Consilierii municipali au votat preluarea fermei agricole de la Făcăi pe care o administra, până nu demult, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus consilierilor că aici urmează să se înființeze un Muzeu al Apei, proiectul mai vechi privind amenajarea unei tabere şcolare fiind expirat demult.
Votul nu a fost unul lipsit de discuţii. Consilierul Dan Cherciu a scos în evidenţă faptul că aici s-a făcut un studiu de fezabilitate, în 2007, pentru amenajarea unei tabere şcolare. În raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre se spune, de altfel, că actele au costat, la vremea respectivă, suma de 3,46 milioane de euro, iar aceşti bani au fost plătiţi de la bugetul local. „Acest proiect era unul care ar fi scos Craiova în evidenţă prin atenţia pe care o acordă învăţământului. Atunci s-au acordat miliarde întregi pentru elaborarea documentaţiei, a unui Studiu de Fezabilitate şi a unui Proiect Tehnic care, fără nici o justificare, sunt aruncate la coş”, a spus consilierul. „Văduvim liceul de acest proiect ca să facem ce? Dacă nu mi se dau nişte răspunsuri clare pot să fac speculaţia că sunt anumite interese”, a continuat acesta.
Studiul de fezabilitate era aruncat într-un sertar
Demagogie crasă, a pus imediat diagnosticul viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, care a ţinut să-i reamintească alesului local faptul că şi acest studiu de fezabilitate, ca oricare altul, nu mai poate să fie valabil după atâţia ani, preţurile modificându-se între timp. „Când am solicitat avizul Consiliului de Administraţie al şcolii pentru preluarea acelor clădiri, am găsit şi acel studiu de fezabilitate care zăcea prin nişte sertare. Am luat hotărârea de a-l trece în domeniul Primăriei Craiova pentru că avem de gând să îl folosim în interesul cetăţenilor Craiovei. Iar elevii şi profesorii sunt şi ei cetăţeni ai acestui municipiu, deci sunt şi ei beneficiarii investiţiilor care se vor face acolo”, a menţionat Cristina Calangiu.
Şcoala nu mai are nevoie de un campus la Făcăi
Consilierul local Nicuşor Cotescu, care este şi inspector şcolar adjunct al ISJ Dolj, a explicat că terenul şi corpurile de clădiri de la Făcăi nu mai sunt folosite de către Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, iar proiectul privind amenajarea unei tabere şcolare nu îşi mai găseşte nici un rost acum. „S-au pierdut clădiri, spaţii care foloseau, nu ca acesta unde nu se poate nici măcar intra acolo. În 2007 se discuta despre necesitatea amenajării unor campusuri şcolare, iar Craiova a fost nominalizată cu trei astfel de construcţii. Liceul „Constantin Brâncuşi” se dorea pe atunci o mare bază agricolă şi urma să amenajeze acest campus. Acum nu se mai pretează pentru că sunt elevi puţini, aproape 500. Cred că e mai bine să redăm în funcţiune nişte clădiri şi terenuri decât să le lăsăm să se distrugă”.
Clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene
Primarul Lia Olguţa Vasilescu a fost şi mai tranşant, explicându-le consilierilor că şcoala nu mai are ce să facă acum cu respectiva proprietate, iar autorităţile locale o scutesc, de fapt, de întreţinerea ei. „Această clădire este în administrarea unui liceu care nu are ce să facă cu ea. Este o clădire de patrimoniu care arată deplorabil, aproape căzută, şi e păcat să nu facem ceva cu ea, indiferent ce. Orice studiu de fezabilitate are o durată de viaţă de trei ani, deci a expirat demult, iar acum clădirea o să aibă şansa să fie pusă în valoare şi să fie reabilitată cu fonduri europene. Oricum nu o fură nimeni, nu pleacă nimeni cu ea de acolo, nu o duce nimeni acasă”, a spus edilul-şef al Craiovei.
Piesele lui Constantin Brâncuşi vor fi puse în valoare
Potrivit autorităţilor locale, clădirile de pe strada „Prelungirea Bechetului” nr. 1 A ar fi acum subînchiriate unei şcoli de motociclişti. Aici ar urma să se amenajeze un muzeu al apei întrucât, chiar în interior acestor clădiri, se află o aducţiune de la anul 1907. Consilierul municipal PSD Bianca Predescu le-a reamintit autorităţilor locale că în liceul respectiv sunt păstrate şi câteva opere de la începutul creaţiei ale lui Constantin Brâncuşi. „Cred că e mai important să le includem într-un circuit”, a propus alesul local. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat că municipalitatea are în atenţie punerea în valoare a acestor piese, dar că ele vor fi expuse în altă parte. „Aşteptăm să se construiască muzeul Constantin Brâncuşi din curtea Muzeului de Artă şi le vom expune acolo”, a menţionat primarul Craiovei.