Despre „Falsul în documente istorice şi în operele de artă româneşti”, la sediul IPJ Dolj

0
494

În prezenţa unor personalităţi ale lumii cultural-ştiinţifice craiovene, ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj a avut loc lansarea volumului „Falsul în documente istorice şi în operele de artă româneşti”, semnat de subcomisar de poliţie dr. Nicolae Vîlvoi. Absolvent al Facultăţilor de Istorie şi Drept, fost inspector pe probleme de patrimoniu în cadrul Direcţiei pentru Cultură Dolj, Nicolae Vîlvoi a decis să devină poliţist. Nu a renunţat însă la munca de cercetare, iar lucrarea sa de doctorat se regăseşte în acest volum, după cum a explicat prof. univ. dr. Vladimir Osiac.

Personalităţile invitate la eveniment au avut numai cuvinte de apreciere la adresa muncii care a stat la baza acestei cărţi, considerată, mai degrabă o lucrare ştiinţifică, cu o bibliografie consistentă, care, însă, „te provoacă şi te incită la lectură”, după cum o recomanda prof. univ. dr. Vladimir Osiac, care i-a fost şi îndrumător de doctorat subcomisarului Nicolae Vîlvoi. La fel de frumos au vorbit despre autor şi despre carte şi profesor universitar doctor Ioan Opriş (fost secretar de stat în Ministerul Culturii), profesor universitar doctor Cezar Gabriel Avram, profesor universitar doctor Bianca Predescu, profesor Dan Lupescu de la Direcţia de Cultură Dolj, profesor Florin Rogneanu – Directorul Muzeului de Artă Craiova şi fostul ambasador al României şi primar al Craiovei Petre Gigea – Gorun.

Lucrarea este una de anvergură, cuprinzând studii şi analize sintetizate în urma a 5 ani de muncă şi propune ca subiect central „critica autenticităţii documentelor istorice româneşti, genurile şi modalităţile de falsificare, precum şi evoluţia dreptului penal privind falsul în documente”. Subcomisarul Nicolae Vîlvoi a fost felicitat şi încurajat de colegi poliţişti şi de comandantul IPJ Dolj, comisar şef Constantin Nicolescu, care i-a promis tot sprijinul în continuare demersul său ştiinţific şi de cercetare.