Primarul, contabila şi fratele lui Bercea Mondial rămân după gratii / Primarul comunei Daneţi deferit justiţiei pentru abuz în serviciu

0
369

Primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, contabila Primăriei, Elena Biţu, Vasile Anghel zis „Amar”, fratele lui Bercea Mondial, şi Marius Vasile Savu, administratorul unei firme din Craiova, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova într-un dosar având ca obiect abuzul în serviciu contra intereselor publice, în sarcina primarului şi a contabilei fiind reţinute câte 15 acte materiale. Odată cu înregistrarea dosarului la Judecătoria Craiova, pe 31 iulie a.c., instanţa a menţinut arestarea preventivă a primilor trei şi măsura controlului judiciar faţă de Savu, hotărârea rămânând definitivă luni, 4 august a.c., când Tribunalul Dolj a respins contestaţiile inculpaţilor. Primarul este acuzat că, în complicitate cu contabila, a achiziţionat de la firmele administrate de Amar şi de Savu bunuri supraevaluate, prejudiciul creat bugetului local depăşind suma de 360.000 lei.

Constantin Spiridon

Dat fiind faptul că anchetatorii au strâns toate probele, pe 30 iulie a.c. s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, de 58 de ani, împreună cu contabila Primăriei, Elena Biţu, de 53 de ani, împreună cu fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel zis Amar, şi cu Marius Vasile Savu, de 28 de ani, din Craiova, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe 31 iulie instanţa a menţinut arestarea preventivă a primilor trei şi măsura controlului judiciar faţă de cel de-al patrulea inculpat, lăsându-le o perioadă de 20 de zile în care pot formula cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Aceştia au contestat măsurile preventive, însă luni, 4 august a.c. Tribunalul Dolj le-a respins contestaţiile ca nefondate.

Primarul şi contabila – câte 15 acte materiale de abuz în serviciu

Reamintim că, prin ordonanţa din data de 07.07.2014 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Constantin Spiridon, primarul comunei Daneţi, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, (15 acte materiale), contabila primăriei, Elena Biţu, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, (15 acte materiale), şi fals intelectual, Marius Vasile Savu, de 28 de ani, din Craiova, administrator al unei firme din municipiu, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, (2 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Vasile Anghel zis Amar, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Vasile Anghel

Pe 8 iulie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut cinci percheziţii, la Primăria Daneţi, la locuinţa primarului şi a contabilei, dar şi la Vasile Anghel, în Drăgăneşti Olt, primarul, contabila Elena Biţu şi Vasile Anghel fiind reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă. O zi mai târziu, procurorii au cerut Judecătoriei Craiova arestarea preventivă a inculpaţilor. Pentru Savu s-a disjuns cauza, întrucât nu a fost găsit la momentul descinderilor, procurorii solicitând arestarea în lipsă, iar ceilalţi trei au fost arestaţi pentru 30 de zile. Craioveanul era plecat în Italia la momentul demarării activităţilor, a aflat că este cercetat şi a revenit în ţară şi s-a prezentat la instanţă, pe 18 iulie. Judecătorii au decis atunci să nu-l aresteze, luând faţă de el măsura controlului judiciar.

 

Potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, „s-a reţinut că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneţi, inculpatul SPIRIDON CONSTANTIN, prin procedura de achiziţii directe de produse şi servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 452.959 lei, din care suma totală de 361.627 lei a fost achitată în mod nejustificat pentru operaţiuni nelegale, ineficiente şi neeconomicoase”.