Perle marca bacalaureat 2011

0
291

Nici în acest an, la proba scrisă de Limba şi literatura română, elevii nu au omis să scrie „perle”. Spre deosebire de sesiunile anterioare ale acestui examen, unde elevii creau un nou conţinut operelor, evidenţiind faptul că nu le-au citit, de această dată greşelile găsite în lucrări arată că absolvenţii de liceu nu mai au capacitatea de a construi fraze logice şi corecte din punct de vedere gramatical. Astfel că au făcut mari greşeli şi atunci când au avut libertatea să realizeze un text argumentativ, plecând de la o afirmaţie a lui Nichita Stănescu. Fragmentele de mai jos sunt extrase din lucrările elevilor din Dolj, iar greşelile de exprimare, dar şi de scriere le aparţin în totalitate.

„Formularea conţinutului se face prin cuprins alineat unde Nichita Stănescu este de acord cu afirmaţiile făcute. Autorul are dreptate când afirmă concluziile pertinente. Respectarea registrului stilistic adecvat, normele de exprimare şi ortografie şi punctuaţie sunt la limită”, scrie un elev.

Un alt candidat a conceput întregul text fără logică şi fără semne de punctuaţie: „Părerea mea despre cunoaşterea de sine pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu, adică a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă adică a avea idei cât mai multe să dai exemple de idei adică să fi băiat ideal ea se referă la a avea un ideal, înseamnă că ai o oglindă adică să fi sigur pe tine să fi capabil pe tine să şti să vorbeşti să nu te bâlbâi să vorbeşti frumos să spui frazele frumos şi corect fără greşeli, trebuie să şti să te exprimi corect să te gândeşti înainte de a vorbi ceva să nu vorbeşti prosti”. Acelaşi candidat spune că Nichita Stănescu este femeie: „La asta se referă Nichita Stănescu a avea un ideal înseamnă a avea o oglindă un exemplu foarte bun pentru cei o cunosc pe Nichita Stănescu sau cei care au citit despre dânsa a fost o femeie ideală, deasta este şi afirmaţia aceasta”.

Şi opera lui Ion Luca Caragiale a fost tratată altfel de candidaţi: „I.L Caragiale a scris o scrisoare pierdută. O scrisoare pierdută sa numit că personajele sunt foarte hazli. Perdând scrisoarea în tren. I.L. Caragiale este unul din cei hazli cronici literari. Care a scris cât mai multe comedi hazli. Tema dramatic o scrisoare pierdută este vorba pe gingăşia cu care scrie peutul comedia”, a scris alt elev.

Au fost şi candidaţi care nu au ezitat să-şi exprime părerea despre bacalaureat şi cam ce ar trebuit să facă pentru a promova examenul chiar dacă nici unul dintre subiecte nu făcea referire la acest aspect. „Pentru a lua bacaluareatul trebuie să înveţi pe burtă şi eu nu am învăţat. Eu vreau să mă fac croitor, să fac rochi şi pantaloni. Mă las în grija Bunului Dumnezeu să-mi pună mâna în cap şi să mă lumineze. Asta am avut eu de argumentat în legătură cu bacalaureatul”, a scris un candidat.