan Vancea, 13. Alin Şomlea, 17. Dan Racoţea (interi), 3. Mihai Sandu, 15. Marius Szoke (coordonatori).
Preliminariile CM under 21 – Bosnia Herţegovina
Rezultatele grupei a 7-a, de la Craiova:
Vineri
Rusia – Israel 27-26 (12-14)
România – Turcia 27-26 (11-11)
Sâmbătă
Rusia – România 29-22 (13-11)
Israel – Turcia 34-18 (12-9)
Duminică
Rusia – Turcia 40-24 (16-9)
România – Israel 33-28 (17-18)
Clasament
1. Rusia 3 3 0 0 96-72 6p
2. România 3 2 0 1 82-83 4p
3. Israel 3 1 0 2 88-78 2p
4. Turcia 3 0 0 3 68-101 0p