Emil Constantinescu vine la „Întâlnirile SpectActor”

0
129

Fostul preşedinte al României (1996-2000) Emil Constantinescu este invitatul lunii februarie la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Acesta va susţine duminică, 10 februarie, de la ora 11.00, în cadrul „Întâlnirilor SpectActor, conferinţa cu titlul „Ieşirea din labirint.

Născut la 19 noiembrie 1939, la Tighina (astăzi Republica Moldova), Emil Constantinescu este doctor în Geologie al Universităţii din Bucureşti şi doctor ès Sciences al Universităţii Duke, din SUA. În prezent, este profesor la Şcoala Doctorală a Universităţii bucureştene. Este autor a 12 cărţi de specialitate şi peste 60 de studii în cele mai importante reviste ştiinţifice din ţară şi din lume. Este membru de onoare şi membru ales al Societăţilor geologice şi mineralogice din Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia şi Japonia, al Societăţii de Geografie din Franţa şi al Societăţii „National Geographic” din SUA.

A fost distins cu Premiul Academiei Române (1980); Palmas Academicas Marele Colan de Aur, conferit de Academia Braziliană de Litere, Rio de Janeiro (2000); medalii de aur şi onorifice ale Universităţii Comenius din Bratislava, Universităţii Caroline din Praga şi Universităţii din Sao Paolo; medalii conferite de Institutul Naţional de Ştiinţe şi Arte din Franţa, Universitatea Paris-Sorbonne şi Universitatea din Amsterdam etc. Este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Liège, Atena, Montréal, New Delhi, Beijing, Ankara, Sofia, Maribor, Chişinău, Bangkok, Astana şi al Ecole Normale Supérieure – Paris.

Sub conducerea lui Emil Constantinescu, CDR a câştigat în 1996 alegerile locale şi parlamentare, iar acesta a fost ales, prin vot direct, preşedintele României. După încheierea mandatului, în decembrie 2000, şi-a reluat activitatea universitară şi demersurile pentru consolidarea rolului organizaţiilor neguvernamentale.