Peste jumătate din cuplurile admise în Programul de fertilizare şi embriotransfer au obţinut finanţare în 2011 pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, urmând ca, pentru cealaltă jumătate, Ministerul Sănătăţii să asigure fondurile necesare în acest an.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS), în perioada de derulare a Programului FIV/ET, iulie-decembrie 2011, 866 de dosare au fost depuse pentru aprobare. Dintre acestea, Comisia pentru includerea cuplurilor solicitante în program a aprobat 579 de dosare care au corespuns criteriilor de selecţie, conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 765/2011. Un număr de 296 de proceduri, în valoare de aproximativ 1.500.000 lei, au fost realizate în clinicile admise pentru derularea programului şi decontate în cursul anului trecut.
Începând din acest an, MS a aprobat includerea pe lista unităţilor prin care se derulează programul FIV/ET încă două noi clinici, SC MedLife SA Bucureşti şi SC HitMed SRL Craiova. numărul clinicilor admise în program fiind de zece. Aceste clinici se găsesc în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Craiova, iar lista unităţilor care se pot înscrie în program rămâne deschisă.
În anul 2011, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar. Bugetul programului a fost de aproximativ 4 milioane de lei. MS susţine financiar o singură procedură de FIV, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar) şi 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere. (Agerpres)