Reţeta electronică a devenit obligatorie

0
504

După ce timp de mai bine de jumătate de an, medicii au avut de ales între a prescrie medicamente pe hârtie sau în format electronic, începând cu primele zile ale lunii ianuarie a.c., reţeta electronică a devenit obligatorie. În aceste condiţii, autorităţile au anunţat deja că utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor atrage răspunderea persoanelor vinovate. Judeţul Dolj se află însă pe unul din primele locuri pe ţară la capitolul eliberare şi prescriere a reţetei electronice, după ce numărul doctorilor care au reuşit să se adapteze la noul format de prescripţie medicală a crescut considerabil  în ultimele luni.

În judeţul Dolj, situaţia în ceea ce priveşte prescrierea reţetelor electronice s-a schimbat radical în doar câteva luni. Astfel dacă în iulie, odată cu lansarea sistemului, erau prescrise doar 632 de reţete electronice de un număr de 66 medici din judeţul Dolj, în noiembrie au fost prescrise nu mai puţin de 89.686 reţete electronice de un număr de 426 de medici. O evoluţie asemănătoare s-a înregistrat şi în cazul farmaciilor.

Această performanţă a venit după ce, timp de câteva luni, atât medicii, cât şi farmaciştii doljeni s-au văzut nevoiţi să treacă peste o serie de sincope care au apărut în sistem. La un moment dat, reţeta electronică părea a fi chiar un fiasco. Probleme au fost la prescrierea reţetelor electronice. Spre exemplu, reprezentanţii CAS Dolj au constatat că o parte din medicii de familie, care aveau alte aplicaţii, întâmpină probleme de conectare la Sistemul Informatic Unic Integrat. De asemenea, unii medici au sesizat discordanţe în ceea ce priveşte calitatea de asigurat. Problemele respective, semnalate de furnizori, au fost soluţionate la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, pentru a nu se înregistra disfuncţionalităţi în procesul de integrare a reţetei electronice.

Peste 75.000 de reţete electronice au fost prescrise zilnic

 

Conform datelor oferite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în luna noiembrie a anului trecut a fost depăşit pragul de trei milioane de reţete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului. Un calcul simplu arătă că peste 75.000 de reţete au fost prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.

Oficialii CNAS au declarat, de altfel, că utilizarea sistemului se apropie de indicatorii vizaţi, succesul fiind datorat în parte şi controalelor inopinate care au avut loc în farmacii precum şi reducerii stocurilor de formulare tipărite şi stimulente financiare. Acestea au fost însă doar o parte din măsurile la care s-a apelat pentru impunerea generalizării sistemului.

CNAS a monitorizat farmaciile care nu puteau elibera reţete electronice şi au informat medicii prescriptori asupra necesităţii trecerii la noul sistem de reţete electronice.

Măsură împotriva fraudelor

Prin intermediul noului sistem, reprezentanţii CNAS verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. În plus, un alt avantaj subliniat de autorităţi este acela că reţeta electronică reduce considerabil riscul erorilor de prescriere, venind astfel în sprijinul pacienţilor.

Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. La fel se întâmplă şi dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat.

Medicii vor putea prescrie reţete electronice online şi offline

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicaţia înscrisă pe formularele de prescripţie medicală cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) se va elibera numai dacă acestea au data prescrierii până în 31 decembrie 2012, inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plata pentru farmacii. Sistemul Informatic Unic Integrat permite generarea şi alocarea către medicii prescriptori a două categorii de serii de reţete: Online şi Offline. Prima categorie de serii de reţete este utilizată dacă medicul prescriptor are semnătură electronică în cazul prescrierii asistate de calculator Online sau Offline a reţetelor. A doua categorie de serii de reţete este utilizată pentru prescrierea reţetelor Offline – în vizitele la domiciliu – de medici. În acest caz, medicul va pre-tipări macheta reţetei din aplicaţia de raportare, completând de mână restul detaliilor.

Valoarea proiectului depăşeşte 48 de milioane de lei

Implementarea reţetei electronice este parte a unui proiect a cărui valoare totală este de 48.549.000 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000 lei. Până în iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcţia sistemului şi servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanţare a fost de 45.063.835,80 lei.

Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE), realizat de HP şi Siveco România, a fost demarat la data de 1 februarie 2012. La începutul lunii mai 2012 a fost finalizată dezvoltarea şi testarea sistemului, iar în iunie 2012 au fost efectuate teste de către producătorii de aplicaţii software dedicate medicilor prescriptori şi farmaciilor. Lansarea propriu-zisă a sistemului a avut loc la începutul lunii iulie anul trecut.