Preşedintele Senatului, Vasile Blaga: “Forumul e o manifestare de avangardă pentru viitoarea organizare regională”

0
347

Ieri, s-a desfăşurat, la Craiova, ce-a de-a doua parte a Forumului Regional Economic Oltenia, cea a lucrărilor pe secţiuni de discuţii, după ce în urmă cu două zile evenimentul a debutat cu vizita la fabrica Popeci Utilaj Greu. La deschiderea lucrărilor forumului, găzduite de Universitatea din Craiova, au participat şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca.

După numărul persoanelor aflate, ieri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, se poate spune că prima ediţie a Forumului Regional Economic s-a bucurat de o audienţă însemnată. La lucrările de ieri au participat ambasadori, reprezentanţi de firme, autorităţi centrale şi judeţene, precum şi primari ai mai multor localităţi din cele cinci judeţe ale Olteniei.

Potrivit prefectului judeţului Dolj, Nicolae Giugea, Forumul Economic, organizat de Prefectura Dolj în parteneriat cu Fundaţia “Constantin Popeci” şi Universitatea din Craiova, şi-a propus să prezinte investitorilor străini, într-un mod integrat, pe patru secţiuni – energie, industrie, turism, agricultură – oportunităţile zonei, pentru că “Oltenia nu merită să fie cea mai săracă regiune din Europa”.

Vasile Blaga

“Trebuie să gândim regional”

“Acest Forum este o iniţiativă de apreciat şi în perspectiva reorganizării administrativ-teritoriale a României. Aş spune că este vorba de o manifestare de avangardă pentru viitoarea organizare regională. Noi trebuie să gândim regional, iar mai întâi de toate trebuie să existe colaborare, strategii şi proiecte concrete pentru reducerea dispartităţilor regionale şi dezvoltarea echilibrată a acestei ţări. Nu trebuie să ne temem de regionalizare, ci din contră trebuie să fim pragmatici şi să afirmăm deschis: regionalizarea este un proces necesar pentru a avea un stat mai eficient şi să putem să utilizăm integral fondurile europene”, a spus preşedintele Senatului Vasile Blaga, în deschidere. Acesta a mai afirmat că în acest moment nivelul de dezvoltare din punct de vedere economic este neuniform, cu discrepanţe atât pe regiuni, cât şi pe judeţe şi chiar în interiorul aceluiaşi judeţ. “Aşa nu mai putem merge dacă vrem o Românie puternică, o Românie dezvoltată echilibrat. Trebuie să fim conştienţi şi să recunoaştem că menţinerea actualului cadru administrativ şi instituţional în România nu va modifica tendinţele de accentuare a dezechilibrelor de dezvoltare intra şi interregionale”, a mai spus preşedintele Senatului.

Opt regiuni de dezvoltare

Blaga a mai afirmat că pentru o “reaşezare” a celor opt regiuni de dezvoltare, ar fi mai util ca pentru perioada 2014-2020 să existe opt programe operaţional-regionale decât unul singur: “Când ne gândim la o reaşezare a acelor opt regiuni de dezvoltare, trebuie să avem în vedere şi ce putem face cu instrumentele pe care acuma le avem la dispoziţie: în primul rând atacarea asistenţei financiare de la Uniunea Europeană la nivelele specifice fiecărei regiuni de dezvoltare. De exemplu, pentru perioada 2014-2020 ar fi mai util să avem opt programe operaţional-regionale decât unul singur, deoarece este clar că soluţiile gândite la Bucureşti nu sunt potrivite oriunde în ţară”.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Veniţi într-o regiune cu autorităţi deschise la dialog, care ştiu să-şi dea mâna şi să colaboreze”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, joi, în cadrul Forumul Economic Regional Oltenia, că a venit momentul ca investitorii să-şi îndrepte atenţia către judeţele din Oltenia, o regiune care are un potenţial deosebit pentru mediul de afaceri şi companiile care doresc să-şi dezvolte proiectele. “„Mă adresez distinşilor oaspeţi ai corpului diplomatic din România şi le spun că cei care vor să investească aici, în Dolj, trebuie să ştie că o să găsească un mediu foarte prielnic. Veniţi într-o regiune cu oameni primitori, cu autorităţi deschise la dialog, care ştiu să-şi dea mâna şi să colaboreze. Vreau să vă spun că întreaga Regiune Oltenia are un potenţial investiţional deosebit. Aici sunt câteva zone de interes deosebite: energie, investiţii în chimie, centrul aluminiului din întreaga Românie în judeţul Olt, minerit şi turism în judeţul Gorj şi agricultură în Dolj. Mai avem şi acest coridor al Dunării din care fac parte trei judeţe ale Olteniei, Mehedinţi, Dolj şi Olt, şi care într-un viitor apropiat vor beneficia de această Strategie pentru Dunăre. Vă invităm pe toţi să fiţi alături de noi!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.