Deşi staff-ul tehnic şi jucătorii repetă obesesiv că se doreşte etalarea unui fotbal bazat pe posesie şi presing, în amicalele din Antalya Universitatea a marcat puţin şi a avut ocazii mai mult din contraatacuri
S-a încheiat perioada de pregătire în Turcia pentru lotul Universităţii Craiova. Ieri, alb-albaştrii au părăsit Antalya şi au liber în acest week-end, pentru ca de luni să revină la antrenamente în Bănie, primul joc oficial fiind programat duminică, 13 februarie, de la ora 14, cu Petrolul, pe arena „Extensiv”. Antrenorii şi jucătorii Craiovei au reptetat aproape obsesiv de când au început pregătirile că vor aborda în restul sezonului un joc mult mai ofensiv, bazat pe posesie şi pe presing agresiv. În amicalele disputate până acum, am constatat că este vorba mai degrabă de o intenţie şi mai puţin o punere în practică a acesteia. În primele jocuri, echipa a avut o prestaţie modestă, fără orizont, cu mari erori în defensivă, dar şi ezitări ale lui Straton. Pe parcurs, jocul a căpătat o oarecare consistenţă, paradoxal, după plecarea la lot a celor 3: Vătăjelu, Ivan şi Mateiu. În Antalya, craiovenii au avuit o medie de un gol înscris pe meci, dacă punem la socoteală şi autogolul stupid al nemţilor de la Hallescher, iar în ultimele două partide nu au reuşit să înscrie. De asemenea, majoritatea ocaziilor, atâtea câte au fost, au venit mai degrabă pe contraatac, decât în urma unei construcţii elaborate. Nici problema fazelor fixe nu pare rezolvată, Universitatea nereuşind să fie periculoasă din astfel de acţiuni şi nici să fructifice vreo lovitură liberă, deşi a avut destule astfel de oportunităţi, inclusiv un penalty, ratat de Zlatinski.
Portar
Scoaterea din lot a lui Cristi Bălgrădean n-a fost acoperită de rezerva sa de până acum, Cătălin Straton. Acesta s-a dovedit ezitant în majoritatea intervenţiilor, are reacţii întârziate şi respinge mingi pe care nu ar trebui să aibă probleme în a le prinde. Ca variante de rezervă, puştii Popescu şi Vlad au lăsat o impresie bună în minutele pe care le-au prins în poartă, însă nu pot constitui variante pentru postul de titular.
Fundaşi
Principalele probleme în defensivă le-au reprezentat absenţele lui Popov şi Kay, stoperii titulari în ultimele meciuri din 2015, ambii fiind în recuperare după accidentări, doar capverdianul jucând într-un meci amical. Îmbucurătoare este revenirea lui Acka, ivorianul care a arătat o formă similară celei dinainte de accidentare. În schimb, Iliev, învestit căpitan de echipă, a arătat anumite lacune, în special în primele meciuri de verificare. Tot ca fundaşi centrali au mai jucat Hreniuc, şi, pentru câteva minute în meciul cu Slovan, Dumitraş. Pe stânga, nu există back-up la Vătăjelu, iar după ce acesta a plecat la naţională postul său a fost acoperit de Izvoranu, care a mai evoluat acolo la începutul carierei. În dreapta, Achim şi Dumitraş păstrează rivalitate, care însă nu pare prea benefică, întrucât niciunul nu are evoluţii deosebite.
Mijlocaşi
La mijloc, Bancu a fost titular incontestabil în banda stângă. Într-un 4-3-3, „Bancone” şi Ivan îl încadrează pe vârful de atac, iar la mijloc sunt titulari toţi cei trei mijlocaşi centrali, Madson, Zlatinski şi Mateiu. După ce Ivan şi Mateiu au plecat la lot, s-a folosit sistemul 4-4-2, cu Băluţă şi Bancu pe benzi şi Zlatinski şi Madson în centru. În câteva meciuri a apărut şi tânărul Robert Petre, despre care Băluţă spune că este singurul junior care ar putea prinde lotul în acest moment, deşi oficialii l-au promovat în discursurile lor mai mult pe Burlacu, utilizat însă destul de puţin în Antalya.
Atacanţi
Ca variante pentru avanposturi sunt: Nuno Rocha, Măzărache şi Herghelegiu, care ar concura pentru un singur loc de vârf împins, dar şi Ivan poate fi o soluţie, în cazul în care Băluţă ar evolua în dreapta. În principiu, se mizează pe un lot restrâns de jucători şi pe polivalenţa unora dintre aceştia. Astfel, Kay poate fi folosit stoper sau închizător, Izvoranu – stoper sau fundaş stânga, Dumitraş – pe orice post, exceptând cele de atacant şi mijlocaş stânga, iar Ivan, Rocha, Măzărache sau chiar Herghelegiu pot evolua extreme sau atacanţi. Primul „unsprezece” ar fi: Straton – Achim, Iliev, Acka, Vătăjelu – Mateiu, Madson, Zlatinski – Ivan, Bancu, Nuno Rocha, iar lotul de 18 ar fi completat de: Popescu (portar), Popov, Kay, Dumitraş, Băluţă, Măzărache şi Herghelegiu.