„Marea Povestire” în şcolile din mediul rural doljean

0
811

Campania Globală pentru Educaţie s-a derulat anul acesta şi în comunităţile rurale din judeţul Dolj. Prin intermediul lecţiilor „Marea Povestire”, elevii şcolilor din mai multe comune au avut ocazia să conştientizeze cât de important este să nu renunţe la studii. De altfel, principala temă a campaniei o reprezintă chiar eliminarea abandonului şcolar.

Evenimentul se desfăşoară anual la nivel mondial, iar în România are loc sub coordonarea organizaţiei „Salvaţi Copiii”. În comunităţile rurale în care activează World Vision, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale au dat însă şi ei o mână de ajutor în cadrul campaniei. Aşa s-a întâmplat ieri şi la Şcoala din Coţofenii din Dos, unde cadrele didactice din comună au organizat „Marea Povestire”, în fapt o lecţie interactivă în cadrul căreia elevii, părinţii, dar şi profesorii au discutat despre importanţa educaţiei. Mai ales ţinând cont de sloganul campaniei: „Este un drept! Fă-l să fie drept! Educaţie pentru fete şi femei!”. „În acest an tema campaniei este orientarea fetelor şi femeilor către educaţie. Cu alte cuvinte, egalitatea de şanse. Noi nu am avut în general abandon şcolar, dar este binevenită o astfel de lecţie. Timp de oră am încercat să atragem atenţia asupra importanţei finalizării studiilor”, a declarat Maria Sîrbu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Coţofenii din Dos.

Exemplu dat de foşti absolvenţi

Şi pentru că puterea exemplului este mai presus de orice, „Marea Povestire” a avut la Coţofenii din Dos şi câţiva invitaţi speciali. O învăţătoare, o educatoare şi o economistă care au plecat de pe băncile şcolii din localitate le-au dat câteva sfaturi elevilor. Prezent la întâlnire a fost şi primarul comunei, care s-a declarat mulţumit de această campanie de promovare a educaţiei. „Proiectul este unul foarte interesant şi binevenit. După cum bine se ştie, cei care muncesc au şi rezultate bune la învăţătură. Părinţii au totuşi obligaţia să-i susţină pe copii, să le asigure condiţiile pentru a merge la şcoală. Sunt o serie de factori care trebuie armonizaţi, dar familia joacă rolul cel mai important. Eliminarea abandonului şcolar este o temă de actualitate în continuare”, a precizat Vasile Preduca, primarul comunei Coţofenii din Dos.

13 comune incluse în proiect

În acest an, în România, Campania Globală pentru Educaţie îşi propune să promoveze  o serie de măsuri. În primul rând reglementarea unui mecanism de colaborare interinstituţională care, la nivel local, să asigure înscrierea la şcoală şi participarea la educaţia obligatorie a tuturor copiilor de vârstă şcolară. Pe de altă parte, dezvoltarea, reglementarea şi promovarea programelor tip „A doua şansă”, astfel încât persoanele care nu au frecventat şcoala sau şi-au abandonat timpuriu educaţia să fie informate cu privire la aceste alternative, să aibă acces la ele şi să fie încurajate să-şi completeze educaţia obligatorie. Nu în ultimul rând, este importantă dezvoltarea şi sprijinirea serviciilor de asistenţă educaţională şi consiliere, în special la nivelul comunităţilor şi grupurilor vulnerabile.

Lecţia „Marea Povestire” a fost organizată în cadrul Săptămânii Globale de Acţiune, derulată între 2-8 mai a.c. În Dolj aceasta a avut loc şi în comunele Bucovăţ, Vârvoru de Jos, Breasta, Predeşti, Pleşoi, Brabova, Carpen, Coţofenii din Dos, Scaeşti, Argetoaia, Sopot, Cernăteşti şi Braloştiţa. „Se doreşte prin această campanie continuarea studiilor pe tot parcursul vieţii, asta pe lângă obiectivul primar acela de a termina o etapă de învăţământ. Educaţia este foarte importantă în viaţa tuturor”, a spus Codruţa Stoica, specialist relaţii sociale în cadrul World Vision.