UNITER îi premiază pe actriţa Leni Pinţea-Homeag şi pe maestrul Tudor Gheorghe

0
368

Uniunea Teatrală din România a anunţat, ieri, că a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 13 mai, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. În acest cadru, Senatul UNITER va acorda premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Două dintre distincţii vor reveni artiştilor craioveni Leni Pinţea-Homeag („pentru întreaga activitate”) – actriţa care a jucat „Phaedra” pe marile scene ale lumii şi a dus renumele Teatrului Naţional din Craiova şi al celui românesc peste hotare, şi maestrului Tudor Gheorghe („pentru o viaţă dedicată poeziei autentice”). De altfel, acesta a fost propus şi pentru premiul pentru întreaga activitate, care i se va acorda însă actorului Matei Alexandru.

Pentru această ediţie a Galei Premiilor UNITER, Senatul Uniunii a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu. Nici un actor, regizor, scenograf şi nici un spectacol de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova nu se regăsesc în acest an pe lista nominalizărilor.

Leni Pinţea-Homeag şi Tudor Gheorghe

În 2012, cel mai titrat spectacol la Gala UNITER a fost „Caligula”, pus în scenă la Naţionalul craiovean, pentru care Sorin Leoveanu a primit trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, în timp ce László Bocsárdi a fost premiat pentru cea mai bună regie. Tot anul trecut, actorul craiovean Valer Dellakeza a fost recompensat de Senatul UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate, iar preşedintelui Festivalului Internaţional de Teatru „Shakespeare”, Emil Boroghină, i-a fost decernat Premiul Special „British Council”.

Mari şanse, anul acesta, la un premiu i se acordă montării „Călătoriile lui Gulliver” (exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift), de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, nominalizat la secţiunile „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună regie” – Silviu Purcărete şi „Cea mai bună scenografie” – Dragoş Buhagiar.

Şi „Două loturi”, pus în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti, se bucură de apreciere, fiind nominalizat pentru cea mai bună regie – Alexandru Dabija, cea mai bună scenografie – Helmut Stürmer şi cel mai bun actor în rol secundar – Marius Manole (Povestitorul). O altă punere în scenă a Naţionalului bucureştean, „D’ale noastre”, concurează pentru cel mai bun actor în rol principal – Lari Giorgescu şi pentru cel mai bun spectacol. O reprezentaţie a acestuia a putut fi văzut şi la Craiova, pe data de 9 octombrie 2012, în cadrul Săptămânii I.L. Caragiale organizate de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Lista integrală a Premiilor Senatului şi nominalizărilor pentru Premiile Galei UNITER 2013 se regăseşte pe site-ul Uniunii, www.uniter.ro.

 

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 4 martie a.c., Senatul a acordat următoarele premii:

      • Premiul de excelenţă: Teatrul Naţional Bucureşti pentru conceperea şi realizarea excepţională a programului Caragiale 2012
      • Premiul pentru întreaga activitate:

–         Actor: MATEI ALEXANDRU

–         Actriţă: LENI PINŢEA-HOMEAG

–         Regizor: ALEXANDRU COLPACCI

–         Scenografie: AXENTI MARFA

–         Critică şi istorie teatrală: CONSTANTIN PAIU

      • Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete: LIVIU BEREHOI
      • Premiul special pentru muzică de teatru: TIBOR CÁRI
      • Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice: TUDOR GHEORGHE