O jumătate de milion de euro, investiţi în Ambulatoriul de Specialitate pentru Sportivi

0
1134

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, ieri, contractul de finanţare din fonduri europene pentru un proiect cu valoarea totală de peste 550.000 de euro, care vizează creşterea eficienţei energetice a Ambulatoriului de Specialitate pentru Sportivi din Craiova, structură care oferă servicii medicale pentru sportivi din 7 judeţe – Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş şi Teleorman.

Proiectul „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi a stabilităţii clădirii publice situate în str. Aleea Voinicului, nr. 14, Oraşul Craiova, Judeţul Dolj“, care vizează reabilitarea Ambulatoriului de Specialitate pentru Sportivi, are o valoare totală de 2.757.067,6 lei, inclusiv TVA, fiind finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. „Suntem în faza în care semnăm documentele de finanţare pentru un nou proiect european, un proiect prin care ne dorim să abordăm unul dintre obiectivele aflate în patrimoniul Consiliului Judeţean – ambulatoriul pentru sportivi. Este o instituţie în care ajung sportivi din 7 judeţe, pentru a primi viza de sănătate. Ea funcţionează într-o clădire veche şi am găsit, ca şi în alte cazuri, soluţia fericită pentru a o reface prin intermediul fondurilor europene.

Ne propunem ca, odată finalizat acest demers, să identificăm resursele financiare necesare, fie din fonduri nerambursabile, fie din bugetul judeţului, în vederea dotării ambulatoriului cu echipamentele de care este nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii. Ne dorim cu adevărat să rezulte o clădire foarte modernă, mai ales că aici ajung şi sportivi din alte state, care activează la cluburi fie de fotbal, fie de handbal sau de baschet din cele 7 judeţe. Este, practic, o carte de vizită pentru România.

Trebuie să se cunoască faptul că participarea noastră financiară la acest proiect este de 50 la sută, însă ne bucurăm pentru orice sumă pe care o putem obţine din fonduri europene, întrucât ea vine să completeze bugetul pentru investiţii de care dispune CJ.

Dacă ne uităm puţin în urmă, la momentul aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, putem vorbi şi de renaşterea judeţului Dolj, pentru că de aici ne-au venit cei mai mulţi bani. Consiliul Judeţean şi-a făcut o strategie din a aborda orice program cu finanţare nerambursabilă în care este eligibil“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Intervenţiile care se vor realiza aici sunt menite să creeze condiţii de lucru mai bune pentru angajaţi

În cadrul conferinţei de presă, vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidenţiat faptul că noul proiect se înscrie într-o serie de investiţii pe care Consiliul Judeţean Dolj le derulează, cu fonduri europene, pentru refacerea unor clădiri publice. „Imobilul în care funcţionează ambulatoriul pentru sportivi avea nevoie de reabilitare, iar intervenţiile care se vor realiza aici sunt menite să creeze condiţii de lucru mai bune pentru angajaţi, dar şi să aducă acest obiectiv într-o clasă superioară de eficienţă energetică, pentru că vor fi refăcute faţadele, termoizolaţia, precum şi tot ceea ce înseamnă instalaţii electrice şi termice, urmând să fie montate sisteme de alimentare cu energie electrică şi de încălzire bazate pe utilizarea panourilor solare. Este un demers în valoare totală de 2,7 milioane de lei, jumătate din sumă fiind asigurată din surse europene, iar restul din bugetul Consiliului Judeţean.Acesta este doar unul dintre proiectele axate pe creşterea eficienţei energetice la clădirile publice pe care noi le-am abordat în acest exerciţiu financiar. Spre exemplu, avem în desfăşurare licitaţia pentru imobilul în care funcţionează Clinica de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi am depus cererea de finanţare pentru o investiţie similară la Liceul Tehnologic Special «Beethoven»“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cosmin Vasile.

Consiliul Judeţean Dolj a depus, în actualul exerciţiu financiar, 9 aplicaţii de finanţare

La rândul său, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat: „Proiectul „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi a stabilităţii clădirii publice situate în str. Aleea Voinicului, nr. 14, Oraşul Craiova, Judeţul Dolj“, care vizează reabilitarea Ambulatoriului de Specialitate pentru Sportivi, are o valoare totală de 2.757.067,6 lei, inclusiv TVA, fiind finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. Consiliul Judeţean Dolj a depus, în actualul exerciţiu financiar, 9 aplicaţii de finanţare, în valoare totală de 93 de milioane de euro, sume nerambursabile, fiind vizate 3 domenii majore: reabilitări de drumuri judeţene, eficienţă energetică şi monumente istorice. Conducerea CJ insistă foarte mult pentru un proiect de reabilitare a Palatului Administrativ, pentru care urmează a fi realizată o expertizare a structurii de rezistenţă, pentru a vedea dacă este nevoie de consolidare.“

22 de proiecte, cu o valoare cumulată de peste 190 de milioane de euro

Celelalte 8 demersuri pe care Consiliul Judeţean Dolj le implementează deja prin intermediul POR 2014 – 2020 urmăresc modernizarea drumului judeţean 552 Craiova – Cetate şi a DJ 561A Giurgiţa – Pleniţa – limita cu judeţul Mehedinţi (2 proiecte distincte, unul pentru fiecare tronson al drumului), modernizarea şi extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, reabilitarea termică a imobilului Clinicii de Oncologie, restaurarea culelor din comunele Brabova şi Cernăteşti şi crearea Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc. În total, în actualul exerciţiu financiar, Consiliul Judeţean Dolj a obţinut finanţare nerambursabilă, fie prin programe ale Uniunii Europene, fie de la bugetul de stat, pentru un număr total de 22 de proiecte, cu o valoare cumulată de peste 190 de milioane de euro.