Guvernul a aprobat abrogarea OUG privind Codurile penale

0
404

Guvernul a aprobat, ieri după-amiază, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, când Cabinetul Cioloş a modificat Codurile penale tot prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ a fost publicat la scurt timp după finalizarea şedinţei de Guvern, deşi în mod normal Monitorul Oficial nu lucrează în weekend. Abrogarea OUG 13/2017 nu a oprit însă protestele din ţară, mii de oameni cerând demisia Guvernului. În acelaşi timp, numeroase persoane au participat la un miting de susţinere a Executivului, în faţa Palatului Cotroceni.

sedinta guvern 1Guvernul a aprobat, ieri, abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016, când Cabinetul Cioloş a modificat prin OUG Codurile penale. Decizia a fost luată în şedinţa de urgenţă a Executivului convocată de premierul Sorin Grindeanu.

Actul normativ a fost publicat la scurt timp după finalizarea şedinţei de Guvern, deşi în mod normal Monitorul Oficial nu lucrează în weekend. În preambulul actului normativ se arată că OUG 13/2007 a suscitat foarte multe reacţii, nu numai în ceea ce priveşte fondul actului normativ, ci şi în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia.

”În cadrul şedinţei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informaţiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată astăzi. Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

protestPremierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13. ”Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este… Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”, a anunţat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege. ”Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am – folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal”, a adăugat premierul.

Florin Iordache: OUG 13/2017 are toate avizele

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, i-a dat asigurări premierului Sorin Grindeanu, în şedinţa în care a fost aprobată OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, că această ordonanţă are toate avizele necesare, lucru confirmat şi de secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.

”Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte. Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo… Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu. Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală”, a spus ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în timpul şedinţei Executivului din seara zilei de 31 ianuarie 2017.

Potrivit stenogramei publicată de Guvern la solicitarea MEDIAFAX, premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat dacă cele trei proiecte au avizele necesare. ”Bineînţeles!”, a răspuns Iordache. ”Toate procedurile care sunt cerute?”, a întrebat Grindeanu, iar răspunsul ministrului Justiţiei a fost afirmativ, apoi, la cererea premierului, a mai dat o dată asigurări că procedurile sunt îndeplinite. Sorin Grindeanu l-a întrebat şi pe secretarul general al Guvernului dacă proiectele au toate avizele. ”Domnule prim-ministru, din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate”, a dat asigurări Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului.

Punctual, când au ajuns la proiectul de ordonanţă privind codurile penale, premierul a mai întrebat o dată dacă toate procedurile sunt îndeplinite şi are toate avizele, Florin Iordache a mai dat o dată asigurări că totul este în regulă. Avizul CSM ataşat OUG 13 este cel negativ dat pe forma anterioară a proiectului.

În sesizarea transmisă Curţii Constituţionale pe tema OUG 13, conducerea CSM invocă existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, făcând referire la condiţiile în care a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

“Spre deosebire de alte situaţii analizate anterior de Curte, felul în care, de această dată, reprezentanţii executivului au ascuns intenţia reală, prin trimiterea a două tipuri de acte normative având acelaşi obiect, în timp ce şedinţa de guvern urma să înceapă, prin neanunţarea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern a acestui proiect de act normativ şi neinformarea preşedintelui Consiliului cu privire la momentul în care urma să fie supus spre aprobare proiectul de ordonanţă de urgenţă, deşi ministrul justiţiei a fost invitat la şedinţa Plenului Consiliului, stabilită pentru a doua zi, precum şi prin desfăşurarea şedinţei de guvern intempestiv, constituie argumente în sensul deturnării tuturor mecanismelor legale prin care se asigură separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi reprezintă o ameninţare la adresa statului de drept, democratic, expres prevăzut de art. 1 alin (3) din Constituţie”, se arată în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale a României (CCR).