Primarul suspendat din Giurgiţa, Valentin Mitrică şi contabilul Primăriei Giurgiţa, Marin Nica, au fost eliberaţi din penitenciar, vineri seara, după ce, cu o zi înainte, Judecătoria Segarcea a dispus faţă de ei revocarea arestării preventive şi înlocuirea acestei măsuri cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Considerând că cei doi au fost privaţi de libertate suficient timp cât să nu mai poată influenţa procesul şi pentru că nu sunt indicii că s-ar sustrage de la judecată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea n-au mai formulat recurs împotriva deciziei instanţei. Mitrică şi Nica au petrecut după gratii şapte luni şi jumătate, fiind arestaţi preventiv pe 17 iunie 2011.
După mai multe cereri de eliberare respinse, primarul suspendat al comunei Giurgiţa a reuşit să iasă de după gratii, la sfârşitul săptămânii trecute. Odată cu el a părăsit penitenciarul şi contabilul primăriei, Marin Nica. Asta după ce, joi seară, Judecătoria Segarcea a decis faţă de cei doi inculpaţi revocarea măsurii arestării preventive. Hotărârea instanţei putea fi atacată cu recurs, în termen de 24 de ore, însă procurorii nu au mai formulat recurs, la expirarea termenului Mitrică şi Nica fiind eliberaţi din Penitenciarul Craiova, unde erau încarceraţi.
Procurorii de la Segarcea au considerat că cei doi au petrecut suficient timp în arest preventiv, nu sunt indicii ca s-ar sustrage de la judecată, astfel că procesul poate continua şi cu cei doi în libertate. În plus, procurorii spun că au ţinut cont şi de recomandările CEDO care spun ca arestarea preventivă să se încadreze într-un termen rezonabil. “Având în vedere practica şi recomandările Curţii Europene a Drepturilor Omului în privinţa perioadei arestării preventive, considerăm că în acest caz a fost atins termenul rezonabil de privare de libertate a celor doi, motiv pentru care, de această dată, am fost de acord cu decizia instanţei. Credem că cei doi pot fi judecaţi, în continuare, în stare de libertate, nu sunt indicii că s-ar sustrage de la judecată sau că ar putea influenţa procesul, însă până la soluţionare va mai dura, întrucât mai sunt martori de audiat şi alte probe de administrat”, ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, procuror Mihaela Vieru.
Trimişi în judecată pentru un prejudiciu de peste 1,5 milioane lei
Reamintim că primarul comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică, şi contabilului Primăriei Giurgiţa, Marin Nica, au fost arestaţi preventiv pe 17 iunie 2011 şi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local, prejudiciul total depăşind 1,5 milioane lei.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în urma unui control al Camerei Judeţene de Conturi Dolj efectuat în 2008 la Primăria Giurgiţa pentru exerciţiul financiar din perioada 2006 – 2008, s-au constatat o serie de nereguli, evidenţiate în conţinutul raportului de control şi în plângerea adresată organelor de cercetare penală. Printre aspectele sesizate se numără efectuarea de plăţi nelegale reprezentând contravaloarea unor prestări servicii achitate ilegal pentru doi angajaţi ai primăriei, avansuri în numerar acordate nelegal mai multor angajaţi ai primăriei, cea mai mare sumă fiind încasată, bineînţeles, de edilul localităţii, care a mai achitat şi taxa de masterat a unuia dintre cei doi angajaţi “premiaţi” pentru prestarea de servicii. Valentin Mitrică s-a plimbat pe unde a vrut, în interes personal, inclusiv în Italia, cheltuielile de transport şi diurna fiind suportate din fonduri de la bugetul local, toate plăţile fiind evidenţiate în contabilitate fără nici un fel de documente justificative, primarul şi contabilul Marin Nica încălcând cu bună ştiinţă prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. În plus, au fost achitate lucrări ce nu s-au executat. Mai mult, în sarcina lui Mitrică s-a reţinut şi infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, întrucât a dat-o afară pe secretara primăriei, Valentina Dăncilă, imediat după ce acesta a fost audiată cu privire la ilegalităţile comise de el şi de contabil.
Odată cu revocarea arestării preventive, instanţa a decis că cei doi nu au voie să părăsească localitatea de domiciliu, respectiv comuna Giurgiţa, n-au voie să meargă la primărie, nici să ia legătura unul cu altul sau cu martorii din proces. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 16 februarie a.c.