În perioada noiembrie 2016 – prezent, în România s-a confirmat prezenţa virusului influenţei aviare, serotipul H5N8, în mediul sălbatic şi în 9 gospodării ale populaţiei. Focare de gripă aviară evoluează şi în Cehia, Finlanda, Franţa, Grecia, Irlanda, Israel, Spania, Olanda, Polonia, Rusia, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ucraina, ţări care au notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor – OIE de existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor, la păsări din mediul domestic şi sălbatic.
În ţara noastră, influenţa aviară nu a fost confirmată în exploataţii avicole comerciale. Având în vedere situaţia naţională şi internaţională sub aspectul evoluţiei influenţei aviare, ANSVSA a dispus măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii pe teritoriul României, după cum urmează: monitorizarea în permanenţă a statusului de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României. În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA; au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare etc.; o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă.
Păsările domestice nu mai au acces la luciul de apă
A fost dispus pe întreg teritoriul României ca, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice. A fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României.
Ce pot face oamenii
Totodată, ANSVSA reia apelul către cetăţeni pentru a respecta următoarele măsuri pentru a limita răspândirea bolii, după cum urmează: toate păsările din gospodărie se vor ţine închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau, cel puţin, sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafaţă, provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi.
Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit; toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA Dolj.
Se interzice organizarea pe teritoriul localităţii de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice din exploataţia unde evoluează suspiciunea de boală, toate indicaţiile medicului uman de familie şi ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit se respectă necondiţionat. Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii şi eradicarea bolii.
Igiena este obligatorie
Medicii sanitari veterinari sfătuiesc populaţia să cumpere carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazinele autorizate. Este lipsit de pericol consumul de carne de pasăre şi ouă bine preparate termic. „Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun de câte ori intraţi în contact cu carnea, ouăle şi produsele din carne de pasăre! Spălaţi ustensilele de bucătărie cu detergent după folosire”, se mai arată într-o îndrumare a ANSVSA. Ce putem face pentru a limita răspândirea bolii? Fiecare caz de îmbolnăvire sau moarte la animalele din gospodărie să fie anunţat medicului veterinar. Gospodarii să ţină păsările închise în adăposturi pentru a evita pe cât posibil contactul cu păsările sălbatice. Să fie respectate regulile privind circulaţia şi transportul animalelor. În fermele de creştere a păsărilor să fie respectate cu stricteţe normele de biosecuritate. Să se reducă, pe cât posibil, sistemul de creştere al animalelor, destinate consumului, în zonele de la periferia oraşelor.
Pericol la vecinii bulgari
Confirmarea focarelor de gripă aviară la trei exploataţii situate în localitatea bulgară Vidin a pus autorităţile sanitare veterinare doljene pe jar. Acestea a trebuit să pună în aplicare normativul european în materie, mai ales că distanţa dintre comunităţile doljene potenţial afectate şi cea a statului bulgar cu focare dovedite este de mai puţin de 10 km. Localităţile situate pe o rază de 10 km distanţă de focarele confirmate la Vidin sunt, acum, atent monitorizate de medicii veterinari şi fac obiectul unui plan de supraveghere. Au fost incluse, aici, Ciupercenii Vechi, Calafat, Basarabi, Moreni şi Cetate.
„Pentru a asigura o protecţie epidemiologică ridicată, recomandăm tuturor cetăţenilor judeţului Dolj să aplice măsurile preventive generale privind biosecuritatea exploataţiilor de păsări şi, respectiv, să anunţe de urgenţă medicul veterinar local, primăria localităţii sau, chiar direct, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de mortalităţi la păsările domestice şi sălbatice de care au cunoştinţă”, a precizat dr. Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.