Poliţistul prins cu şpaga-n gură şi colegul său, la judecată pentru luare de mită

0
381

Cei doi agenţi de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj care luau şpagă pentru a introduce telefoane mobile şi alte obiecte interzise în spatele gratiilor, pentru deţinuţi, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj, instanţă care a menţinut arestarea preventivă a celor doi poliţişti, măsură confirmată de Curtea de Apel Craiova, care luni a respins recursurile inculpaţilor. Cei doi agenţi au fost prinşi în flagrant pe 9 octombrie a.c. primind 250 de euro de la prietena unui deţinut, unul dintre ei încercând să înghită partea sa de şpagă, respectiv 150 de euro. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru 25 noiembrie a.c.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe agenţii Vasile Bogdan Stîrlea, de 30 de ani şi Gheorghe Daniel Bulat, de 27 de ani, de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, ambii fiind acuzaţi de luare de mită.

„Bogdan” şi „Daniel”, denunţaţi încă de anul trecut

Din rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor reiese că primele date că în arestul IPJ Dolj sunt introduse bunuri şi obiecte interzise, lucru de care ar fi responsabili chiar poliţiştii care ar trebui să-i păzească pe deţinuţi, au apărut încă din anul 2012. Primul denunţ oficial s-a înregistrat pe 10 august 2012, când un doljean s-a prezentat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj declarând că agenţi de la arest i-au cerut unui nepot de-al său, aflat în stare de arest preventiv, 100 de euro pentru a-i introduce un telefon mobil şi o sticlă de whisky. S-a format un dosar penal, iar pe 8 noiembrie 2012 a fost înregistrat un alt denunţ, făcut de un arestat de această dată, care susţinea că agentul Vasile Bogdan Stîrlea, în schimbul unor sume de bani, introducea telefoane mobile, băuturi alcoolice şi alte bunuri interzise la deţinere. S-a format un alt dosar, procurorii Parchetului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj dispunând conexarea celor două şi delegarea lucrătorilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj pentru efectuarea de investigaţii pentru verificarea realităţii informaţiilor venite din partea celor doi denunţători. În urma cercetărilor, ofiţerii anticorupţie au stabilit că activitatea infracţională se confirmă, între cei implicaţi fiind agenţii „Bogdan” şi „Daniel”, după cum s-a putut stabili iniţial, ulterior reieşind că este vorba despre agenţii Vasile Bogdan Stîrlea şi Gheorghe Daniel Bulat.

Ultimul denunţ, luna trecută

În acest context, în care cercetările erau în desfăşurare, către sfârşitul lunii septembrie a.c., un tânăr din Dăbuleni, arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, le-a declarat procurorilor, la audiere, că agenţi de la arestul IPJ Dolj, în schimbul unor sume de bani, introduc telefoane pentru deţinuţi, şi chiar a exemplificat, oferind numărul de telefon de pe care mai mulţi arestaţi preventiv îşi sună rudele. Ofiţerii anticorupţie au discutat cu arestatul, care a formulat un denunţ verbal şi şi-a manifestat disponibilitatea de a ajuta la lămurirea cauzei. Tocmai „la fix”, pentru că, pe 4 octombrie, agentul Bulat, cunoscut în rândul deţinuţilor drept „Daniel”, l-a întrebat „dacă are pe cineva afară” şi că o să mai discute. Pe 8 octombrie, „Daniel” i-a spus că dacă vrea şi el telefon, să-i indice o persoană de încredere pe care să o sune şi să stabilească detaliile. Deţinutul le-a dat numărul prietenei sale, „Codruţa”. Înţelegerea a fost ca poliţistul să primească 250 de euro şi un telefon mobil de la fată. Pe 9 octombrie, tânăra s-a prezentat la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, a discutat cu prietenul ei, şi, după ce a ieşit, s-a dus direct la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a formulat denunţ scris. În baza denunţului, ofiţerii anticorupţie, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi, beneficiind de sprijinul tehnic şi operativ al S.R.I. Dolj, au pus la cale operaţiunea de prindere în flagrant a agenţilor.

După un schimb de sms-uri, fata s-a întâlnit cu Vasile Bogdan Stîrlea, şi au convenit să se vadă la ora 17.00, în zona Facultăţii de Medicină. Stîrlea a venit să ia banii şi telefonul cu maşina sa, un Ford Escort, şi cu copilul său, minor, în autoturism. Imediat ce a primit bunurile, şi-a făcut apariţia echipa operativă, Stîrlea declarând că telefonul urma să fie introdus în arest de colegul său, Bulat, care urma să încaseze şi partea mai mare din şpagă, respectiv 150 euro.

Bulat a încercat să fugă

Anchetatorii au mers astfel mai departe, urmărindu-l pe Stîrlea, care s-a dus acasă la Bulat. Cel din urmă a ieşit afară, cei doi au stat de vorbă în maşina lui Stîrlea, stabilind detaliile „afacerii”, Bulat explicându-i cum procedează ca să introducă telefonul în arest şi să îl dea beneficiarului fără să fie prins, apoi a primit de la colegul său telefonul şi cei 150 de euro pe care îi aştepta. Echipa de anchetă şi-a făcut apariţia, moment în care Bulat a luat-o la fugă până la etajul IV al blocului D8, fiind imobilizat în momentul în care încerca să urce în podul imobilului. Acolo apucase să arunce şi punga în care era telefonul mobil. Anchetatorii l-au căutat însă de bani, şi nici urmă. Nici pe traseul pe care fusese urmărit nu s-au găsit bancnotele, aşa că ofiţerii anticorupţie au luat decizia să-l ducă la sediul Parchetului pentru continuarea cercetărilor. Odată ajunşi la parterul blocului, anchetatorii au sesizat că Gheorghe Daniel Bulat, care refuzase să vorbească, mestecă ceva. I-au deschis gura forţat şi au găsit bancnotele făcute ghem şi mestecate, agentul intenţionând să le înghită.

„În prezenţa martorilor asistenţi s-a constatat că ghemul extras din gura inculpatului era format din trei bancnote din cupiura de 50 de euro, totalizând suma de 150d e euro, egală cu cea primită anterior de la Stîrlea Vasile Bogdan, iar seriile acestora sunt identice cu cele înscrise în procesul verbal”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Pe 10 octombrie Stîrlea şi Bulat au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită, iar pe 1 noiembrie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, cu privire la faptele reclamate anterior fiind dispusă disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor. În aceeaşi zi, instanţa a menţinut arestarea preventivă a celor doi inculpaţi, care au făcut recurs, însă luni, 4 noiembrie a.c., Curtea de apel Craiova le-a respins recursurile ca nefondate. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 20 noiembrie a.c.