Retrogradarea titulaturii unităţilor şcolare a iscat discuții în CLM Craiova

0
981
Cinci unităţi şcolare din Craiova au fost retrogradate, la ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, în raport cu rata slabă de promovabilitate la examenul de bacalaureat. Proiectul de schimbare a titulaturii acestora a fost supus şi votului consilierilor municipali, liberalii fiind cei care s-au opus acestei măsuri. Consilierii PNL au reproşat autorităţii că nu au atacat în instanţă aceste ordine ministeriale, pentru a veni în sprijinul unităţilor şcolare.
Schimbarea titulaturii celor cinci unităţi şcolare a stârnit discuții în ultima ședință a CLM Craiova. Consilierii liberali nu au fost de acord cu această retrogradare, solicitând chiar retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre. „Avem un proiect despre transfornarea unor instituții de învățământ din colegii în licee. La mijlocul anului de învățământ, ISJ Dolj vine și solicită, prin ordin de ministru, să ia o măsură de transformare a unei instituții prestigioase de învățământ ale Craiovei din colegii, să le schimbe statutul dintr-unul de colegiu într-unul inferior, de liceu”, a pus problema pe tapet consilierul PNL, Marinel Florescu.
La Colegiul „Odobleja” sunt și clase profesionale
În opinia acestuia, în cazul Colegiului „Odobleja”, care își pierde titulatura de colegiu și devine liceu, calculul care s-a făcut între numărul total de absolvenți și numărul de elevi care au obținut bacalaureatul nu este unul reprezentantiv. „S-a luat în calcul inclusiv cei care termină alte școli, de maiștri, etc, ajungându-se prin această împărțire la un procent sub 30% de absolvire a Bacalaureatului. Dacă s-ar respecta regula, sigur că procentul ar fi peste 30% și, deci, colegiul ar rămâne în continuare Colegiul Odobleja”, a explicat Florescu, care a anunțat că votează împotriva acestui proiect de hotărâre.
PNL a fost împotriva proiectului
Și consilierul PNL, Flavius Sirop, s-a opus proiectului, atrăgând atenția că, în felul acesta, un elev care a fost înmatriculat la un colegiu va ajunge să fie absolvent de liceu, în cele din urmă. „Nu respectăm nici elevii care s-au înscris anul acesta la acest liceu. Au început un colegiu și, după două luni, i se schimbă titulatura și vor termina un liceu. Mi se pare total incorect, iar articolul 28 din Metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare 2019-2020, care face referire la acest lucru, nu dă voie la schimbarea de titulatură a unei unități de învățământ, în timpul anului școlar. Așadar, în acest moment, fac apel la buna-credință în a apăra interesul unităților de învățământ ale orașului nostru”, a solicitat Flavius Sirop.
Ordinul ministerial ar fi trebuit atacat în instanță
Potrivit liberalului, în alte localități din țară, deși au existat ordine de minister asemănătoare, prin care s-a propus retrogradarea colegiilor în licee, nu s-a întâmplat așa întrucât autoritatea locală nu a fost de acord și a atacat în instanță respectivele ordine de minister. Un astfel de lucru s-a întâmplat în localitatea Cugir, pe care alesul local PNL a dat-o ca exemplu. „Am studiat acest punct de pe ordinea de zi, într-adevăr se propune de la nivel de minister schimbarea titulaturii mai multor unități de învățământ. Vreau să fac o paralelă cu alte localități. De exemplu, la Cugir, consiliul local a decis să sprijine unitățile de învățământ aflate în situația respectivă și să conteste în instanță acest ordin de ministru”, a mai spus Flavius Sirop.

Bianca Predescu: Ordinele datează din luna august
Consilierul Bianca Predescu, avocat de profesie, a arătat că ordinele ministeriale care dictează această retrogradare datează din august anul acesta. „Ca atare, este premergător începerii anului școlar. Cunoaștem că toate instituțiile de învățământ preuniversitar, respectiv universitar, sunt supuse evaluării periodice autorității competente. Ordinul ministrului a fost adoptat în urma acestei evaluări”, a explicat consilierul municipal. În opinia sa, ar fi fost bine dacă și CLM Craiova ar fi luat mai repede această decizie, adică să fie contemporană începerii anului de învățământ, în luna septembrie, în felul acesta evitându-se situația semnalată de consilierul liberal când un elev se înscrie la colegiu, dar termină studii liceale. „Observând toate actele existente la dosar, vedem că ISJ Dolj abia în cursul lunii septembrie ne sesizează cu solicitarea de modificare a denumirii mai multor instituții de învățământ. Prima ședință ulterioară este cea din luna octombrie în care ne aflăm în prezent”, a subliniat consilierul municipal.
Proiectul, împiedicat doar printr-o decizie a instanței
Pe de altă parte, Bianca Predescu a admis și ea că acest proiect de hotărâre privind retrogradarea colegiilor ar fi putut să fie suspendat numai printr-o decizie în instanță împotriva acestor ordine ministeriale care stau la baza hotărârii. „Ca și problemă de legalitate, dacă chestiunile aduse în discuție privind validitatea rezultatelor cercetărilor făcute de ARACIP și însușite prin ordinul ministrului fac obiectul contestării, pe noi ne ținea în loc doar o decizie a instanței de suspendare a ordinului ministrului. Ceea ce nu avem până acum. Din luna august până în prezent, fiind o procedură specială care se judecă de urgență, se putea obține suspendarea efectelor ordinului ministrului”, a mai arătat Bianca Predescu.
Miulescu: Condiția de legalitate este respectată
Președintele de ședință, consilierul Gheorghe Nedelescu a solicitat secretarului municipiului, Nicoleta Miulescu, să arate dacă proiectul de hotărâre în cauză îndeplinește condiția de legalitate. „Condiția de legalitate este respectată întrucât nu avem nici un document din care să rezulte suspendarea ordinului ministrului. Pe de altă parte, noi suntem ținuți de avizul conform pe care îl dă ministerul, ca și ISJ-ul, care comunică cu privire la cifra de școlarizare. Autoritatea locală nu are decât obligația legală de a confirma avizul conform și a introduce în lista de structură funcțională a învățământului. Noi nu avem competență cu privire la structura funcțională”, a explicat secretarul municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu.
Cele cinci unităţi şcolare care au fost retrogradate
  1. Liberalii au votat împotriva acestui proiect, care a trecut, totuși, cu votul majoritar al consilierilor PSD și ALDE. Potrivit proiectului, prin mai multe ordine de ministru, și-au pierdut titulatura de „colegii” cinci unități de învățământ din Craiova. Este vorba de Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic Energetic și Colegiul „Ștefan Odobleja”. Toate aceste colegii devin licee, motivul pentru care s-a recomandat retrogradarea fiind rata slabă de promovabilitate la Bacalaureat. În ceea ce privește Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”, acesta își pierde și el titulatura de „național”, dar rămâne în continuare colegiu. Potrivit Metodologiei, aceste colegii își pot redobândi vechea titulatură după cinci ani, tot pe criterii de performanță.