Cinci funcţionari de la ITM Dolj, transferaţi la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

0
376

În urma reorganizării Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, prin preluarea activităţii de inspecţie socială, desfăşurată de Direcţia Generală de Inspecţie Socială din cadrul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, noua instituţie, care, de la 1 ianuarie a.c., se numeşte Agenţia Naţionala pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), va prelua 155 de posturi din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM) aflate în subordinea Inspecţiei Muncii şi 132 de posturi de la Ministerul Muncii. Trebuie ştiut că nu este vorba despre locuri noi de muncă, ci de o redistribuire a posturilor.

La nivelul de Dolj, potrivit inspectorului-şef al ITM, Cătălin Mohora, cinci dintre funcţionarii din cadrul instituţiei vor pleca la proaspăt reorganizata Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj. “Din cadrul ITM Dolj vor pleca la Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin transfer, cinci funcţionari publici cu studii superioare. Este vorba de cinci inspectori din cadrul compartimentelor de lucru care, după reorganizarea prin care a trecut şi instituţia noastră anul trecut, nu mai au încărcătură şi care vor ajunge la Agenţie pe posturi echivalente celor ocupate în cadrul ITM Dolj”, a explicat Cătălin Mohora.

Controale fără avizul Ministerului Muncii

“Legea-cadru a asistenţei sociale a fost blocată timp de şase luni şi, din acest motiv, suntem contracronometru pentru aprobarea actelor normative de punere în practică a prevederilor din legea cadru, iar reorganizarea Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale este un angajament din această lege şi trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012”, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Totodată, aceasta a spus că, după adoptarea actului normativ, controlul la nivel local se va face fără a mai fi necesară avizarea tuturor procedurilor de control de către Minister, aşa cum se întâmpla până acum.

Reforma nu afectează beneficiarii de prestaţii sociale

De asemenea, ministrul a prezentat noile sancţiuni pentru administraţia centrală sau locală şi pentru persoane fizice sau juridice, care îi împiedică pe inspectorii sociali să îşi exercite controalele şi verificările. Astfel, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei dacă administraţia publică sau persoanele fizice/juridice împiedică, în orice mod, prin orice acţiune sau inacţiune, exercitarea atribuţiilor de inspecţie a inspectorilor sociali. O a doua situaţie care poate duce la sancţiuni este refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta. Nu în ultimul rând, cu amenzi se poate lăsa şi în cazul refuzului persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare. Ministerul Muncii precizează că verificările vor începe din ianuarie 2012. “Ca să nu bulversăm întreg sistemul de asistenţă socială, care în prezent cuprinde opt milioane de beneficiari, reforma asistenţei sociale se va produce gradual. Astfel, cei care acum primesc o formă sau alta de prestaţii sociale trebuie să ştie că din 1 ianuarie nu se modifică nimic şi nu trebuie să vină la ghişee ca să completeze alte acte, alte dosare”, a mai transmis Ministerul Muncii.