Moş Nicolae le aduce craiovenilor o călătorie în… spaţiul cosmic. Gratis!

0
361

Mii de galaxii, stele, constelaţii, sistemul solar – sunt doar câteva dintre „obiectivele” călătoriei în spaţiul cosmic pe care v-o propune Muzeul Olteniei, „deghizat” într-un Moş Nicolae dornic să descopere, împreună cu cei mici şi cei mari, deopotrivă, tainele şi misterele Universului. O copie după un modul lunar folosit de astronauţi în timpul misiunilor spaţiale americane şi un planetariu cu echipament multimedia performant, ce oferă posibilitatea vizionării unor proiecţii cinematografice panoramice, sunt doar câteva dintre surprizele călătoriei.

Nu vă costă nimic dacă vă „îmbarcaţi” în orice zi a acestei săptămâni, până duminică, 9 decembrie, inclusiv, între orele 9.00 şi 17.00. Chiar şi altfel, preţul unui bilet este modic: 1,82 lei pentru copii şi 3,64 lei pentru adulţi. Punctul de plecare: Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, din strada „Popa Şapcă” nr. 8, acolo unde, marţi seara, s-a deschis expoziţia permanentă „Universul şi Sistemul nostru Solar”, o investiţie de aproximativ 1 milion de euro, susţinută din bugetul Consiliului Judeţean Dolj şi derulată într-o perioadă de doi ani.

Alături de gazde – Mihai Fifor şi Florin Ridiche, fostul, respectiv actualul manager al instituţiei –, la eveniment s-au aflat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dolj – preşedintele Ion Prioteasa, vicepreşedintele Cristinel Iovan, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Daniela Tarniţă, ca şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi senatorul Mircea Geaoană.

Echipamente şi tehnologii moderne, scenografie spectaculoasă a spaţiului cosmic şi terestru

Miile de galaxii, stele şi planete vizibile de pe Pământ sunt doar câteva dintre miliardele de structuri care alcătuiesc Universul. Evoluţia lui, galaxiile, Calea Lactee, stelele, constelaţiile, Terra – care, dintre toate planetele Sistemului Solar, beneficiază de condiţii optime pentru existenţa vieţii, ce rezultă din poziţia favorabilă faţă de Soare –, mişcările şi structura Pământului, alte corpuri cereşti – toate sunt puse în valoare în cea mai recentă expoziţie a Muzeului Olteniei, intitulată „Universul şi Sistemul nostru Solar”. Totodată, una dintre cele mai moderne din ţară, având în vedere concepţia şi realizarea (scenografia spaţiului cosmic şi terestru fiind una de-a dreptul spectaculoasă), echipamentele, tehnologiile cele mai noi şi materialele utilizate, ca şi investiţia, suportată exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean Dolj.

Al patrulea planetariu digital din ţară: voiaj multimedia de o jumătate de oră, pentru 25 de spectatori

Punctul de maximă atracţie îl reprezintă, cu siguranţă, planetariul digital, Craiova fiind cel de-al patrulea oraş din ţară – după Piteşti, în 2008, Galaţi şi Bârlad, în 2009 – care beneficiază de un asemenea sistem performant instalat într-un muzeu. Planetariul poate găzdui 25 de spectatori, mobilierul fiind realizat special pentru această încăpere. Potrivit lui Remus Cârstea, responsabilul proiectului, în aproximativ 30 de minute publicul larg poate realiza o călătorie completă prin Univers şi poate asista la lecţii de astronomie, toate în format multimedia, cu sistem audio performant.

Spectacolele de planetariu deţinute de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, cinci la număr, sunt produse în Franţa şi adaptate de specialişti pentru publicul din România. Unul dintre voiajele multimedia este destinat copiilor: un film de desene animate, conceput special pentru ca aceştia să înţeleagă mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.

Un modul lunar şi un vulcan în erupţie, reconstituite în sălile de expoziţie

În călătoria prin spaţiul cosmic recreat la Muzeul Olteniei publicul va întâlni şi un… modul lunar! Este vorba despre o reproducere după cel folosit de astronauţii americani în timpul misiunilor spaţiale din anii ’60-’70. De asemenea, având în vedere intensa activitate vulcanică de la începuturi, într-un colţ al sălii este reconstituit un vulcan care erupe.

