Ecouri vieneze la Filarmonica „Oltenia”: concert de Anul Nou, cu creaţii de Strauss şi Puccini

0
1139

Concertul de muzică clasică cel mai mediatizat din lume şi dedicat valsului, polkăi şi marşului familiei Strauss – susţinut, în prima zi a anului, de Orchestra Filarmonicii din Viena – i-a inspirat şi pe muzicienii craioveni, încă din 1985 pe scena Filarmonicii „Oltenia” având loc, fie la sfârşit de decembrie, fie la început de ianuarie, un concert extraordinar de Anul Nou. A devenit, aşadar, o tradiţie, evenimentul bucurându-se de succes şi atrăgând un mare număr de melomani. În acest an, concertul de Anul Nou al Filarmonicii „Oltenia” se desfăşoară în două seri consecutive, având în vedere numărul foarte mare de solicitări venite din partea publicului: astăzi şi mâine, 8 ianuarie, de la ora 19.00. Îşi dă concursul Orchestra Simfonică a instituţiei, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, soprana Tina Munteanu – solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti, şi tenorul Liviu Indricău – solist al Operei Naţionale Bucureşti. Se vor cânta, desigur, creaţii de Strauss-fiul – Uvertura operetei „Liliacul”, „Annen-Polka”, „Valsul Imperial” –, dar şi lucrări de Giacomo Puccini, Emmerich Kálmán, Franz Lehár ş.a.

Născut la Bucureşti, în anul 1977, Tiberiu Soare este dublu licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în specializările Dirijat (clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei) şi Interpretare muzicală – tubă (clasa conf. univ. Ion Popescu). S-a perfecţionat apoi pe parcursul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, coordonate de Horia Andreescu şi a urmat cursurile de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.

Ca dirijor, tânărul artist îşi desfăşoară activitatea muzicală începând din anul 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor săi. Între anii 2002 şi 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (secţiile de muzică de cameră şi operă), iar din vara anului 2012 deţine statutul de dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio. Din anul 2005 este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat cu baletul „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski.

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul Proiectului „Traviata-150”. În 2006, revista „Actualitatea Muzicală” i-a decernat Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret, în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. Tot în anul 2006, Fundaţia „Anonimul” l-a desemnat reprezentant al domeniului muzical la secţiunea Tineri artişti, pentru finala Marilor Premii „Prometeus”. Din ianuarie 2007, Tiberiu Soare este coordonatorul Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” înfiinţat în cadrul Operei Naţionale Bucureşti.

Solistă a Operei din Braşov (2007- 2008), Tina Munteanu a colaborat cu Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica „Marea Neagră” din Constanţa. Din 2008 este solistă a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” şi colaborator permanent al Operei Naţionale din capitală. În perioada 6-9 martie 2012, soprana a reprezentat Opereta bucureşteană în contextul participării la cea de-a V-a ediţie a Galei Internaţionale de Operetă, organizată de Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, cu prilejul festivităţilor dedicate Zilei Internaţionale a Femeii. Abordând un repertoriu variat, Tina Munteanu s-a remarcat pentru strălucita interpretare a unor roluri din opere şi operete. De asemenea, din repertoriul vocal-simfonic, amintim „Stabat Mater” de G. B. Pergolesi şi G. Rossini. 

Liviu Indricău a absolvit, în 2010, Facultatea de Interpretare Muzicală – secţia Canto clasic din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. În anul 2009 a participat la cursurile de măiestrie artistică susţinute de baritonul Eduard Tumagianian, iar în 2011 a urmat cursul de interpretare muzicală coordonat de regizorul Marco Gandini şi pianistul Enza Ferrari, în cadrul Proiectului „StudiOpera”. Din 2003 artist liric în Corul Operei Naţionale Bucureşti, Liviu Indricău a devenit, în 2008, solist al aceleiaşi prestigioase instituţii, alături de care a întreprins turnee în Coreea de Sud, Israel, Franţa, Elveţia, Germania. De-a lungul timpului, a colaborat cu Opera Naţională Română şi Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Teatrul „Masca” şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti.

 

 În program:

  • Johann Strauss-fiul: Uvertura operetei „Die Fledermaus” („Liliacul”); „Annen-Polka”, op. 117; „Kaiser-Walzer” („Valsul Imperial”), op. 437
  • Emmerich Kálmán: Csárdás din opereta „Silvia” („Die Csárdásfürstin” / „Prinţesa ceardaşului”)
  • „Cielito lindo” (cântec tradiţional mexican)
  • Giacomo Puccini: „Quando m’en vo” (aria Musettei din opera „La bohème”); „Che gelida manina” (aria lui Rodolfo din opera „La bohème”); „Nessun dorma” (aria lui Calaf din opera „Turandot”); „O soave fanciulla” (duet Mimi – Rodolfo din opera „La bohème”)
  • Franz Lehár: „Lippen schweigen” (duet Hanna – Danilo din opereta „Die lustige Witwe” / „Văduva veselă”); Aria „Meine Lippen, sie küssen so heiss” din opereta „Giuditta”
  • Pablo Sorozábal: Aria „No puede ser” din zarzuela „La tabernera del puerto”
  • Georges Bizet: Uvertura operei „Carmen”
  • George Grigoriu: Aria „Muzica” din opereta „Valurile Dunării”