Senatorul Mario Ovidiu Oprea : Siguranţa Craiovei, între statistici înfloritoare şi realităţi îngrozitoare

0
437

Din păcate, în Craiova, sentimentul de siguranţă este unul aproape necunoscut şi asta nu se întâmplă, cum ar blama unii, din cauza anumitor canale informative care descriu oraşul ca fiind unul rău famat. În fond, adevărul este evident, oricât ar deranja statistici sau imagini publice. Aşa susţine senatorul de Dolj, Mario Ovidiu Opre, într-un comunicat de presă, remis redacţiei. “Violenţa, mai ales cea stradală a atins din punctul meu de vedere forme şi cote alarmante pentru orice locuitor care, în plină zi sau, în crucea nopţii, ar vrea să ajungă acasă nevătămat. Este minunat că bilanţurile autorităţilor sunt pozitive, că administraţia promite protecţie, dar realitatea celor care se tem pe străzile Craiovei e puţin diferită. Ne bucurăm, ca recentul bilanţ al politiştilor indică faptul că există „un trend descendent la criminalitatea stradală”, adică de la 823 la 721 de infracţiuni, însă ultimele şi consecutivele evenimente petrecute în Craiova, denotă că situaţia este cam scăpată de sub control. N-aş vrea să se interpreteze că oamenii legii nu-şi fac datoria, ci să subliniez din nou, că această mult dorită siguranţă nu poate fi obţinută dacă restul instituţiilor aflate în slujba cetăţeanului nu pun umărul să vină cu ceva în plus la munca poliţiştilor. Dar fiind vorba de o investiţie costisitoare, de durată, care ţine şi de mentalitate, buget şi viziune, este inutil să ceri unor oameni ca cei aflaţi la guvernare siguranţă sau proiecte despre siguranţă, când singura lor formă de comunicare este violenţa cu gazare ocazională a populaţiei. Sunt foarte sigur că destui craioveni sunt în asentimentul meu, chiar dacă până în prezent nu au devenit victime. Sunt femei care după lăsarea întunericului se tem pe străzi, mai ales că periferia nu-i tocmai europeană. Sunt destui tineri care se tem să nu fie tâlhăriţi sau căzuţi la mijloc în răfuielile dintre clanurile care, pe cât sunt de monitorizate şi cunoscute, pe atât sunt de independente şi lipsite de constrângeri când au chef să-şi aplice propria lege în inima oraşului. Nu pun la îndoială cifrele, dar de cifre suntem sătui toţi. Realitatea care n-are nevoie de lupă şi nici photoshop e aceea în care, în miezul zilei, în centrul oraşului, pe 28 ianuarie, un individ înarmat sparge o agenţie de bancă şi pleacă cu 20.000 de lei”, a subliniat parlamentarul doljean.

Mario Ovidiu Oprea face o trecere în revistă a tutoror evenimentelor petrecute în Craiova, de la începutul acestui an.  “Pe 19 ianuarie, am asistat cu toţii la gestul unui şofer băut care a intrat cu maşina în Unitatea de Primiri Urgenţe, premeditându-şi fapta. Cu siguranţă vă aduceţi aminte şi de scandalul din 15 ianuarie dintr-o parcare a cartierului Rovine. Atunci, atacatorii erau înarmaţi cu bâte şi săbii şi au încercat să distrugă o maşină. Fapta s-a petrecut dimineaţa, la ora 9.00. Deci, ar trebui să ne simţim ocrotiţi. Pe 24 decembrie 2018, un bărbat de 36 de ani a fost împuşcat în braţ, tot într-o parcare din Craiova. Pe 7 noiembrie 2018, mai multe persoane au fost implicate într-o altercaţie fizică generată de o ceartă pe câteva locuri de parcare în cartierul Craioviţa Nouă. La sediul poliţiei, conform datelor din presă, au fost loviţi şi trei agenţi. Pe 28 iulie 2018, noaptea, craiovenii au asistat la împuşcături în trafic, bătăi cu sticle şi înjurături. Peste zece echipaje de poliţie au intervenit. Totul a pornit de la doi tineri cu socoteli neîncheiate şi câteva şicane în trafic. N-am auzit de niciun proiect măreţ sau guvernat de inteligenţă în ceea ce priveşte siguranţa în trafic, reducerea violenţelor din trafic, care, în Craiova, clar sunt prezente. Cele enumerate sunt doar câteva dintre faptele care fac „reclamă” oraşului unde smart înseamnă că oricine poate să aibă o bâtă, să facă legea după propriul nerv, pentru ca mai apoi să ne lăudăm despre cum am putea să-i prindem noi pe restul europenilor din urmă”.