Expoziţia „Universul şi Sistemul nostru Solar” a fost anunţată inedit, săptămâna trecută, de aterizarea unui meteorit în centrul Craiovei, iar la vernisajul de marţi seara invitaţii au fost întâmpinaţi de un… cosmonaut! „Proiectul se adresează diferitelor categorii de vârste, fiind atractiv deopotrivă pentru cei mici şi cei vârstnici, având exponate din cele mai variate, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi al unicităţii acestora”, a declarat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Intrare liberă la toate cele trei expoziţii permanente de la Secţia de Ştiinţele Naturii

Odată cu deschiderea acestei expoziţii de la etajul al II-lea, Secţia de Ştiinţele Naturii devine integral vizitabilă. La parter, din februarie a.c. este amenajată expoziţia „Oltenia – Terra Fossilis”, realizată, de asemenea, la standardele actuale ale muzeologiei, care cuprinde unele dintre cele mai importante piese ale colecţiei paleontologice. Emblematice sunt reconstituirile scheletului de mastodont descoperit în anul 1928 la Stoina-Gorj, scheletului de urs de la Peştera Muierilor şi mandibulei de mastodont de la Veleni-Dolj.

La etajul I, publicul poate vizita expoziţia „Tipuri de ecosisteme. Flora şi fauna Olteniei”, deschisă încă din septembrie 2008 şi realizată printr-un proiect cu fonduri europene. Prin intermediul exponatelor tridimensionale şi bidimensionale, aceasta oferă posibilitatea cunoaşterii varietăţii reliefului, a diversităţii florei şi faunei Olteniei, a ecosistemelor şi rezervaţiilor naturale, a obiectivelor turistice ale zonei, precum şi impactul antropic şi conservarea biodiversităţii în Oltenia.

Toate cele trei expoziţii permanente pot fi vizitate gratuit de craioveni, şi nu numai, până la sfârşitul acestei săptămâni, reprezentanţii Muzeului Olteniei declarând Zilele Porţilor Deschise la Secţia de Ştiinţele Naturii.

Mihai Fifor, fost manager, timp de aproape şapte ani, al Muzeului Olteniei: «Un vis devine realitate, pentru că astăzi tragem linie şi putem spune că am dus la bun sfârşit un proiect pe care, cu mulţi ani în urmă, îl propuneam Consiliului Judeţean Dolj, ca parte a reabilitării şi modernizării Muzeului Olteniei. Un proiect care îşi propunea să schimbe din temelie ceea ce însemna Secţia de Ştiinţele Naturii. Un proiect pentru care le mulţumesc colegilor din Secţia de Ştiinţele Naturii, pentru că l-au gândit, ca şi preşedintelui Ion Prioteasa, pentru că a crezut în el şi ne-a ajutat să-l finalizăm».

 

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: «Craiovenii, în special copiii, să vină să viziteze această secţie a muzeului! Eu am mai văzut aşa ceva la Paris, în Disneyland, şi mi-a părut extraordinar, chiar dacă aveam 30 şi ceva de ani! Îmi place foarte mult planetariul, unde stai exact ca într-o navă, te uiţi în sus şi vezi proiecţia cosmosului. Aşa am văzut şi la Disneyland, numai că acolo se şi mişca scaunul cu tine şi aveai impresia că navighezi prin cosmos. Sunt convinsă că toţi copiii Craiovei, şi nu numai, vor aprecia această nouă expoziţie».

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Este o echipă foarte mare care a făcut ca acest proiect să fie gata acum, înainte de venirea lui Moş Nicolae. Vorbim despre un proiect care aproape a trecut neobservat şi spun asta pentru că aici, la Ştiinţele Naturii, se munceşte de câţiva ani buni. O bună parte din bani a fost luată din fonduri europene, cu restul sumei a venit Consiliul Judeţean. Practic, ne aflăm într-o clădire care cu siguranţă va deveni un punct de reper în viitor şi care va însemna şi un muzeu-şcoală pentru foarte mulţi dintre copiii şi tinerii noştri».

 

Mircea Geoană, senator de Dolj: «Apelul meu către liderii acestui judeţ şi acestui municipiu este să înţeleagă că este nevoie să facem din Craiova o metropolă care să bată, aşa cum bătea înainte de război, până în inima Balcanilor, un loc în care veneau din alte ţări să înveţe, pentru că aici se făcea carte. Pentru că aici este un potenţial incredibil de mare şi aceste lucruri sunt de multe ori mai importante poate chiar decât tăierea unei panglici la un drum. (…) Ştiinţa, cultura sunt lucruri importante pentru o comunitate şi mă bucur să văd că aici, în Craiova, lucrurile se mişcă».