Controale la panourile publicitare pe teme de sănătate publică

0
483

După ce în mai multe oraşe au apărut, la sfârşitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării, inspectorii din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor controla toate afişele care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică.      

Autorităţile sanitare consideră panourile publicitare anti-vaccinare „un atentat la sănătatea copiilor”. În condiţiile în care epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă atât pentru medici şi autorităţi cât şi pentru părinţi. Medicii atrag atenţia că lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii şi chiar la decesul copiilor.

Conform art. 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”. Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform  HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

CMR solicită adoptarea legii vaccinării

În ceea ce priveşte legea vaccinării, în urmă cu o lună, Colegiul Medicilor din România a trimis o adresă Camerei Deputaţilor prin care solicită adoptarea proiectului de lege adoptat deja de Senat. Potrivit unui comunicat de presă al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli infecţioase, a dus la creşterea substanţială a speranţei de viaţă. În fiecare an, circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare.

Totodată, CMR consideră că vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obţine cea mai bună stare de sănătate posibilă şi a nu fi expus în viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave.  CMR afirmă că a urmărit cu atenţie etapele parcurse de „Legea privind vaccinarea persoanelor din România” şi a transmis puncte de vedere constructive care să ajute la adoptarea unui act normativ coerent, în acord cu principiile fundamentale precizate.

Părinţii care vor refuza vaccinarea obligatorie a copiilor lor riscă amenzi

Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost adoptat în luna octombrie 2017 de Senat. Documentul prevede, în esenţă, că părinţii care vor refuza vaccinarea obligatorie a copiilor lor vor risca amenzi de până la 10.000 de lei. Răspunderea pentru prezentarea copiilor la vaccinare va aparţine părinţilor, reprezentanţilor legali sau persoanelor care cresc şi îngrijesc copii în baza unei măsuri de protecţie socială. Concret, documentul prevede că, atunci când vine vorba de vaccinările obligatorii, consimţământul va fi considerat ca fiind dat din oficiu. Totuşi, părinţii vor putea să refuze în scris vaccinarea obligatorie. Chiar dacă părinţii refuză vaccinarea obligatorie, în proiect scrie că, la înscrierea copiilor într-o colectivitate, va trebui prezentată o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii. Dacă vaccinările obligatorii nu sunt făcute, părinţii vor trebui să prezinte calendarul de recuperare a acestora sau o adeverinţă cu contraindicaţiile medicale pentru vaccinare.

În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor, aceştia vor risca amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, se arată în proiect.

Categoriile de vaccinări obligatorii vor fi: vaccinările stabilite prin Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private; vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care, prin natura atribuţiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică.