Eugen Călinoiu, candidat la Camera Deputaţilor în Colegiul I: „Nu îi pot minţi pe craioveni, le-am promis doar ce aş putea să fac pentru ei din postura de parlamentar”

0
399

Eugen Călinoiu candidează pentru un post de deputat în Parlamentul României, în Colegiul I Craiova. CV-ul său l-ar trimite chiar şi fără votul popular în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, dar jocul democratic îl pune la încercare duminică, 9 decembrie. Modest din fire, fostul director general al Finanţelor doljene a încercat să facă o altfel de campanie şi anume o campanie bazată pe dialog, cu omul, chiar el însuşi pornind de jos, în construirea carierei. 15 ani de muncă în domeniul Finanţelor, treaptă cu treaptă, îi conferă lui Eugen Călinoiu poziţia favorită în opţiunile electoratului, mai ales că el pleacă dintre ai lui. Acolo unde candidează, acolo trăieşte. Despre cum a văzut fostul director general al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, provocarea de a părăsi scaunul directoral pentru a candida pe vremuri de criză pentru un loc în Parlament, ne-a spus-o chiar domnia sa, într-un interviu acordat cotidianului regional Cuvântul Libertăţii.  

 

Cum a fost prima dumneavoastră campanie electorală? Lumea vă ştie mai mult ca pe un tehnocrat decât ca pe un om politic. Cum vi s-a părut campania, ce s-a făcut în această campanie şi ce ar fi trebuit să se facă şi nu s-a făcut ? 

Este, într-adevăr, pentru mine o provocare, prin prisma faptului că mai degrabă mă consider un tehnocrat decât un poltician, dar în condiţiile actuale, când din toate studiile sociologice realizate rezultă că electoratul preferă oameni profesionişti, specializaţi pe anumite domenii de activitate, în acelaşi timp cu oameni curaţi, cinstiţi, am considerat că este momentul să fac şi eu acest pas să nu stau pe margine şi să analizez doar ce spun unii şi alţii, ci să mă implic. Nu poţi să acuzi tot timpul, să arăţi cu degetul către alţii, ce au făcut bine, ce au făcut rău, iar tu, care ai putea totuşi să schimbi lucrurile, nu o faci pentru că nu îţi asumi şi consecinţele. Te rezumi doar la a critica, păi atunci să nu mai ai pretenţii să fii şi ascultat de cei din jurul tău. Nu este corect şi moral. Eu consider că este nevoie de genul acesta de politicieni, care au în spate o expertiză, şi atunci pot să facă demersuri când ajung în Parlament, pot să facă foarte multe lucruri importante utilizând tot ceea ce au dobândit în instituţiile unde au lucrat înainte.

Cum percep oamenii de rând politicienii?Ce pretenţii are electoratul din Colegiul I Craiova  la deputatul Călinoiu?

Am făcut acest pas şi prin prisma faptului că ştiu care sunt problemele unei zone, extrem de importantă a municipiului Craiovei, aşa cum este cea a Colegiului I: Cernele-Brestei-Craioviţa Nouă- Izvorul Rece-Troaca, unde locuiesc foarte multe categorii de persoane, unele mai nevoiaşe. Nu am luat contactul pentru prima oară cu problemele din zona respectivă. Nu am fost ca alţi contracandidaţi de-ai mei care au trecut pentru prima oară prin zonă, care au aflat cu uimire că lumea acolo este mai sărăcă. Eu ştiam toate lucrurile acestea pentru că şi eu am luat-o de jos. Iniţial am lucrat ca simplu angajat la Serviciul de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova, de aceea ştiu că oamenii din aceea zonă abia îşi pot achita datoriile către stat. Apoi am ajuns la Direcţia Finanţelor Publice şi de aici am o radiografie care este realistă. Vreau să spun că am ştiut exact în faţa cui mă duc să mă prezint. Am ştiut exact în faţa cui trebuie să dau socoteală. Am ştiut că trebuie să le explic oamenilor ce am făcut eu prima oară, cum am învăţat, cum am muncit şi după aceea le-am cerut votul. Dacă nu ai muncit niciodată, dacă nu ştii cum este la un serviciu, nu ştii cum este să ai un şef, care îţi sunt îndatoririle şi obligaţiile, nu poţi să vii să-i minţi pe oameni că tu ştii ce este mai bine pentru ei.

„Eu fac parte dintre ei”

Şi dumneavoastră aţi plecat de jos. Am putea spune că proveniţi din mijlocul electoratului din Colegiul dumneavoastră.

Eu fac parte dintre ei. Acolo am crescut. Eu mă desprind din clasa de mijloc şi eu cred că este bine ca şi de acolo să plece oameni să-i reprezinte în Parlament. Până la aceste alegeri, pe acolo s-au perindat tot felul de politicieni pentru care cel mai important este mandatul şi nu dacă au făcut sau nu ceva pentru oameni. Pe mine mă ştiu unde locuiesc, vor veni şi-mi vor bate-n poartă dacă nu o să încerc să le duc mesajul la Parlament. Cu mine nu este la fel ca şi cu ceilalţi. Eu am crescut acolo, eu trăiesc acolo, eu mă întâlnesc în fiecare zi cu oamenii de acolo. Fiica mea s-a jucat cu copiii de acolo, soţia mea îi salută în fiecare dimineaţă pe oamenii de acolo. Ce este cel mai important este că se aşteaptă foarte mult de la cei care vor deveni parlamentari în mandatul 2012-2016 prin însăşi faptul că oamenii sunt oarecum resemnaţi în ceea ce priveşte clasa politică, iar noi avem o sarcină grea şi anume să le schimbăm părerea, să le redăm optimismul şi să spunem că au existat şi „accidente” în politică dar se încearcă o îndreptare a lucrurilor, se încearcă promovarea unor parlamentari tineri, care să nu fie compromişi, cu vederi europene, cu dorinţă de muncă şi promovare pe considerente de profesionalism.

