Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, a vorbit, ieri, într-o conferinţă de presă, despre proiectele de anul acesta şi despre bugetul pe 2012 al instituţiei pe care o conduce, care va fi adoptat cel mai probabil în luna februarie a.c. Prioteasa le-a atras atenţia primarilor din Dolj că trebuie să plătească mai întâi datoriile pe care le au şi abia după aceea să se gândească la noi investiţii. Şi în 2012 Consiliul Judeţean Dolj va continua investiţiile începute în ani precedenţi, în domeniul Sănătăţii şi al infrastructurii rutiere. Aeroportul din Craiova va fi în continuare pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean Dolj şi va începe şi implementarea Masterplanului de apă.
Autorităţile judeţene sunt conştiente că anul 2012 este unul greu, chiar şi numai din perspectiva că este unul electoral, motiv pentru care abordează lucrurile cu prudenţă. Legea bugetului nr. 293/2011 a fost promulgată şi în termen de 45 de zile trebuie să-şi producă efectele. Mai exact, consiliile judeţene şi consiliile locale trebuie să-şi afişeze în această perioadă bugetul şi să organizeze dezbateri publice cu privire la modul de împărţire a acestor sume.
“Încă nu am primit întreaga documentaţie la nivelul Consiliului Judeţean Dolj, dar probabil în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) ne va fi trimisă de Direcţia Finanţelor Publice Dolj. Banii vor fi împărţiţi, ca şi în anii trecuţi, pe localităţi, în funcţie de populaţie, de terenurile din intravilan şi de impozitul pe venit din fiecare localitate. Majoritatea banilor va fi alocată pentru drumurile judeţene şi comunale, dar şi pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală şi dezvoltare europeană. Acest lucru se va petrece la nivelul Consiliului Judeţean Dolj în luna februarie, astfel pe parcursul lunii ianuarie putem să defalcăm acest buget la nivelul tuturor localităţilor. O să le spunem foarte clar primarilor că, potrivit Legii bugetului, nu au voie să înceapă o investiţie nouă dacă nu şi-au achitat toate datoriile la o investiţie veche. De asemenea, trebuie continuate investiţiile începute. Trebuie să înţeleagă că nu se pot face investiţii doar pentru că este an electoral. Este o chestiune penală. La nivelul judeţului ştim că vom primi bani cu circa 5,5% mai puţin în ceea ce priveşte impozitul pe venit”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
De săptămâna viitoare, vor avea loc o serie de întâlniri cu primarii şi cu contabilii primăriilor, pentru a discuta principalele aspecte ale Legii bugetului. La aceste dezbateri vor participa şi reprezentaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi ai Ministerului Muncii. Potrivit şefului administraţiei publice judeţene, circa 150 de miliarde lei vechi vor fi prevăzuţi pentru plata a 5% din sumele prevăzute în hotărârile judecătoreşti câştigate de cei din învăţământul preuniversitar în special, dar şi de cei din Consiliul Judeţean, care s-au adresat instanţei cu privire la anumite drepturi încălcate şi au câştigat. Pentru drumurile judeţene şi cele comunale banii vor fi mai puţini, circa 70% faţă de anul trecut, faţă de 154 de miliarde în 2011, vor primi 108 miliarde. O sumă importantă va merge la LDP Dolj pentru a putea acţiona pe cele 1.100 de drumuri judeţene.
Investiţiile în Sănătate, prioritare în 2012
Consiliul Judeţean Dolj a încheiat anul 2011 fără datorii, şi-a achitat investiţiile fără să facă vreun credit şi la fel va proceda şi în cursul acestui an. În domeniul Sănătate, primul obiectiv pe care îl vor aborda cei de la Consiliul Judeţean Dolj este Policlinica din cartierul craiovean Catargiu. «Am pierdut un an fără să putem lucra la acest obiectiv având banii puşi de-o parte, din cauza certurilor şi reclamaţiilor. De-abia în decembrie 2011 am putut să semnăm un contract cu cei care au câştigat această investiţie. Va fi prima “atacată”, atunci când timpul va permite. De Policlinica din Catargiu vor beneficia peste 17.000 de oameni. Investiţia are o valoare de 4,4 milioane de lei. De asemenea, Ambulatoriul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este în evaluare şi la începutul lunii februarie se va şti şi firma care va implementa lucrarea. Este vorba de o investiţie de 10 milioane de euro», a explicat Ion Prioteasa. De asemenea, acesta a spus că Ministerul Sănătăţii ar trebui să acorde mai multă atenţie Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, în ceea ce priveşte investiţiile: “Am înţeles că printr-un regulament care se va aplica din acest an, bolnavii cu afecţiuni cardiace grave nu mai pot să primească îngrijirile în spitalul nostru pentru că nu există dotarea necesară şi vor fi trimişi de urgenţă fie cu salvarea, fie cu elicopterul la Bucureşti. Vrem să creăm, pe lângă Unitatea de Primiri Urgenţe, o unitate care să rezolve aceste cazuri aici, pe plan local. În ceea ce priveşte schimbarea celor 12 lifturi din spital, pentru trei dă bani Ministerul Sănătăţii, iar pentru nouă va da Consiliul Judeţean Dolj. Dacă ne va permite bugetul, vom aloca nişte bani pentru a igieniza casa scărilor, plătim proiectarea pentru Morgă. Din evaluările noastre, toată investiţia ajunge undeva la 1 milion de euro. Încercăm să facem acest lucru pe fonduri europene, dacă se va putea; dacă nu, vom începe lucrările când vom putea să alocăm noi banii”.
