Ştefan Stoica, preşedintele PNL Dolj: “Banii încasați din plata parcărilor trebuie să intre într-un cont special, iar acesta să finanțeze construirea de noi parcări”

0
428

Liderul liberalilor doljeni, fost consilier local, judeţean, parlamentar, a enunţat, în interviul de faţă, o serie de puncte de vedere, pe chestiuni ale administraţiei publice locale, argumentând de fapt abordările pe care le au aleşii locali şi judeţeni liberali în entităţile administrative, din care fac parte. Ele întregesc o dezbatere – absolut democratică – necesară, fie că suntem de acord, fie că nu, cu punctele sale de vedere.

 

Domnule Ştefan Stoica, decizia Primăriei de a introduce plata parcărilor rezidenţiale şi de a extinde foarte mult parcările unde plata cu SMS-ul este obligatorie a provocat vii dispute. Consilierii PNL s-au opus acestei decizii. Puteţi să ne explicaţi care este punctul de vedere al PNL?

Nu este prima dată când PSD-ul demonstrează un amatorism total când vine vorba de a rezolva o problemă importantă a comunităţii. Traficul şi parcarea maşinilor este una dintre temele ce apar frecent în discuţiile noastre cu cetăţenii. Craiovenii cer de mult o soluţie în acest sens. Numai că administraţia PSD, condusă de primarul Genoiu, nu a vrut să rezolve această problemă când a propus proiectul de hotărâre. De ce spun asta? În primul rând pentru că nu poţi taxa locurile de parcare dintre blocuri fără să ştii câte sunt şi fără să ai un plan bine pus la punct. În al doilea rând, dacă se va ajunge la taxarea locurilor de parcare rezidenţiale, atunci pe de o parte trebuie mărit numărul de locuri de parcare pentru a fi suficiente populaţiei, iar pe de altă parte trebuie găsit un sistem echitabil de plată ar acestora, un sistem transparent şi suportabil de către craioveni. De fapt, adevărul este altul: primăria vrea bani cu orice prţ şi indiferent de mijloace. Toate acţiunile pe care Mihail Genoiu, în calitatea sa de primar PSD, le face, arată disperarea după bani. Hotărârea primăriei va crea haos în oraş, pentru că nu este deloc clar cum se vor împărţi locurile de parcare. Rezultatul va fi că se vor naşte conflicte între craioveni, iar problema parcărilor nu va fi nici pe departe rezolvată.

După cum aţi spus şi dumneavostră, totuşi, această problemă există. Cum s-ar putea rezolva?

Nu există o soluţie miraculoasă. Lucrurile trebuie luate treptat. În toate marile oraşe astfel de probleme se rezolvă începând din centru spre periferire. Zona centrală este supra-aglomerată cu maşini, iar pentru descongestionarea ei trebuie construite parcări supraterane. Parcarea pe stradă nu rezvolvă problema, de aceea este nevoie de parcări supraterane. Acestea trebuie să vină cu un sistem de abonamente pentru locuitorii din centru. De asemenea, banii încasaţi din plata parcării trebuie să intre într-un cont special, iar acesta să finanţeze construirea de noi parcări. Odată problema din centru rezolvată, se poate apoi începe în cartiere. Acolo trebuie identificate terenurile unde se pot amenaja sau contrui parcări, apoi trebuie gândit un sistem care să ofere o soluţie echitabilă pentru craioveni. Problema celor de la PSD care conduc oraşul este că ei nu se gândesc deloc la craioveni. Modul lor de acţiune arată că, mai curând, asistăm la comportamentul unei administraţii lipsite de idei şi soluţii, dar care şi-a propus ca prin orice mijloace să pună mâna pe banii craiovenilor.

Aveţi argumente când susţineţi acest lucru?

Evident. În aceeaşi şedinţă de consiliu local, primarul Genoiu a supus la vot un proiect de hotârâte prin care aloca unei firme suma de 500.000 de euro pentru amenajarea unui spaţiu verde între blocuri. Vă daţi seama? 500.000 de euro…. Practic, administraţia PSD este dispusă să achite costul a aproape 20 de garsoniere pentru amenajarea câtorva mp de spaţiu verde? Acum înţelegeţi de ce Primăria are nevoie de bani? Nu doar pentru a plăti salarile funcţionarilor, ci şi pentru a realiza astfel de proiecte utile, însă supraevaluate într-un mod ruşinos din punct de vedere financiar. Gândiţi-vă, câte parcări s-ar fi putut amenaja cu aceşti bani?

Un alt subiect din aceeaşi şedinţă de consiliu a fost mărirea tarifului perceput de firma care administrează depozitul de la Mofleni. Şi aici consilierii PNL s-au opus. De ce?