Ce fel de campanie aţi preferat să faceţi. Campania pliantelor sau a discuţiilor face-to-face?

Marea majoritate a perioadei de campanie electorală am petrecut-o printre oameni. Am mers pe varianta discuţiilor face-to-face. Cred că aşa este corect. Să mă uit la oameni în ochi când le vorbesc. Într-adevăr am lucrat foarte mult şi înainte cu oamenii. Munca la ghişeu sau munca de director implică mult dialog. Mi-am folosit experienţa acumulată şi cred că nu a fost rău deloc. Este foarte important ca electoratul să-şi cunoască candidaţii, nu ştiu dacă contracandidaţii mei au făcut acelaşi lucru, dar eu am mers pe această variantă de campanie. Am luat pulsul cetăţenilor, le-am aflat problemele.

Ce vor oamenii, mai concret, şi ce puteţi să le oferiţi dumneavoastră?

Unele sunt strict legate de administraţia locală, altele ţin mai mult de activitatea macroeconomică. Nu i-am minţit pe oameni. Le-am promis doar ce cred că aş putea să fac eu pentru ei din scaunul unui deputat. Repet, acolo trăiesc. Nu pot să-i mint pe oameni. Dacă-i mai minţim nu o să ajungem nicăieri. Oamenii aceştia nu merită să fie minţiţi. Dar le-am promis reducerea unor taxe şi impozite. Pentru că dacă voi ajunge în Comisia de Buget-Finanţe pot să fac un proiect şi să cer susţinerea colegilor de la ARD şi nu numai. Pot să fac lobby, să aducem investitori, să creăm locuri de muncă. Aşadar, doar prin acest mod de a face campanie poţi să iei contact cu problemele cetăţenilor, doar în felul acesta se simt şi oamenii apropiaţi de candidaţi. Mulţi au fost extrem de impresionaţi de faptul că le-am bătut în poartă, că au stat de vorbă cu candidaţii, mulţi ne-au spus că pe unii îi cunoaşte doar din pliante şi bannere.

„Oamenii au înţeles anumite măsuri, altele nu trebuiau aplicate”

Cum v-au primit craiovenii?! V-au reproşat anumite lucruri făcute de guvernele anterioare?! Au înţeles prin ce a trecut ţara?!

Oamenii au fost deschişi, au spus lucrurilor pe nume. Ne critică pentru anumite lucruri făcute greşit, dar au apreciat şi au înţeles şi unele măsuri luate de guvernele anterioare.  Au înţeles că a fost o perioadă extrem de grea. Au înţeles că se pot face lucruri bune în continuare. Oamenii îşi fac griji în legătură cu locurile de muncă, nu mai vor ca nepoţii lor să fie nevoiţi să plece din România să-şi găsească job, dar dacă nu se fac investiţii, nu se creează locuri de muncă.  Aceşti oameni vor să aibă un trai decent. Numai pe baza unor politici economice vom putea să le îndeplinim doleanţele. Le-am explicat oamenilor că nu prin măsuri populiste se pot dezvolta IMM-urile, care la rândul lor pot crea locuri de muncă, ci prin proiecte viabile. Oamenii au înţeles şi acest lucru, dar dacă după ce ajungi în Parlament uiţi ce ai promis, atunci şi clasa politică va avea o mare problemă, care oricum, de la un ciclu electoral la altul s-a degradat. Oamenii nu vor mai avea încredere absolut deloc în Parlament şi de asemenea nici în politicieni. Electoratul a taxat de fiecare dată prin neprezentare la vot, ceea ce este extrem de grav, deoarece se pot crea majorităţi parlamentare ce nu pot fi reprezentative în ceea ce priveşte electoratul român.

Ce aşteptări aveţi de la ziua de 9 decembrie?!

Ziua de 9 decembrie aş dori să fie pentru toţi românii un  moment zero. Clasa politică, dar şi electoratul aş dori să nu mai fie atât de dezbinat. Ziua de 9 decembrie aş dori să unească poporul. Să avem opţiuni diferite, dar să avem o singură ţară, România şi un singur crez, interesul naţional. Oamenii trebuie să voteze cu sufletul. Să voteze oameni şi nu partide pentru că oamenii îi reprezintă şi nu partidul. Doar pe om îl vor putea trage la răspundere. Dacă vor merge pe sigle de partid îşi vor da seama mai târziu că au greşit. Această greşeală pe plan internaţional ar putea să aibă costuri uriaşe. Toţi cetăţenii să nu se bucure că primesc nu ştiu ce bunuri sau cadouri, pentru că sunt „otrăvite”. Sunt doar lucruri de moment, oamenii vor trebui să se gândească de câteva ori când sunt în cabina de vot la copiii lor, la nepoţii lor, adică, la viitorul lor.

Ce le transmiteţi astăzi craiovenilor ?

Pentru că astăzi este o zi de sărbătoare vreau să le transmit şi eu tuturor craiovenilor şi doljenilor cu numele de Nicolae sau Nicoleta, sincere urări de sănătate, iar Moşul să le aducă tuturor numai bucurii în case şi în viaţa lor.