Drumul Horezu Poenari – Zăval, finalizat la mijlocul anului
O altă investiţie care de va finalizată până la jumătatea acestui an este drumul DJ 561 B Horezu Poenari – Zăval. Sunt primii 11 km realizaţi cu fonduri europene, prin colaborare transfrontalieră cu bulgarii. “Aşa cum se ştie, acest proiect l-am făcut pe o colaborare transfrontalieră cu colegii noştri bulgari, din districtul Vratsa, municipalitatea Mizia, alături de care am putut obţine maximum 8 milioane de euro. Printr-o înţelegere cu partea bulgară am căzut de acord ca noi să luăm 6,5 milioane de euro şi cei din Mizia 1,5 milioane euro. Prin intermediul acestui proiect înlesnim circulaţia spre punctul de frontieră Bechet-Oryahovo, iar ei, la rândul lor, cu acei bani care le revin reabilitează o stradă, care face legătura cu acest punct de frontieră. Următorul proiect pe care-l vom depune pe colaborare transfrontalieră este de continuare a acestui drum, aşa cum este firesc, şi pentru care avem şi documentele necesare”.
Firme de low-cost aşteptate pe Aeroportul Craiova
După mai multe consultări cu oameni de specialitate, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, se gândeşte să-i consulte şi pe craioveni vizavi de ceea ce cred ei că lipseşte municipiului Craiova. De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene a anunţat că lucrările la Aeroportul Craiova vor fi şi ele gata: “Vom aborda şi lucrările la Aeroport, care trebuie finalizate. Aşteptăm un răspuns cu privire la proiectul depus pentru asfaltarea pistei Aeroportului şi lărgirea bazei aeronavelor – infrastructura conexă până la pistă. Continuăm întâlnirile cu companiile care ar putea să vină şi să desfăşoare zboruri de pe Aeroport, pentru că, dacă am făcut aceste investiţii şi nu dezvoltăm şi cealaltă parte, ar fi degeaba. Chiar în prima săptămână a lunii februarie avem întâlniri cu firme importante. La Bucureşti, firme de low-cost nu pot să mai staţioneze pe Aeroportul Băneasa, iar noi le întindem o mână celor care vor să vină aici”.
25 de milioane de euro pentru Masterplanul de apă
Ion Prioteasa a amintit şi de cel mai important proiect din ultimii 20 de ani, pentru judeţul Dolj – semnarea contractului pentru Masterplanul de apă, în valoare de 25 de milioane de euro: “Lucrul cu adevărat special care s-a petrecut în judeţ este aprobarea Masterplanului de apă. 25 de milioane de euro au intrat în judeţul Dolj, fiind cea mai mare sumă pe care a absorbit-o judeţul nostru şi care echivalează cu suma alocată de la bugetul central pe circa 10 ani. E cea mai mare satisfacţie pentru noi. Dacă vor fi puse în aplicare toate investiţiile pe Ordonanţa de Guvern nr. 7, vom putea vorbi de aproximativ 100 de localităţi, din cele 111 ale judeţului Dolj, alimentate cu apă. Dacă vom face un bilanţ, vom vedea, peste ani, că aceasta este posibil să fie cea mai mare realizare a judeţului. Rămânem în contact direct cu Compania de Apă şi vom aborda împreună toate localităţile care beneficiază de toate milioanele de euro”. În ceea ce priveşte Masterplanul de deşeuri, Prioteasa speră să se găsească o soluţie până la jumătatea acestui an şi să-l pună în operă, astfel încât “50 de milioane de euro să rămână în judeţul Dolj”.
ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU