Simpozion Lucian Blaga la ICR Viena

0
466

Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena are loc astăzi, ora 18.00,  lansarea traducerii în limba germană a volumului „Cenzura transcendentă”, ultimul din Trilogia cunoaşterii, tradusă în întregime de prof. dr. Rainer Schubert.

Evenimentul va debuta cu difuzarea unui interviu în limba germană cu Dorli Blaga, realizat special pentru această ocazie de Peter Sragher, care cuprinde detalii despre perioada petrecută de Lucian Blaga în Viena. În continuare vor fi susţinute prezentări şi prelegeri pe baza volumului „Cenzura transcendentă” moderate de prof. dr. univ. Larisa Schippel. Traducătorul volumului, prof. dr. Rainer Schubert, va prezenta cartea în relaţie cu lucrările „Eonul dogmatic” şi „Cunoaşterea luciferică” şi va sublinia actualitatea problemelor abordate în opera lui Blaga. Prof. dr. Mădălina Diaconu va susţine prelegerea „Între cezură şi cenzură. Acrobaţia intelectuală a lui Lucian Blaga, între teologie şi filozofie”, iar prof. dr. Ioan Moga va prezenta „Cunoaşterea Tainei. Teologia ortodoxă în dialog cu filosofia lui Blaga”.

 Lansarea traducerii în limba germană a volumului „Cenzura transcendentă”, publicată cu sprijinul ICR prin programul TPS, completează seria „Forum România” apărută la Editura „Frank&Timme”. „Forum România” este un colocviu de romanistică lansat în anul 2002 de Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene al Universităţii din Viena, organizat din 2005 cu implicarea substanţială a ICR Viena. Prin profilul său transdisciplinar, „Forum România” găzduieşte contribuţii din zona cercetării filologice, istorice, sociologice, politologice, antropologice şi geografice.

Pe data de 12 mai, ora 12.00, va avea loc dezvelirea plăcii memoriale de pe clădirea în care scriitorul şi diplomatul român Lucian Blaga a locuit la Viena (Buchleitengasse 42). Evenimentul se va desfăşura în prezenţa preşedintelui Asociaţiei „Unirea. Freunde Rumaniens in Osterreich”, Marius Lebăda, care a iniţiat amplasarea plăcii memoriale, a lui Dorel Uşvad, care s-a ocupat de realizarea acesteia în România, şi a reprezentanţilor Ambasadei României la Viena. La eveniment vor participa şi Hans Dama, preşedintele Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Austria, şi Lukas Vosicky, secretarul general al Asociaţiei AUSTROM, împreună cu reprezentanţii Primăriei sectorului 18 din Viena.

 Evenimentul de la sediul ICR Viena este organizat în colaborare cu Societatea Austro-Română (AUSTROM), Universitatea din Viena, prin Institutul de Romanistică, şi Catedra de Teologie şi Istorie a Bisericilor Răsăritene din cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi Editura berlineză „Frank&Timme”.