La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, elevii au primit vizita unui cercetător NASA

0
1106

Ieri, în cadrul Zilei Internaţionale a Educaţiei, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova au fost organizate mai multe activităţi, extra-curriculare, care au pus în valoare această sărbătoare, dedicată, în primul rând, cadrelor didactice, dar şi copiilor şi părinţilor. Invitat de onoare a fost un fost absolvent al unităţii de învăţământ, plecat de mai mulţi ani în Statele Unite ale Americii, colaborator al NASA, care le-a împărtăşit elevilor din experienţa sa.

 A fost o zi care s-a celebrat Ziua Internaţională a Educaţiei în toată ţara, inclusiv în Dolj şi Craiova. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a făcut parte din acest program. «Avem, în această zi de 5 octombrie, mai multe activităţi, de la vizionare de filme documentare şi artistice inspirate din opere literare până la un joc de fotbal amical, cu echipa de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”. Dar, cea mai importantă acţiune a fost prezenţa domnului profesor Radu Popa, fost absolvent al şcolii noastre, care, în prezent, este unul dintre colaboratorii NASA. Prezenţa sa este un preambul, dacă pot spune aşa, pentru aniversarea a 135 de ani de la înfiinţarea „Fraţilor Buzeşti” şi se alătură altor reprezentanţi de marcă ai liceului nostru, care vor veni în faţa elevilor», a precizat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, director la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Un fost absolvent, un om care trăieşte pentru România

 Radu Popa a absolvit Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” în 1977. Este absolvent al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Biologie, iar de 19 ani este în Statele Unite ale Americii, cercetător la universităţi prestigioase, fiind colaborator la NASA, pe un proiect important. „Am plecat pe vremea când nu erau granturi europene de dezvoltare. Cercetătorii sunt patrioţi doar prin ştiinţa lor. Ei trăiesc doar prin ceea ce fac, iar dacă găsesc o posibilitate de dezvoltare, să zicem Australia, acolo se duc să-şi desăvârşească pregătirea. Eu iubesc România şi mă întorc ori de câte ori am ocazia. Sunt dezamăgit pentru paşii pe care îi face ţara noastră în integrarea europeană” a menţionat Radu Popa. În prezent este asociat cu NASA, pe proiectul „Rover Curiosity” pentru explorarea Planetei Marte, la  University of Shoutern California (Los Angeles) şi lucrează, în mediul privat, pentru un alt program de cercetare, cel destinat „reciclării de masă organică în proteine pentru furaje, una din marile crize prin care trece omenirea”. A venit, ieri, în faţa elevilor, şi le-a vorbit despre cercetările privind existenţa vieţii extraterestre, la care este parte, fiind convins că ştiinţa va evolua. L-am rugat să ne spună ceva mai multe despre anii din urmă şi despre planurile de viitor. N-a pregetat şi ne-a explicat: «Eram elev la „Buzeşti” şi, în acei ani, pe lângă discoteci şi concertele formaţiei „Phoenix”, nu prea aveam prea multe. Era o traumă pentru noi când veneau tezele. Atunci, eram cu toţii foarte traumatizaţi, dacă se poate spune aşa. Dar, acum, îmi dau seama că ne-au prins foarte bine. În SUA se merge pe specializare strictă, fiecare este pe domeniul său. Am trei realizări importante: una că am absolvit „Buzeşti”, a doua că am ajuns la una dintre cele mai prestigioase instituţii din SUA – „Caltech” (Pasadena) şi cea de-a treia unde sunt acum. Toţi colegii mei români sunt priviţi foarte bine acolo, deoarece am acumulat multe cunoştinţe de-a lungul anilor. Chiar am fost întrebat dacă am absolvit acest liceu şi nu ştiam despre ce e vorba. Mi-am dat seama după ce am auzit la performanţele unde s-a ajuns în ultimii ani şi mă consider mândru. Cred că ar fi foarte bine ca şi la noi, în România, să se dezvolte învăţământul profesional, fiindcă este nevoie de specialişti. Înainte de 1990 era o programă încărcată, eram ca o cămilă care duce în spate toate greutăţile, dar trebuie să trecem peste aceste lucruri. Cred că trebuie ca sistemul de învăţământ românesc să fie mai flexibil, orientat către Europa, nu către zone din est».