Doctorii se plâng că au ajuns să petreacă mai mult timp completând la fişe şi documente decât să-şi consulte pacienţii sau să le administreze tratamentul de care au nevoie. În aceste condiţii, proiectul Ministerului Sănătăţii, de a include în pachetul de servicii medicale de bază şi o importantă parte de prevenţie, este privit cu o oarecare rezervă. În opinia medicilor, iniţiativa va fi una reuşită doar dacă va fi dublat şi de o debirocratizare a sistemului de sănătate.
În premieră, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că vor include în pachetul de medical de bază şi servicii preventive. Fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri. Iar medicii de familie vor juca un rol esenţial în furnizarea de servicii din pachetul de bază. Numai că, în momentul de faţă, doctorii spun că este foarte greu să desfăşoare activitatea medicală din cauza birocraţiei.
Număr insuficient de programe pentru prevenţie
Ideea autorităţilor sanitare de a acorda mai multă atenţie decât până acum prevenţiei este considerată una de bun augur pentru sistemul sanitar românesc, atât în ceea ce priveşte posibilitatea de a reduce numărul de bolnavi care ajung în stare gravă la spital, cât şi de a diminua costurile. „Ne bucurăm foarte tare de anunţul pe care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii l-au făcut. Ideea de a promova prevenţia şi a face ceva în sensul acesta este binevenită. Poate odată cu această iniţiativă se vor rezolva şi problemele legate de birocraţie, pentru că în prezent aceasta reprezintă o piedică importantă în activitatea noastră”, a precizat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj.
În prezent, în cabinetele medicilor de familie doljeni se desfăşoară, ca activitate de prevenţie, programul de screening pentru cancerul de col uterin, iar din toamnă o parte din doctori va derula şi un program de screening pentru depresie. „Numărul de programe de prevenţie este totuşi insuficient în prezent, în condiţiile în care această activitate medicală este una deosebit de importantă. După cum toată lumea ştie, este cea mai eficientă soluţie de a reduce îmbolnăvirile şi mortalitatea. În plus, orice activitate de prevenţie reduce semnificativ costurile în sistemul sanitar”, a mai spus dr. Mirela Profir.
Teama de birocraţie frânează cardul de sănătate
Tot din cauza birocraţiei, în urmă cu două săptămâni, medicii de familie au anunţat că refuză să inscripţioneze şi să distribuie cardul naţional electronic de sănătate, deşi s-a stabilit deja ca până la sfârşitul anului să fie produse nu mai puţin de 7,5 milioane de carduri.
La fel ca majoritatea colegilor din ţară, şi medicii de familie doljeni au spus că o astfel de activitate, desfăşurată în termenii actuali, nu ar face decât să îi pună în dificultate atât pe medici, cât şi pe pacienţi. Medicii de familie doljeni au ţinut să precizeze, în schimb, că nu se opun nicidecum unei informatizări a sistemului sanitar românesc, contribuind încă de la început la încurajarea unui astfel de demers, mai ales în cazul reţetei electronice.
Pe lângă programele de prevenţie, recent, au fost lansate tot în dezbatere publică şi principiile după care se va ghida pachetul de servicii medicale de bază. Astfel, în ceea ce priveşte serviciile de urgenţă, cetăţenii vor beneficia de o creştere a acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenţă şi al Unităţilor – Compartimentelor de Primiri Urgenţe. De asemenea, conform pachetului de bază, pe programele de sănătate se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţiei – cancer, diabet, boli cardiovasculare şi neurovasculare, transplant sau boli rare. În cadrul pachetului de bază, ambulatoriul de specialitate ar trebui să reprezinte domeniul de asistenţă medicală care ar trebui să preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sănătate furnizate actualmente în spital.