Peste 23.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice, în judeţul Dolj

0
440

Anul trecut, 23.867 de doljeni figurau în evidenţele medicale cu afecţiuni oncologice. Şi mai grav este că, în fiecare lună, spitalele craiovene înregistrează, în medie, mai mult de două sută de noi cazuri. Cancerul rămâne o problemă de sănătate publică, decesele provocate de această boală ocupând locul doi, după cele provocate de bolile aparatului circulator.

spital 1Anul trecut, 2.524 de doljeni au aflat că suferă de o formă de cancer, ceea ce înseamnă, în medie, că în fiecare zi şapte pacienţi au primit această veste cruntă. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Dolj în colaborare autorităţile publice locale care au în subordine cabinetele de planificare familială, cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, Crucea Roşie Dolj, Clubul Rotaract Craiova şi Asociaţia Europrotector au marcat, ieri, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a cancerul în rândul publicului larg şi prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii. Desfăşurându-se sub sloganul „Noi Putem. Eu Pot.”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2017 explorează acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului şi pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate.

  În judeţul Dolj, decesele prin cancer (1.538 în anul 2015) ocupă locul al doilea, după cele provocate de bolile aparatului circulator, cancerul fiind o problemă de sănătate din punct de vedere al indicelui de evidenţă.

30% din decesele prin cancer pot fi prevenite

Se consideră că peste 30% din decesele prin cancer pot fi prevenite. Reducerea expunerii solare, a poluării aeriene urbane sau ambientale, renunţarea la tabagism, reducerea consumului de alcool, modificarea stilului de viaţă, a comportamentului alimentar şi a regimului de activitate fizică, a comportamentului sexual, tratamentul infecţiilor, evitarea expunerii la substanţe chimice carcinogene, la radiaţii ionizante,  pot conduce la reducerea incidenţei şi prevalenţei cancerului.

spitalMortalitatea prin cancer poate fi redusă prin diagnostic şi tratament timpurii. Programele de diagnostic precoce, prin identificarea de semne sau simptome timpurii (în cancerele tegumentare, de col uterin, sân, colorectal, oral) sunt în particular relevante în ţările cu surse financiare reduse, unde nu există screening şi unde majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în stadii foarte avansate. Programele de screening vizează aplicarea sistematică a unui test în populaţia asimptomatică, pentru a identifica persoanele cu leziuni incipiente, precanceroase, perfect curabile prin tratament adecvat. Astfel de programe sunt eficiente în caz de localizări frecvente (cancer de col uterin, colorectal, mamar), pentru care există teste accesibile majorităţii populaţiei, acceptabile din punct de vedere al costului, urmate apoi de supraveghere şi tratament. Se utilizează examen radiologic pulmonar pentru cancerul pulmonar, examen citologic Papanicolau şi detecţia HPV pentru cancerul de col uterin, autopalpare şi mamografie pentru depistarea cancerului de sân, test hemocult, sigmoidoscopie/colonoscopie pentru cancerul colorectal.

Noile terapii prelungesc viaţa bolnavilor

Există trei posibilităţi de tratament curativ: chirurgical, chimioterapic şi radioterapic, aplicate singure sau în combinaţii, cu scopul de a vindeca  sau de a prelungi considerabil viaţa, sau de a ameliora calitatea ei. Diagnosticul şi tratamentul cancerului trebuie completate de suportul psihologic al pacientului şi aparţinătorilor. Unele din cele mai frecvente, cum sunt neoplasmul mamar, de col uterin, colorectal şi oral, au rate mari de vindecare atunci când sunt detectate timpuriu şi tratate adecvat. Chiar şi leucemia, limfoamele la copii, seminomul testicular au rate mari de vindecare dacă se asigură tratament corespunzător.

Cancerele depistate în stadii avansate evoluează invariabil spre deces. În această situaţie este nevoie de tratament paliativ, cu scopul de a ameliora simptomele bolii, a îmbunătăţi calitatea vieţii şi a asigura suportul psihic necesar, cu rezultate pozitive la peste 90% din pacienţii aflaţi în stadii avansate. Îngrijirile comunitare sau la domiciliu sunt esenţiale pentru ameliorarea durerii moderate sau severe, de care suferă peste 80% din pacienţii cu cancer în fază terminală. Acest tratament este necesar a se dezvolta, în special, în areale cu proporţie mare de pacienţi în faze avansate, cu puţine şanse de vindecare.