Numbeo, cea mai mare bază de date online despre oraşele şi ţările lumii a făcut public indicele criminalităţii pentru anul 2019, luându-se în calcul 118 state.Qatar-ul este recunoscută drept cea mai sigură ţară în care să locuieşti, cu un indice al criminalităţii de doar 13,23%, care reflectă o criminalitate stradală infimă, aproape inexistentă. A doua cea mai sigură ţară din lume, nu departe de Qatar, este Japonia, cu un indice al criminalităţii 13,76%. Podiumul este ocupat de o altă ţară din zona Golfului, Emiratele Arabe Unite, cu un indice de 16,32. De altfel, întreg Top 5 este asiatic, locurile 4 şi 5 fiind ocupate de Taiwan şi, respectiv, Hong Kong. Prima ţară europeană din topul celor mai sigure este Georgia, locul 6. România se află pe locul 20 în top. Am să fac o paranteză, pentru cultura noastră generală, poate pentru că unii chiar mai au multe de învăţat, de aplicat, iar diferenţa dintre indiferenţa de la noi şi construcţia celor bine cotaţi este uluitoare.În primul rând, cercetarea de mai sus a fost realizată pe baza a patru criterii: siguranţa personală, cibernetică, digitală şi a infrastructurii.

Senatorul Dolj oferă ca exemplu de bună practică  Japonia, unde se află cea mai mare zonă urbană din lume. De fapt, situația de mai sus are mai mult de-a face cu siguranța socială. În Japonia, totul este atât de bine pus la punct și comunitățile atât de corecte și de unite, încât pur și simplu nu există niciun pericol pentru un copil să meargă singur dintr-un capăt în altul al unei metropole uriașe și foarte aglomerate. “Japonia are o rată a criminalității extrem de scăzută – un motiv principal pentru care părinții au curajul de a-și trimite copiii neînsoțiți la școală. Însă ceea ce contează în plus este infrastructura foarte prietenoasă cu pietonul și foarte bine pusă la punct. În orașele japoneze, spațiile publice sunt astfel concepute încât să vină în întâmpinarea pietonului. Japonezii sunt obișnuiți să ajungă repede dintr-un loc în altul, chiar și pe jos, și să folosească mijloacele de transport în comun în detrimentul autoturismului personal. De altfel, jumătate din toate excursiile urbane sunt realizate cu ajutorul trenului sau al metroului și un sfert – la pas. Iar șoferii cedează întotdeauna prioritatea pietonilor și bicicliștilor. Străzile aglomerate din Japonia nu sunt tocmai plăcute, dar în mod remarcabil sunt foarte sigure. Rata criminalității a tot scăzut de 13 ani încoace. S-a înregistrat o rată a crimelor de 0,3 la 100000 de persoane, printre cele mai mici din lume; în America rata crimelor este de 4 la 100000 de persoane. Japonezii sunt mereu în gardă, pentru a evita tragedii de proporţii. La acest capitol sunt, de departe, naţiunea cel mai bine pregatită pentru dezastru. I-am vazut cum se antrenează de mici, în zeci şi sute de exercitii şi aplicatii prin şcoli şi grădiniţe. Prezenţa membrilor comunităţii e vitală şi impusă prin lege. Autorităţile japoneze au creat un sistem eficient, prin care oamenii sunt informaţi, educaţi şi practic antrenaţi zi de zi sa dea piept cu o eventuală tragedie. Terenul de practica – zeci de laboratoare unde localnicii sunt pregatiţi pentru a şti la ce să se aştepte şi cum să acţioneze. Este greu de crezut că în Craiova se va putea copia acest model vreodată, atât timp cât fiecare iarnă (toată iarna), ia prin surprindere autorităţile. De siguranţa la cutremur nici nu mai vorbim, e mai uşor să se pună buline,decât să repare, e mai uşor să se strângă bucăţi din Colegiul Carol, decât să-l repare cineva, în sfârşit. Slavă Domnului că încă n-a picat şi sediul Primăriei, pentru că ar fi foarte ciudat şi neobişnuit să vedem că există forme de activitate în incintă”, a explicatul parlamentarul doljean.