În Dolj, prezenţă de peste 87% la proba de Matematică a simulării Evaluării Naţionale. Geometria i-a pus în dificultate pe elevi

0
1082

În ziua de 6 februarie, s-a desfăşurat cea de-a doua probă a simulării examenului de Evaluare Naţională, la Matematică. În Dolj, în cele 139 de centre de examen din judeţ,  din cei 4.908 de elevi de clasa a VIII-a înscrişi au fost prezenţi 4.275, un procentaj de 87,1%, unul caracterizat foarte foarte bun de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Procesul de desfăşurare a probei, având în vedere că este pentru prima oară când are loc în sistem digitalizat, prin scanarea lucrărilor, nu a întâmpinat probleme majore. În ceea ce priveşte subiectele, acestea au avut un grad mediu de dificultate, dar, la geometrie a fost ceva mai dificil, după cum au spus elevii, având şi susţinerea cadrelor de specialitate.

Am luat pulsul susţinerii simulării la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, o instituţie de învăţământ care nu mai are nevoie de nicio prezentare. După ce au scăpat de emoţii, câţiva dintre elevi ne-au împărtăşit din experienţa trăită. “Au fost subiecte mai grele decât mă aşteptam, mai ales la geometrie, dar cred că voi obţine o notă în jur de 9,0. Mă voi pregăti în continuare şi sper ca, la vară, la examenul propriu-zis, să obţin aproape maximum” – Natalia ; “A fost destul de dificil, mai ales la geometrie, dar cred că aş putea obţine un 8,00. Am timp să mă pregătesc mai bine” – Vanessa ; “Cred că a fost O.K, dar a fost mai greu la geometrie. Cred  într-o notă în jur de 7,5 – 8,00. Nu au fost probleme cu scanatul lucrărilor” – David . Sunt percepţiilor elevilor.

Subiecte dificile, simulările sunt foarte binevenite

Se pare că au fost subiecte destul de dificile, din acest punct de vedere pronunţându-se prof. Cristian Moanţă, de la “Fraţii Buzeşti” : “Subiectele s-au încadrat în tipologia examenului, pe baza unor modele transmise de Ministerul Educaţiei. A fost puţin mai greu faţă de anul trecut, iar la geometrie a fost, este adevărat, mai dificil. Aceste simulări sunt foarte bune. Este ca în sport – importante sunt antrebnamentele grele, pentru ca jocul să fie uşor, aici vorbind despre examenul de Evaluare Naţională din această vară”.

Concluziile vor fi trase după 23 februarie

Proba la Matematică s-a desfăşurat în condiţii optime, fără să fie înregistrate evenimente deosebite . “Totul s-a desfăşurat normal, foarte bine chiar. Prezenţa a fost foarte bună, iar,  din cele 139 de centre de examen, 60 au fost monitorizate efectiv de către inspectorii şcolari. Subiectele prezentate au fost în concordanţă cu programa şcolară. Sigur, la matematică, elevii sunt mai reticenţi, vorbim despre o ştiinţă exactă. Toate concluziile vor fi trase după comunicarea rezultatelor, pe 23 februarie”, a precizat prof. Aida Virginia Ionescu, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Naţională, inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.