Colindele românești în ceată bărbătească, incluse în Patrimoniul cultural imaterial UNESCO

0
405

Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul UNESCO a decis joi, cu ocazia celei de-a 8-a sesiuni anuale, să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial, potrivit Agerpres, care citează un comunicat publicat pe site-ul www.unesco.org.

Ritualul românesc de Crăciun al Colindatului în ceată bărbătească, susținut din generație în generație de tineri din satele din România și Republica Moldova, care merg din casă în casă și interpretează cântece rituale (colinde), primind în schimb cadouri simbolice și bani, are importanta funcție de a păstra identitatea socială și de a asigura coeziunea comunităților în care se practică, conform comunicatului UNESCO.

Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial a decis că acest ritual al colindatului îndeplinește criteriile de înscriere în această listă, prezentând și o serie de argumente în acest sens. Printre aceste argumente este invocat faptul că ritualul colindatului se transmite din generație în generație într-o manieră informală și le conferă practicanților săi din satele din România și Republica Moldova un sentiment de identitate și prestigiu.

Un alt argument menționat în comunicat este că introducerea ritualului de colindat în această listă poate avea efectul de a promova vizibilitatea acestei moșteniri culturale și poate încuraja dialogul dintre comunități în ambele țări.

Lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenții pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial încheiată la Paris la 17 octombrie 2003. Lista numără în prezent peste 180 de opere din peste 75 de țări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, arta tradițională, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură, dar și meșteșuguri tradiționale.

România mai apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO și cu ritualul călușului, inclus din 2008, cu doina, inclusă în 2009 și cu ceramica de Horezu, inclusă din 2012.