Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” din Craiova respiră istorie şi priveşte cu speranţă spre viitor

0
854

În 1871, pe 1 septembrie lua fiinţă, la Craiova, actualul Liceu Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, acolo unde a învăţat, în primii ani, şi marele sculptor , cel care îi dă şi numele actualei instituţii de învăţământ tehnologic. A fost, la început, Şcoală de meserii, pornind la drum cu 16 elevi, iar, în trei ani, numărul acestora a ajuns la 117. A fost cea de-a doua instituţie de învăţământ care se deschidea la Craiova şi printre primele din ţară cu specificul “arte şi meserii”. O istorie bogată, cu un trecut care onorează şi cu un prezent ancorat în învăţământul european, cu un viitor care se anunţă plin de speranţe.

Fără doar şi poate, este nevoie de meseriaşi, iar Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” este una dintre instituţiile de învăţământ care au această menire. Are în spate o întreagă istorie, cu un muzeu bine pus la punct, la fel şi biblioteca, unde se află şi foaia matricolă a elevului, pe atunci, Constantin Brâncuşi.În curtea liceului, timp de 50 de ani au stat şase bârne ale atelierului de la Paris al Marelui sculptor, acum transferate la Centru care îi poartă numele, în curtea Muzeului de Artă din Craiova. În 2019, liceul a devenit Şcoală Europeană, tot în acel an primind şi Titlul de Excelenţă pentru atractivitate şi relevanţă a ofertei, prin Programul Transnaţional “Dunărea”, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană. “Suntem o unitate care respiră istorie. Constantin Brâncuşi ne-a lăsat o misiune grea, aceea de a păstra ridicate standardele ridicate. Suntem implicaţi în proiecte europene şi privim cu speranţă viitorul”, a precizat prof. Maria Sîrbu, directorul liceului. La rândul său, prof. Stela Şarpe, director adjunct al instituţiei de învăţământ, a menţionat: “Trăim într-o societate dinamică, generaţiile se schimbă mereu. Am rămas o şcoală de succes, cu un corp profesoral bine pregătit, avem o colaborare foarte bună cu comunitatea. Suntem pe filiera tehnologică, pregătind tineri în domeniile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului. în toate ciclurile de învăţământ, inclusiv post-liceal, mai puţin, deocamdată, dual. Elevii noştri au obţinut premii la concursurile naţionale şi Olimpiade, amintind de Olimpiada naţională tehnologică la design vestimentar şi la mecatronică, la cea din urmă în colaborare cu Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii din Craiova”.  Unitatea de învăţământ este implicată şi în proiectul “A doua şansă”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, având o grupă formată din 21 de persoane, cu vârste între 22 – 52 de ani.

Două noi proiecte EUROPENE la Liceul Tehnologic„Constantin Brâncuși”  – Școală acreditată VET Erasmus+ și Școală Europeană

Aşa cum aminteam, Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” este implicat în proiecte europene. Astfel,  în perioada octombrie -noiembrie 2022, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Craiova, s-au derulat mai multe activități în cadrul celor două proiecte europene Erasmus+ de care beneficiază școala  prin Acțiunea cheie 1, Mobilitatea persoanelor în scopul învățării. “Primul proiect, finanțat prin programul ERASMUS+al Uniunii Europene,cu nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-00000740, care se desfășoară în unitatea noastră, școală acreditată pentru perioada 2021-2027, în domeniul formării profesionale VET, are alocat un buget de 167040 €. Între 7 octombrie și 18 noiembrie 2022, patru profesori au însoțit 32 de elevi de la specializarea TEHNICIAN ÎN TURISM , care au efectuat stagiul de pregătire practică la două hoteluri în Paphos – Cipru. Elevii noștri  și-au îmbunătățit abilitățile lingvistice și culturale, au dobândit competențe de integrare la locul de muncă, abilități de lucru în echipă,  o comunicare eficientă cu clienții și satisfacerea nevoilor clienților. Aceștia s-au întors mai motivați pentru învățare, cu mai multă încredere în ei înșiși pe termen lung și mai bine orientați în carieră. Între 21 și 29 octombrie 2022, prin același proiect, patru profesori, care predau discipline tehnice/economice, au participat la cursul de formare, ”Tehnici creative de predare pentru promovarea incluziunii sociale” în Spania. Aici au aprofundat tehnici de educație non-formală pentru crearea unui mediu de învățare stimulant, promovarea coeziunii și a toleranței de grup”, a mai spus prof. Maria Sîrbu. Al doilea proiect finanțat prin programul Erasmus+, Educație Școlară (SCH), cu titlul ”Digitalizare pentru toți”și nr. 2022-1-RO01-KA122-SCH-000077901, are un buget de 28.180 €. Principalul său obiectiv este crearea unei biblioteci digitale cu lecții de recuperare a lacunelor și rămânerilor în urmă ale elevilor, în vederea obținerii de rezultate mai bune la examenul de Bacalaureat. Între 21 și 31 octombrie 2022, doi profesori și informaticianul liceului au participat în Turcia la cursul ”Online school” , unde și-au dezvoltat competențele digitale prin utilizarea aplicațiilor:editorul audio-video CapCut, aplicația de design CANVA, Google Sites, coduri QR, website-ul STORYJUMPER. Prin programul ERASUMS+, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” devine o şcoală internaţională, deschizând elevilor săi poarta către Europa.

Experienţa elevilor şi a cadrelor didactice

Elevii care au fost în Cipru s-au arătat încântaţi de cele învăţate. Astfel, două fete, Anda Cîmpureanu şi Andreea Belcineanu, ne-au împărtăşit din experienţa lor: “A fost extraordinar. O experienţă care nu se va uita. Am interacţionat cu oamenii, nu am avut probleme de comunicare, iar activitatea ne-am desfăşurat-o în domeniul servirii clienţilor la bar. Ne-am dori să lucrăm în acest domeniu şi după terminarea studiilor”. La rândul său, prof. Adriana Totîlcă, cea care a însoţit grupul grupul, alături de prof. Claudia Uţă, a precizat: “A fost o selecţie riguroasă a participanţilor. Activitatea a avut loc într-un hotel de cinci stele, iar copiii au putut să-şi arate competenţele dobândite în liceu şi a fost o oportunitate pentru ei, dar şi pentru noi.”

Creaţii vestimentare realizate de elevi

După ce au câştigat premii la Olimpiada de design vestimentar, elevii de la aacest curs ăşi continuă activitatea. Din mâinile lor ies adevărate opere de artă: ii stilizate din pânză topită, rochii speciale, etc. “Sunt concepţiile lor, ei lucrează după tipare realizate de ei, îşi croiesc şi confecţionează singuri modelele, avem o întreagă colecţie din astfel de produse. Sunt foarte aplicaţi asupra acestui domeniu”, a precizat prof. Cristina Manea, coordonatorul acestui departament.