Decarbonizarea sistemelor energetice în context european

0
480

Cel de-al doilea eveniment interregional organizat în cadrul proiectului DeCarb „Sprijinirea tranziției în domeniul energiei verzi a regiunilor din UE care exploatează cărbune’’ s-a desfășurat în perioada 13-14 martie 2019, în Badajoz, regiunea Extremadura, Spania. Întâlnirea a avut ca scop principal situației energetice existente la nivelul fiecărei regiuni partenere.În acest context, experți din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România (reprezentanți ai ADR S-V Oltenia), Germania, Danemarca, Grecia, Slovenia și Spania, au realizat un schimb de opinii, cunoștințe și experiență cu scopul de a reliefa modalitatea prin care se realizează tranziția de la etapa prelucrării intensive a cărbunelui către resurse de energie ’’curată’’ care presupune emisii scăzute de carbon.

DeCarb este un proiect care se derulează până în iunie 2023, menit să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene cauzate de sistemele energetice cu consum intensiv de cărbune. Obiectivul principal al proiectului este reprezentat de trecerea la surse regenerabile de energie (SRE). În acest scop, organizațiile locale, regionale și naționale din cele nouă țări europene au discutat aspecte relevante pentru a sprijini regiunile în vederea asigurării dezvoltării durabile, a stabilității economice și sociale, precum și rolul acestora în mixul de energie din 2030.

În prima sesiune a întalnirii, Cosme Segador – directorul AGENEX, a subliniat rolul principal al agenției pe care o conduce: “Extremadura este un actor-cheie în producția națională de energie, așa că AGENEX este un partener strategic pentru dezvoltarea proiectelor care conduc trecerea la un sistem verde și curat “.

De asemenea, a fost organizat un atelier de lucru în cadrul căruia au fost abordate aspecte precum impactul combustibililor fosili asupra schimbărilor climatice și încălzirii globale, instrumentele utilizate pentru evaluarea fezabilității proiectelor care privesc Surse Regenerabile de Energie (SRE) sau a provocărilor energetice pe termen scurt, mediu și lung în regiunile DeCarb.

Tot în cadrul primei sesiuni, a fost prezentat FIRESPOL, un proiect gestionat de AGENEX, care prezintă cele mai bune practici pentru finanțarea investițiilor în SRE. Prin prezentarea câtorva cazuri de succes, s-a dovedit că modelele de finanțare inovatoare permit progresul și implementarea mai multor proiecte de energie regenerabilă în Spania.

În cadrul celei de-a doua sesiuni a întâlnirii, partenerii au vizitat o centrală termoelectrică  solară în La Florida, Badajoz, unde, datorită exploatării termice a energiei solare, instalația generează electricitate stocabilă într-un mod sigur și curat.De asemenea, membrii proiectului au participat la diferite întâlniri ale consorțiului pentru a evalua progresul proiectului și pentru planificarea următoarelor etape ale acestuia.

DeCarb este un proiect aprobat în cadrul celui de-al treilea apel al Programului Interreg Europe, finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională.