Cursuri de educație civică privind Uniunea Europeană

0
368

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a declarat, într-o intervenție în plenul legislativului european de la Strasbourg, că odată cu aprobarea raportului referitor la educația civică privind Uniunea Europeană, suntem tot mai aproape de obiectivul ca în toate școlile din statele membre să fie organizate cursuri de educație civică privind Uniunea Europeană.

Acesta a subliniat faptul că prin acest demers se întărește reziliența statelor membre și sentimentul de apartenență la construcția europeană într-un context dificil. În raport, europarlamentarul român a promovat ideea unei programe și a unor resurse educaționale comune și deschise care să ajute actul educațional.

“Militez, de mulți ani, pentru dezvoltarea educației despre Uniunea Europeană, atât în calitate de eurodeputat, cât și ca profesor. Este timpul să înțelegem că astfel ne asigurăm că cetățenii noștri știu mai bine care le sunt drepturile și obligațiile în plan european, că au mai multe cunoștințe despre statele care sunt în Uniunea Europeană, despre istoria și cultura lor, și că în acest fel reușim să întărim reziliența societăților noastre prin dezvoltarea sentimentului de apartenență la această comunitate democratică unică în lume.

Pentru a realiza acest deziderat avem nevoie de o programă școlară comună disponibilă în toate statele membre, de profesori formați în această direcție, de metode și de conținut adaptat diferitelor categorii de cursanți, inclusiv în format online, și de resurse adecvate finanțate corespunzător.

În acest sens, trebuie să implicăm toți actorii instituționali și toate organizațiile care au contribuit și vor să contribuie la dezvoltarea educației civice pentru o cetățenie activă europeană.

Acest proces trebuie coordonat la nivel european inclusiv printr-o structură responsabilă activă, poate chiar o agenție, care să își asume acest rol. Îmi doresc ca, în curând, educația civică despre Uniunea Europeană să fie disponibilă în toate școlile din statele membre, deoarece acest tip de competențe va întări rolul cetățenilor europeni în procesul decizional al Uniunii Europene și le va permite să reacționeze mai bine la provocările europene și globale” a declarat eurodeputatul român, Victor Negrescu.

Obiectivul cursurilor despre Uniunea Europeană a fost propus pe agenda europeană de Victor Negrescu, în cadrul programului Președinției României la Consiliul UE și tot în acest scop, eurodeputatul a inițiat o petiție împreună cu PES activists România, susținută de peste 20.000 de persoane, pentru întărirea cetățeniei europene, inclusiv prin dezvoltarea educației pentru cetățenie europeană.