Seminar interregional / “Parteneriat trans-naţional universităţi – întreprinderi pentru practica studenţilor”

0
348

Asociaţia Mişcarea Româna pentru Calitate organizează astăzi, începând cu ora 9.30, în Aula Buia din cadrul Facultăţii de Agronomie din Craiova seminarul interregional organizat în cadrul campaniei de constientizare privind oportunităţi oferite studenţilor pentru efectuarea stagiilor de pregătire practică, de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de prevenire a riscurilor privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă. 

La seminar vor participa reprezentanţi ai mediului universitar şi ai mediului de afaceri, studenţi, reprezentanţi ai beneficiarului şi ai partenerilor proiectului, reprezentanţi ai presei. Proiectul „Parteneriat trans-naţional universităţi – întreprinderi pentru practica studenţilor” este finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 “Corelarea învatarii pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 “Tranziţia de la scoală la viaţa activă”, are o valoare totală de 13.329.621,00 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă este de 13.063.029,00 lei (valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE este de 11.477.177,28 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 1.585.851,72 lei) şi este implementat în perioada 2010-2013, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea din Craiova, Asociaţia Internaţională MAC-Team aisbl – Bruxelles şi Asociaţia Amadeus – Viena.

90 de studenţi în întreprinderi din România

Obiectivul general al proiectului este creşterea relevanţei stagiilor de practică, prin promovarea unor reţele de colaborare între universităţi şi întreprinderi din UE, valorificarea oportunităţilor de formare în cadrul acestor reţele prin stagii de practică de calitate, în sprijinul tranziţiei de la scoală la viaţa activă. Astfel, studenţii români au avut posibilitatea efectuării unor stagii de practică – 450 de studenţi în întreprinderi din Uniunea Europeană şi 90 de studenţi în întreprinderi din România. Pe termen mediu si lung se anticipează că proiectul va contribui la promovarea unei culturi naţionale privind organizarea şi evaluarea practicii studenţeşti, oferind un model de reţea naţională integrată în reţelele omoloage la nivel european, ca referinţă la nivel naţional pentru organizarea practicii studenţeşti în colaborare cu întreprinderi din ţară şi străinătate.

Au fost instruite 30 de persoane cu atribuţii de tutori

De la demararea proiectului până în prezent, au efectuat practică la Viena 450 de studenţi români, în stagii de 3 săptămâni, pe domenii diverse, în firme şi instituţii de prestigiu. De asemenea, au fost instruite 30 de persoane cu atribuţii de tutori, din cadrul unor firme din România la care au fost organizate stagii de practică pentru 90 de studenti romani. Tutorii au participat la sesiuni de instruire, vizite de studiu şi schimburi de experienţă la Bruxelles, Belgia, pentru diseminarea şi identificarea de bune practici privind stagiile de pregătire practică a studenţilor.