O Seară Românească de neuitat… Kladovo, locul unde şi-au dat întâlnire românii din Serbia, Bulgaria şi România

0
392

 Kladovo a fost la acest sfârşit de săptămâna locul unde românii din Serbia, Bulgaria şi România şi-au dat întâlnire ca să participe la un regal de muzică şi dansuri populare. Aceeaşi limbă, aceeaşi credinţă, doar portul popular diferit, adică, unul mai frumos ca altul. Voci de aur, tinere talente, oameni cu un suflet mare adunaţi la Kladovo la tradiţionala „Seară Românească”. Restaurantul Hotelului Djerdap din Kladovo a găzduit manifestarea – care s-a dorit una cu totul şi totul deosebită, anul acesta, organizată de Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea”. Un eveniment cultural-artistic de mare anvergură la care anual participă sute de români veniţi atât din satele comunei Kladovo, cât şi din Drobeta Turnu Severin şi mai nou, din Craiova. Anul acesta sărbătoarea a fost cu atât mai specială, cu cât asociația condusă de Tihan Matasarevici a împlinit cinci ani de existență.

          Sala restaurantului Djerdap s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 350 de participanți, veniți atât din satele comunei Kladovo, cât şi din localităţile de peste Dunăre, din România, ca dovadă a legăturii puternice dintre românii de pe ambele maluri al Dunării. Tihan Matasarevici, preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea”, un român cu suflet de aur, un înţelept al zonei, este originar din din Kladovo. Nu este copil sau persoană adultă în localitatea de peste Dunăre să nu fi auzit de Tihan Matasarevici.  Acesta organizează „Seara Românească”, de peste 5 ani, chiar dinainte de a înfiinţa această asociaţie. Motivul este acela că sărbătoare uneşte sufletele, îi uneşte pe români. Este un moment special, în care, o nopate întreagă, se vorbeşte, se glumeşte, se cântă şi se mănâncă româneşte. Cu toate acestea, ediţia din acest an a fost una cu totul și cu totul specială, motivul fiind unul de natură aniversară.

Cinci ani de când a fost fondată Asociația pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea”

Mai exact, se împlinesc 5 ani de când Tihan Matasarevici a fondat Asociației pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea”, cinci ani în care această asociaţia a reuşit să coaguleze minoritatea românească din zona Kladovo, să capteze atenţia autorităţilor din domeniul apărării drepturilor minorităţilor, din România şi Uniunea Europeană, să aducă foarte mulţi copii la cursurile de limba română şi să pună bazele primului Centru Cultural Românesc. Europarlamentarului Marian Jean Marinescu i s-a mulţumit pentru deschiderea pe care a avut-o faţă de românii din Serbia. Prezenţa acestuia în Serbia, interesul faţă de respectarea drepturilor minorităţilor a făcut ca deputatul european să devină o persoană îndrăgită în toată Valea Timocului şi nu numai. „Trebuie să-i mulţumim domnului europarlamentar Marian Jean Marinescu, singurul europarlamentar care  s-a interesat de soarta noastră, singurul care ne-a promovat şi pe noi, pe românii din Serbia, atât la Strasbourg, cât şi la Bruxelles. Vocea noastră s-a făcut auzită acolo. Domnia sa a venit de mai multe ori, ne-am pus cu toţi la masă şi am găsit soluţiile. Este un timocean adevărat şi de aceia noi îl stimăm”,a spus Tihan Matasarevici, în filmul de prezentare a Asociaţiei, acum, la ceas aniversar.

Reprezentanţi de marcă

          La Seara Românească au participat în acest an şi reprezentanţi de marcă ai administraţie locale din Kladovo, mai exact primarul Kladovo – Dragan Budujkić şi Radislav Čučulanović – manager al municipalităţii din Kladovo. De asemenea, la petrecerea aniversară au mai participat consulul general al României la Zajecear – Iulian Niţu,  secretarul II al Ambasadei României la Belgrad – Alexandru Petruț, Nataşa Toșici – membru al Comitetului Executiv al Consiliului Național al Minorității Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS), profesorul Rancu Ghiță, venit tocmai din Banat, unde, la Almăj, a înfiinţat primul muzeu privat de etnografie, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman din Craiova, dar şi îndrăgitul interpret Ciri Mayer din Craiova, care a fost extrem de încântat de evenimentul cultural-artistic de la Kladovo. Trebuie menţionat că la Centrul Cultural de la Kladovo ființează acum o bibliotecă, prin donația consistentă de carte, 1800 de volume, făcută cu mare drag de Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova, prin bunăvoința domnului director, Lucian Dindirică, de asemenea un om de suflet al Văii Timocului.

Nicoleta Iancu, fetița de la „Românii au talent”, prezentă şi la Kladovo

          Şi pentru că s-a dorit să fie o seară specială, Anica Ganțu, interpreta de muzică populară cea mai iubită pe Valea Timocului, a cântat pentru cei peste 350 de participanți la „Seara românească” melodii populare românești locuită de foarte mulți etnici români.și sârbești dintr-un repertoriu care a făcut-o celebră în această zonă a Serbiei, o zonă. Milun şi Dragana Ivaşkovici, dar şi Nicoleta Iancu, fetiţa care a impresionat România în semifinala de la „Românii au talent”, sunt doar câţiva dintre cei care au încântat publicul într-o seară românească de excepţie. Români cu suflet mare au ştiut să facă atmosferă, au dat o lecţie de românism, de păstrare a culturii şi tradiţiei noastre strămoşeşti. Costumele populare de o frumuseţe rară, piese de muzeu, cusute de mână cu migală au încântat ochiul şi sufletul. Participanții la „Seara Românească” au trăit clipe de emoție ascultând câteva din melodiile micuței severinence Nicoleta Iancu, fetița care a impresionat întreaga Românie prin evoluția sa de la concursul „Românii au talent”. Micuța interpretă a ridicat sala în picioare și a smuls ropote de aplauze atunci când, bineînțeles a interpretat melodia care a făcut-o celebră la „Românii au talent”, doina populară „Mamă num-o fată ai!”.

***

Tihan Matasarevici :

„Suntem într-un moment aniversar, iar petrecerea pe care o vedeți aici, în această seară, este una de excepție, mai ales că i-am obișnuit pe românii de pe ambele maluri ale Dunării, bătrânul fluviu care nu ne desparte, ci ne unește, să petreacă, o dată pe an, clipe minunate împreună și să se bucure de tradițiile noastre populare românești”.

***

Primarul comunei Kladovo – Dragan Budujkić

„Noi suntem două popoare pe care Împăratul Traian ne-a unit atunci când a construit, aici în apropiere podul peste Dunăre, iar prietenia noastră, de peste 2000 de ani, niciodată nu s-a întrerupt. Sper că prietenia noastră, între popoarele român și sârb, va dăinui pe mai departe”, a declarat în fața participanților la „Seara Românească”