De luni, se plătesc taxele pentru 2018!

0
463

De luni, craiovenii îşi pot plăti taxele şi impozitele pentru anul 2018. Autorităţile atrag atenţia că funcţionarii de la ghişee nu le vor încasa însă banii dacă figurează cu amenzi, fiind necesar ca, mai întâi, să le achite pe acestea. Și în anul acesta, autorităţile au decis să se acorde reducerea de 10% celor care d achită integral impozitele până la data de 31 martie.

Dacă în alţi ani craiovenii erau aşteptaţi să-şi plătească taxele şi impozitele cu o întârziere de aproape două săptămâni, dându-se vina pe softurile cu care trebuie să lucreze instituţia, de această dată toate cele şapte puncte de încasare ale Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova au fost deschise chiar din a treia zi a anului, adică de miercuri. Cei care s-au prezentat miercuri, joi şi vineri la ghişee au putut însă să-şi achite doar amenzile contravenţionale şi debitele din anii precedenţi. De luni, funcţionarii vor începe să le primească şi banii pentru plata taxelor şi impozitelor pe anul în curs, aşa cum au fost aprobate de consilierii locali, în ultima şedinţă din 2017.

Mai întâi amenzile, şi apoi taxele

Cele trei zile în care s-au încasat numai banii din amenzi nu au fost în zadar, autorităţile atrăgând atenţia contribuabililor că nu li se vor încasa taxele şi impozitele aferente acestui an dacă se dovedeşte că nu şi-au achitat nici până acum contravenţiile mai vechi. Potrivit municipalităţii, primul lucru pe care îl face funcţionarul de la ghişeu este să verifice, în sistem, dacă persoana care doreşte să-şi achite taxele figurează sau nu cu amenzi neplătite. În cazul în care se constată acest lucru, titularul este pus mai întâi să-şi achite acei bani, iar mai apoi poate să-i achite şi pe cei pentru plata taxelor şi impozitelor. Chiar dacă nu au ajuns la ghişee în aceste trei zile în care s-au putut achita numai debitele, autorităţile spun că respectivii contribuabili pot face acest lucru în momentul în care se prezintă la punctul de încasare, însă trebuie să vină pregătit cu mai mulţi bani de acasă.

Un singur impozit pe proprietate s-a dublat

Cu puţine excepţii, craiovenii vor plăti exact aceleaşi taxe şi impozite pe care le-au plătit pentru proprietate şi în anul 2017. Autorităţile au păstrat cotele de impozitare pe care le-au folosit anul trecut, autorităţile precizând, la momentul dezbaterii lor, că sunt minimele prevăzute de Codul Fiscal, fapt care situează Craiova printre puţinele municipii din ţară care percepe astfel de taxe mici. În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădire se calculează tot în funcţie de destinaţia imobilului. Dacă este folosit pentru locuinţă, proprietarului i se calculează un impozit de 0,08% din valoarea evaluată a proprietăţii. Dacă imobilul este folosit cu o altă destinaţie decât cea pentru locuit, de exemplu pentru sediu de firmă, atunci va plăti un impozit mai mare. Și aici apare o majorare pe care a introdus-o Primăria Craiova pentru acest an, cota de impozitare fiind majorată la 0,4%, adică dublu faţă de anul trecut.

Bonificaţia de 10% se păstrează

Cu alte cuvinte, dacă deţin un apartament pe care îl folosesc altfel decât pentru locuinţă, proprietarii trebuie să fie pregătiţi cu bani mai mulţi, impozitul pentru clădirile nerezidenţiale fiind dublu în 2018. Acesta este singurul caz care îi afectează direct pe contribuabilii, persoane fizice. Restul impozitelor care se plătesc, cum este impozitul pe teren şi pe maşină, rămân neschimbate, autorităţile nu au aplicat nici o majorare. Și taxa de parcare pe domeniul public a rămas neschimbată, păstrându-şi cuantumul pe care l-a avut din momentul în care a fost instituită – 40 de lei. În schimb, dacă aleg să-şi achite integral impozitele pe proprietate până la data de 31 martie, contribuabilii beneficiază de o reducere de 10%, bonificaţie pe care, de asemenea, autorităţile au păstrat-o şi în acest an.