Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate din Craiova a omagiat legăturile dintre România şi Italia

0
111
Legăturile culturale și prietenia dintre România și Italia au fost marcate la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute. S-a pus accentul pe „Latinitate, comuniune, prietenie româno-italiană”, elevi, profesori, invitați speciali și parteneri ai liceului reunindu-se „pentru a celebra valorile comune și spiritul latin care ne apropie”. Astfel, liceul, în parteneriat cu Asociația Artiștilor Fotografi din România, Comunitatea Italienilor Craiova, Revista Inspirație Românească Radio Lu Torino și Uniunea Artiștilor Plastici din România (Filiala Râmnicu Vâlcea, Filiala Târgu Jiu, Filiala Craiova), a organizat expoziția de artă „Identități vizuale contemporane” . A fost un preambul la manifestarea de luni, 7 iulie, organizată de Universitatea din Craiova – Expoziţia “145 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia”.

Evenimentul a cuprins și expoziția de artă „Identități vizuale contemporane”, organizată de unitatea de învățământ, în parteneriat cu Asociația Artiștilor Fotografi din România, Comunitatea Italienilor Craiova, Revista Inspirație Românească Radio Lu Torino și Uniunea Artiștilor Plastici din România. Artiștii care au expus au fost: Gheorghe Dican, Vasile Fuiorea, Dan Nica, Petre-Virgiliu Mogoșanu, Marius Turaiche, Lucian Irimescu, Cristian Mirescu, Alin Totescu, Gabriel Giodea, Cătălin Negrea, Emilia Roxana Filimon, Stela Papură, Ștefan Bălan, Emilian Popescu.
„Valoarea acestei acțiuni este dată de creațiile celor care participă la ea și de prezența de o înaltă ținută care ne onorează astăzi. Mi-am dorit foarte mult să organizez o expoziție care să cuprindă pictură, sculptură, grafică, dar și fotografie. Ea pune pe cel ce o vizitează în fața unei dileme sufletești, a unor trăiri diferite, te pune, parcă, să alegi oare ce este mai frumos, de ce să te bucuri mai întâi. Am vrut să aducem un omagiu celor care, italieni fiind, au venit în zona noastră şi ne-au lăsat creaţii memorabile. Am pus mult suflet, alături de colegii mei şi de invitaţii speciali”, a  precizat prof.dr. Cristian Dumitru Pătrașcu, directorul Liceului CFR. “Mă aflu astăzi, aici, datorită unui craiovean deosebit și anume consulul general al României la Torino, Excelența Sa Cosmin Dumitrescu. M-a trimis cu o misiune nobilă. Alături de domnul președinte Gabriel Vlăduț, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Oltenia, trebuie să facem  primii pași spre ceea ce presupune o serie de evenimente culturale dedicate contextului „Anul cultural 2026 România – Italia,” a afirmat Luiza Diculescu, jurnalist la Torino, de asemenea din Craiova.

Prof.pr. Marius Lunganu, de la Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova, l-a omagiat pe marele arhitect Giovanni Battista Peressutti, care, venit din Italia, aici a şi murit şi a fost înmormântat, şi-a lăsat amprenta peste o mare parte din imaginea arhitecturală a Craiovei: “Peressutti a venit în Bănie în primul deceniu al sec.XX, ca muncitor sezonier, dar sunt acte care dovedesc că ar fi sosit mai devreme, în 1895. A fost cu prietenul său, Carlo Dalla Barba şi, împreună cu marele arhitect craiovean Petre Antonescu, a lăsat Craiovei clădiri memorabile: actualul sediu al Primăriei Craiova, sub supravegherea arh. Constantin Iotzu, Blocul “Casa Albă”, tot cu Iotzu; reabilitarea Colegiului “Carol I”, afectat de un incendiu devastator în 1930; “Casa Carianopol”, actualul sediu al Jandarmeriei; Liceul de fete “Elisabeta” (în prezent Facultatea de Agronomie); Casa şi Moara “Barbu Drugă”; sala de spectacole a Teatrului Liric – actualmente Opera Română Craiova, Policlinica Spitalului nr.2 “Filantropia” ș.a.”. Prof. univ.dr. Elena Pîrvu, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, a  menţionat: “Este ceva extraordinar ce s-a realizat la Liceul CFR Craiova. S-a pus în valoare istoria, cu atât mai mult cu cât luni, 7 iulie, la Universitatea din Craiova, sărbătorim 145 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia”. Emilian Popescu, artist plastic de prestigiu, prezent la manifestare, a precizat: “Sigur, putem vorbi despre tehnici diferite ale artiştilor plastici din Italia şi România, dar totul vorbeşte despre comunitatea latină. Am adus, aici, la CFR, sculptura în bronz care a fost premiată, în 1985, la Padova, în Italia. Expoziţia de la CFR spune multe”.

“Mai tare decât moartea e iubirea”

Ultimul cuvânt l-a avut, nici nu se putea altfel, maestrul Emil Boroghină – care, de curând, a împlinit 85 de ani – La mulţi ani cu sănătate! – fost director al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova. “Legăturile mele cu Italia sunt vechi şi benefice. De copil, am fost apropiat de cultura italiană. Îmi aduc aminte, în 1985, la Teatrul Naţional din Craiova a avut loc un spectacol de poezie, în onoarea Ambasadorului Italiei de la aceea vreme în Craiova. Am recitat versuri din poeţii Italiei, iar Excelenţa Sa a fost foarte mulţumită şi a cerut ca spectacolul să fie pus în scenă şi în Italia. Nu s-a putut, din motive lesne de înţeles, pentru acele vremuri. La această reuniune voi recita câteva sonete din creaţia lui Michelangelo, laitmotivul fiind “Mai tare decât moartea e iubirea”. Asta trebuie să facem”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *