Medicii de familie susţin că CNAS încalcă legea dacă nu prelungeşte contractele cu aceştia

0
408

 

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este ilegal ca CNAS să nu prelungească contractele şi cu medicii de familie care nu au semnat actele adiţionale, precizând că protestul se va încheia în curând, dar fără niciun rezultat.

“La nivelul CNAS, s-a realizat o imensă gafă ieri (n.r. – joi), când au impus caselor locale să nu mai contracteze cu medicii care nu semnaseră actul adiţional până atunci, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Una dintre principalele obligaţii ale Casei este aceea de a contracta servicii pentru toată populaţia ţării, cu toţi medicii sau cabinetele, cu unităţile legale, care au pacienţi. Ei au dat de înţeles că există o limită, dar tot ei, la nivelul celorlalte segmente, nu au terminat contractarea în foarte multe zone ale ţării, nici pentru ambulatoriul de specialitate, nici pentru paraclinic, nici pentru spitale. Tot ei, în anii precedenţi, nu au ţinut cont de semnarea retroactivă şi au făcut-o cu mare lejeritate. Aşadar, nu poţi să tratezi aceeaşi lege după cum îţi convine”, a declarat Tănăsescu.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, 25% dintre medicii de familie nu au contractele prelungite, ceea ce înseamnă că aproximativ 4,5 milioane de oameni pot rămâne fără trimiteri sau reţete compensate. “CNAS a dat directive la nivelul caselor locale, sub ameninţări, să nu contracteze cu medicii care nu au semnat aceste acte adiţionale. Acest lucru arată că CNAS este o instituţie opresivă, care foloseşte banii asiguraţilor ca instrument de şantaj la adresa medicilor şi nu încearcă să rezolve problemele, măcar cele care se referă la legislaţie şi la drepturile oamenilor de a-şi primi drepturile medicale. Acest lucru arată că se ascund problemele sub preş”, a adăugat preşedintele SNMF.

Medicii de familie anunţă că protestul pe care l-am început miercuri, 3 ianuarie, se va încheia în zilele următoare. De asemenea, dacă nu vor avea toţi pacienţii acces la consultaţii gratuite, trimiteri şi reţete compensate, medicii spun că se va ajunge în instanţă. “Sigur, vom înceta, la un moment dat, azi, mâine sau poate luni, acest protest, dar asta nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. Este un lucru trist să constatăm că mulţi dintre colegii noştri au fost extrem de temători şi nu au înţeles că interesele noastre, ale tuturor este să impunem Casei o legislaţie mai bună, mai corectă în favoarea oamenilor şi în favoarea profesiei medicale. Această teamă accentuată a dus la înăbuşirea acestui protest. Noi am încercat toate celelalte forme de protest tocmai pentru a nu se ajunge aici. Se va rezolva până la urmă pentru că scandalul va fi foarte mare. Dacă nu se va rezolva, vom recomanda şi vom plăti avocaţi pentru 4,5 milioane de cetăţeni care să dea în judecată CNAS-ul pentru că nu le respectă drepturile”, a precizat medicul.

Joi, CNAS a anunţat că perioada de prelungire a contractelor cu cabinetele de medicină de familie s-a încheiat. “Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate. Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere”, transmite CNAS.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanţare.