Spectacolul „Unde-i revolverul?” participă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea

0
620

Spectacolul „Unde-i revolverul?”, de Görgey Gábor, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia lui Viorel Penişoară Stegaru, a fost selecţionat în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, care se va desfăşura în perioada 25 septembrie – 2 octombrie a.c.

Un succes al actualei stagiuni a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, spectacolul va fi prezentat şi publicului maghiar, în cadrul unui turneu programat între 19 şi 22 octombrie la Budapesta şi Miskolc, alături de spectacolele „Caligula” şi „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”.

În concurs, alături de alte 16 spectacole din ţară

Din distribuţie fac parte actorii Valer Dellakeza, Sorin Leoveanu, Angel Rababoc, Marian Politic şi George Albert Costea, care vor urca pe scena Sălii Mari a Teatrului din Oradea luni, 26 septembrie.

„Unde-i revolverul?” este prezentat alături de alte 27 de spectacole ale unor teatre din întreaga ţară, concurând cu 16 dintre ele. Între acestea se numără recitalul actriţei Maia Morgenstern „O femeie singură”, de Dario Fo, regia artistică Marcel Stanciu (tot luni, 26 septembrie); „Prah”, de György Spiró, regia artistică László Sándor – Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara (marţi, 27 septembrie); „Natură moartă cu nepot obez” de Ion Sapdaru, regia artistică Eugen Făt – Teatrul „Odeon” Bucureşti; „Metoda” de Jordi Galcerán, regia artistică Theodor-Cristian Popescu – Teatrul „Nottara” Bucureşti (miercuri, 28 septembrie); „Cântăreaţa cheală” şi  „Lecţia” de Eugène Ionesco, regia artistică Victor Ioan Frunză – Teatrul de Comedie Bucureşti; „Despre iubire la om” de A. P. Cehov, regia artistică Alexandru Dabija – Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov (joi, 29 septembrie); „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, regia artistică Vlad Massaci – Teatrul Naţional Târgu Mureş (sâmbătă, 1 octombrie) ş.a.

Una dintre cele mai longevive manifestări culturale

Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, singura manifestare de gen dedicată piesei într-un act din România, are o longevitate egalată de puţine festivaluri din ţară: prima ediţie a avut loc în anul 1976, iar cea mai recentă, a XVI-a, în 2010. Din 1984, de la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul a devenit internaţional, orădenii vizionând spectacole din Ungaria, Italia, Franţa, Croaţia, Cehia, Republica Moldova, dar şi din îndepărtata Japonie. De-a lungul celor şaisprezece ediţii, oaspeţi importanţi, actori, regizori, dansatori, scenografi, critici de teatru, directori de festivaluri, dar şi personalităţi marcante ale vieţii culturale din România au participat la evenimentul cultural orădean.

A XVII-a ediţie, specială pentru teatrul orădean

Festivalul este organizat de Teatrul de Stat Oradea, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea şi al Consiliului Judeţean Bihor. Ediţia din acest an este una specială pentru teatrul orădean, deoarece coincide cu reîntoarcerea actorilor în sediul instituţiei, după o perioadă de trei stagiuni în care au avut loc ample procese de renovare şi restaurare a clădirii în care îşi desfăşoară activitatea. După ce, în ultimele trei ediţii, Festivalul a fost unul fără premii, odată cu această ediţie organizatorii anunţă că a fost reintrodusă competiţia în cadrul manifestării, în vederea premierii excelenţei teatrale. De asemenea, ediţia din acest an cuprinde o secţiune dedicată şcolilor de teatru şi teatrului de club şi stradă, o secţiune de spectacole în afara concursului, precum şi un concurs de dramaturgie.