Pe bună dreptate. Dincolo de argumentele strict juridice pe care colegii mei le-au adus, aici este o problemă, dacă vreţi, de principiu. Atragem atenţia de ani de zile Primăriei Craiova că unul dintre capitolele la care noi suntem deficitari îl reprezintă colectarea selectivă. Preţul pe tona de gunoi creşte exact din această cauză – pentru că procentul de deşeuri reciclate este infim, aproape de 0. Iar Uniunea Europeană ne-a impus ca , în 2020, acest procent să fie de 20%. Iar Primăria nu a făcut absolut nimic în acest sens. Administraţia PSD, fie că a fost condusă de Olguţa Vasilescu, sau de succesorul acesteia, Mihail Genoiu, a ignorat total această problemă. Şi aşa, tariful pe tona de gunoi a tot crescut, iar el se reflectă în banii pe care craiovenii îi scot din buzunare.

În acest caz, ce rezolvare ar fi?

Problema depozitului de la Mofleni este una foarte dificilă. Desigur, primul pas ar fi acela despre care vorbeam – gândirea unui sistem eficient de colectare selctivă a deşeurilor, dublat de o amplă campanie de informare şi de conştientizare a locuitorilor în legătură cu avantajele unei astfel de colectări. În definitiv, vara când mirosul pestilenţial umple tot oraşul, craiovenii devin mai sensibili la acest subiect. Dar, dincolo de asta, trebuie să regândim amplasarea gropii de gunoi de la Mofleni. Avem în apropierea ei două obiective importante – Aquaparkul şi Parcul Tineretului – şi, fie numai şi din acestă perspectivă, ar trebui să luăm în considerare relocarea depozitului de la Mofleni. După cum se ştie Masterplanul de deşeuri implementat de Consiliul Judeţean este cel mai mare eşec al administraţiei PSD – iar faptul că întegul judeţ este sufocat de gunoaie este cel mai bun argument. De aceea, totul trebuie regândit, pentru că este inadmisibil ca în 2019 judeţul să fie plin de gunoaie, iar Craiova să fie practic sufocată toată vara de acel miros îngrozitor.

În ultima perioadă am observat o adevărată campanie a PNL pe subiectul Spitalului Regional. Ce v-a determinat să începeţi această campanie?

Spitalele regionale reprezintă una dintre cele mai importante dovezi de impostură şi incompetenţă ale PSD. În decembrie 2016, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat acordul privind construcţia celor trei spitale regionale, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Practic, atunci când PSD-ul a venit la guvernare, avea totul la cheie. Finanţarea era asigurată, acordul semnat. Trebuia doar să înceapă procedurile de licitaţie şi, în doi ani şi jumătate, spitalele ar fi fost gata. În loc de asta, am asistat la o bâlbâială generalizată. Ajunşi la guvernare, pesediştii s-au ocupat de cu totul altceva, în loc de spitale. Chiar actualul ministru al sănătăţii, Sorina Pintea, a recunoscut că primele demersuri au fost făcute abia la sfârşitul anului 2017, când Ministerul Sănătăţii a preluat terenurile necesare. Apoi, din nou, PSD-ul nu a mai făcut nimic. În schimb, au folosit subiectul nerealizării acestor spitale când şi-au dat jos prin moţiune de cenzură propriul guvern, cel al lui Sorin Grindeanu. Sub presiunea opiniei publice, în 2018, au început să inventeze tot felul de motive, până ce au recunoscut că spitalele nu mai pot fi construite pe actualul exerciţiu bugetar. Prin urmare, construcţia lor ar putea să înceapă, în cel mai bun caz în 2021, când ele ar fi trebuit să fie gata la această dată.

În momentul de faţă, care este situaţia Spitalului Regional de la Craiova, pentru că asta ne interesează pe toţi?

În bugetul pe 2019 nu este alocat nici un singur leu pentru aceste spitale. Cu alte cuvinte, ne putem lua adio de la el. Şi asta în condiţiile în care necesitatea lui este evidentă. În Craiova se găseşte cel mai mare spital din ţară – SCJU –  cu o capacitate de 1.700 de paturi. Clădirea are o vechime de 50 de ani, iar în prezent a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic. Aşa-zisele investiţii pe care Consiliul Judeţean le-a făcut nu reprezintă altceva decât o încercare de a ascunde gunoiul sub preş. Exemplul Clinicii de Cardiologie este elocvent. A fost inaugurată cu mare tam-tam şi acum este inutilizabilă. În iarnă, pacienţii au rămas în frig şi au fost nevoiţi să îşi aducă de acasă pături.