Programul cu România se menţine în parametri şi toate criteriile pentru finalul lunii septembrie au fost îndeplinite, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şefa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter. „Evaluarea noastră este că programul se menţine în parametri în linii mari, toate criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii septembrie au fost îndeplinite şi s-au realizat progrese în îndeplinirea celor mai multe criterii de referinţă structurale”, a spus Schaechter. Potrivit acesteia, proiecţia de creştere a PIB a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, la 2,2%, datorită unei producţii agricole bune şi unui rezultat al exporturilor foarte bun. „Inflaţia a scăzut mai repede faţă de aşteptări, acest lucru reflectând de fapt, în cea mai mare parte, preţurile mai mici la alimente. Inflaţia prognozată acum pentru acest an este de 2%”, a explicat reprezentantul Fondului. Oficialul FMI a mai spus că ţinta de deficit bugetar pentru septembrie 2013 a fost îndeplinită, precum şi ţinta de arierate ale administraţiei publice locale, dar veniturile bugetare au fost sub program, reflectând cererea slabă, dar mai ales profitabilitatea slabă a economiei, în special a sectorului bancar.
Experţii FMI au venit cu mai multe opţiuni la negocierile cu autorităţile române, inclusiv privind majorarea cotei unice, dar acest subiect nu a fost negociat pentru că s-a ştiut de la început că Guvernul nu agreea această măsură, a declarat Andrea Schaechter. „Când purtăm discuţiile cu autorităţile, inclusiv pe partea de buget, facem o evaluare a situaţiei şi punem pe masă toate opţiunile posibile. A fost însă foarte clar spus de autorităţi că nu există nici o intenţie să se majoreze cota unică, deci nu s-au mai purtat negocieri pe acest domeniu. În mod clar, autorităţile şi-au identificat priorităţile şi acestea sunt măsurile, care au fost anunţate ieri”, a afirmat şefa misiunii FMI întrebată dacă experţii internaţionali au propus sau au susţinut majorarea cotei unice.
Reducerea CAS se mai amână…
Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat şefa misiunii FMI. „Să nu uităm obiectivul principal. Guvernul s-a angajat să menţină un deficit care să fie în zona lui 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimentare pentru salarii şi pensii şi alte investiţii, deci, în mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie să găseşti o cale de a prioritiza. Această reducere pentru a sprijini piaţa muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred că momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. În mod clar, se află pe agendă în continuare”, a răspuns Andrea Schaechter. Aceasta a recunoscut că România are o povară fiscală mare pe muncă şi autorităţile trebuie să reanalizeze sistemul, dar „cu mare grijă”, pentru a evita o gaură în buget. “În mod clar lărgirea bazei este un element care trebuie avut în vedere. Se analizează cu mare atenţie acest sistem, cât de mare este această povară (…) Am evidenţiat că acest lucru trebuie să se facă astfel încât impactul pe buget să fie zero. În mod clar este o măsură care ar susţine economia românească (…) Va fi nevoie de un pachet care să pună toate aceste lucruri împreună, acest pachet poate fi convenit şi atunci se va putea implementa”, a adăugat Schaechter. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri. Ieri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că FMI se înşală susţinând că reducerea CAS nu era posibilă în acest an. „Greşesc (…). Se înşală. CAS se putea reduce şi de acum, dar, într-adevăr, este preferabil din semestrul II cu 5%, decât cu 3%”, a declarat Antonescu, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
… ca şi a TVA
O decizie privind reducerea cotei TVA la alte produse alimentare poate fi luată numai după ce Guvernul va evalua impactul pe care l-a avut în economie diminuarea TVA pentru pâine la 9%, aplicată din septembrie, potrivit şefului misiunii FMI în România. „Este mult prea devreme pentru a vedea efectele reducerii TVA la pâine acum, nu s-a făcut încă o evaluare a obiectivului pe care Guvernul l-a avut prin această măsură, de a reduce evaziunea fiscală. (…) În cadrul programului există angajamentul de a se face această evaluare şi, înainte de a se adopta orice alte decizii cu privire la reducerea cotei TVA la alte produse, se va face această evaluare, ca să vedem exact ce s-a întâmplat”, a declarat ieri Schaechter. Ea a arătat însă că Banca Naţională a României a evaluat impactul măsurii asupra inflaţiei, constatând o reflectare pozitivă a reducerii TVA în inflaţie. „Banca naţională a evaluat impactul asupra inflaţiei şi s-a constatat că această reducere s-a reflectat în inflaţie, fiind unul dintre motivele pentru care inflaţia a fost atât de scăzută în septembrie şi octombrie. Dar să faci o evaluare acum este prea devreme”, a mai spus aceasta.
Salariul minim brut va ajunge la 900 de lei, în două etape
Premierul Victor Ponta a prezentat încă de luni seară rezultatele negocierilor ce au avut loc în cursul zilei între Guvern şi FMI. Printre acestea se numără majorarea salariului minim brut, anul viitor, în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii, ci ţintit pe profesori debutanţi şi medici rezidenţi. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră. De asemenea, accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb, a declarat premierul, confirmând informaţile publicate în urmă cu câteva zile de Mediafax.
Timp de două săptămâni, misiunea FMI a efectuat la Bucureşti prima evaluare a noului acord cu România, evaluarea trebuind acum aprobată de board-ul Fondului.
Comments are closed.