„Literaturi francofone” – expoziţie de carte la Biblioteca Judeţeană

0
62

„Littératures francophones / Literaturi francofone” – aceasta este tematica expoziției de carte care poate fi vizitată, zilele acestea, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Vernisată în urmă cu o săptămână și prezentată participanților la eveniment de bibliotecar Aurica Grama și prof. dr. Maria Tronea, expoziția se înscrie în proiectul educativ „De la lecture avant toute chose…”, derulat de Asociația Română a Profesorilor de Franceză (A.R.P.F.) – Filiala Craiova, în parteneriat cu Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) – APECO (reprezentant: David Bongard). Aflat la cea de-a III-a ediție, proiectul are drept scop promovarea lecturii în limba franceză, dar și în celelalte limbi moderne.

Expoziția ilustrează apelul părintelui fondator al Francofoniei, scriitorul senegalez Léopold Sédar Senghor, promotorul valorilor culturale ale Africii negre: „Să ne îmbogățim cu deosebirile noastre pentru a accede la universalitate”. Un bun exemplu este și literatura română de expresie franceză, căreia i se rezervă în expoziție spațiul a trei vitrine, ce prezintă exemplare unicat din bogatul fond de carte veche al Bibliotecii „Aman”. Altă vitrină este dedicată operei lui Albert Camus, marcându-se, astfel, centenarul nașterii acestui valoros scriitor, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (1957).

Expoziția „Littératures francophones / Literaturi francofone” este deschisă până spre jumătatea lunii, accesul publicului vizitator fiind liber.