SCM Craiova – cel mai slab lot, cel mai mic buget şi „exilată” la Filiaşi

0
822

La startul unui nou sezon, achipa de handbal feminin nu-şi poate propune decât salvarea de la retrogradare

Echipa de handbal feminin este prima formaţie a municipalităţii craiovene care începe sezonul 2012-2013. Dacă fotbalul este un sport prohibit din punct de vedere al autorităţilor din Bănie, nici celelalte discipline, de care municipalitatea s-a „milostivit” să se ocupe, nu au şanse de a face performanţă în viitorul apropiat. Astfel, obiectivul asumat la unison de toate echipele Craiovei este evitarea retrogradării din primele eşaloane. În condiţiile în care bugetul SCM Craiova gravitează în jurul sumei de 1 milion de euro, strategia conducătorilor a rămas aceeaşi: mai bine în mediocritate cu toate echipele decât să forţăm una dintre ele şi să le abandonăm pe celelalte. „Dat fiind bugetul de care dispunem, nu există listă de priorităţi ca performanţă, luptăm doar să salvăm de la retrogradare toate echipele şi să creştem în valoare” a explicat directorul SCM Craiova, Bogdan Bălan. Una dintre echipele care au suferit în vara aceasta, inclusiv din cauza schimbării la nivelul conducerii clubului, Nicu Stoian fiind înlocuit cu puştiul Bogdan Bălan, este echipa de handbal feminin.

Fără Roxana Han, dar cu Dana Băbeanu

Rămasă în Liga Naţională în urma unui turneu de baraj câştigat însă fără emoţii, SCM Craiova are acelaşi scop şi în următorul sezon: să nu pice. „Avem cel mai restrâns lot şi cel mai mic buget, deci nu ne putem propune decât să ne salvăm” a expus antrenorul Bogdan Burcea (foto, stânga) situaţia echipei sale. Burcea speră ca atuurile de care dispune, respectiv forţa primului „7”, pregătirea bună din vara aceasta şi condiţiile de recuperare după meciuri, să fie totuşi determinante în îndeplinirea obiectivului. „Dacă alte echipe s-au întărit substanţial, noi suntem mai jos decât anul trecut” a confirmat şi secundul Grigore Albici. Vedeta echipei, Roxana Han, a abandonat activitatea, fiind însărcinată, însă la Craiova a venit în vara aceasta sub formă de împrumut Daniela Băbeanu (foto, în albastru) de la Oltchim. Totuşi, craiovenii au ratat, din pricina perioadei incerte la nivelul conducerii clubului, după alegerile locale din vară, transferul a două jucătoare importante: Carmen Cartaş, golghetera Ligii Naţionale, de la Cetate Deva, şi extrema stângă a fostei finaliste a Ligii Campionilor, Itaxco Navarra, Jessica Alonso. Iberica a ajuns în cele din urmă în Serbia, la Zajecar, acolo unde s-a alăturat colegelor sale de la  Begona Fernandez şi Maja Zebici.

Handbalistele debutează astăzi la Ploieşti

„Ni s-au oferit şi alte jucătoare, dar cu caracter îndoielnic şi carenţe la capitolul atitudine” a spus Burcea, încrezător în forţa de grup a echipei sale. El a fost confirmat şi de una dintre jucătoarele de bază, Mihaela Briscan (foto, în alb): „Echipa este atuul nostru, cu sacrificiu şi determinare putem câştiga multe jocuri, chiar acolo unde puţini se aşteaptă”. Venită din Liga Campionilor, de la Oltchim, Daniel Băbeanu s-a alăturat spiritului de grup de la Craiova şi nu a dorit să comenteze situaţia fostei sale echipe: „Sunt cu mintea şi trupul la SCM Craiova şi vreau să contribui la îndeplinirea obiectivului. Ca orice român, îmi doresc la Oltchim să câştige Liga Campionilor, dar ceea ce se întâmplă acolo nu mai este treaba mea” a spus internaţionala de 24 de ani care s-a remarcat deja în turneele de pregătire disputate de SCM Craiova. Un alt transfer considerat din start reuşit de antrenorii olteni este portarul Ionica Munteanu (foto, prima din dreapta), adusă în rol de back-up pentru Ildiko Barbu, care îşi doreşte un copil în curând. În vârstă de 33 de ani, Ionica Munteanu a evoluat în trecut pentru Randers, Leipzig, Fleury, Rulmentul Braşov, Oţelul Galaţi şi “U” Jolidon Cluj, părăsind vicemapioana României după ce şi-a încheiat contractul. SCM Craiova debutează astăzi, în prima etapă a noii stagiuni, în deplasare, contra formeţiei CSM Ploieşti. Partida, care va începe la ora 17, prezintă probleme pentru oltence încă dinaintea startului, brigada de arbitri Din-Dinu fiind contestată de antrenorul craiovean Bogdan Burcea: „Vom fi arbitraţi de ginerele preşedintelui de la CSM Ploieşti, o situaţie de neacceptat pentru noi”. Şi totuşi,l şanse a obţine ceva din primul joc există pentru craiovence. „Dacă ne facem jocul şi respectăm ceea ce stabilim putem câştiga, fiindcă avem echipă mai bună” a declarat Mihaela Briscan. Duminică, de la ora 11, în sala de la Filiaşi, echipa craioveană va întâlni într-un meci din runda a doua echipa SC Danubius Galaţi.

Sala Polivalentă, şanse mici să fie inaugurată

La fel ca în sezonul trecut, echipa de handbal feminin îşi va disputa meciurile de pe teren propriu în Sala Sporturilor din Filiaşi. „Polivalenta” a bătut recordul de deadline-uri pentru a fi dată în uz şi sunt şanse extrem de reduse pentru a fi inaugurată anul acesta. Bogdan Burcea a explicat că acesta este un mare dezavantaj pentru fetele sale. „Pentru noi este un mare handicap că evoluăm la Filiaşi, practic jucăm şi în acest sezon în deplasare sau pe teren neutru. Mai ales pentru noi, cei crescuţi în Polivalentă, este greu să acceptăm că nu avem încă acces acolo. Facem un apel la autorităţi pentru a face tot ce e posibil să jucăm la Craiova” a declarat ieri Bogdan Burcea. Antrenamentele sunt efectuate în continuare în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu”.

 

Lotul SCM Craiova: Ildiko Barbu, 37 de ani, 2. Ionica Munteanu, 33 de ani, Maria Vlăsceanu, 38 de ani (portari), Ana Maria Apipie, 20 de ani, Daniela Elena Băbeanu, 24 de ani, Andreea Elena Pătuleanu, 20 de ani (centri), 6. Mihaela Livia Briscan, 27 de ani, Alexandra Gogoriţă, 21 de ani, Andreea Maria Ianaşi, 20 de ani, Andreea Marinela Mitran, 25 de ani (interi),  Andreea Dincu, 22 de ani, Cristina Elena Florică, 20 de ani, Carmen Gabriela Ilie, 21 de ani (extreme), Ana Maria Hamciuc, 26 de ani şi Elena Cătălina Nicu, 24 de ani (pivoţi).