Decembrie de poveste la Teatrul „Colibri”, cu spectacole pentru copii, poeme blues de Crăciun și un concert „Trei Parale”

0
361

Decembrie de poveste la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova. Tabloul lunii se construieşte cu spectacolele din repertoriu, dar şi invitate din ţară, cu expoziţii, concerte, frumoase târguri de Crăciun cu poveşti şi creaţii realizate manual, cu nuci, mere, covrigi, vin fiert şi ceai cald. În acest week-end, craiovenii mici și mari sunt invitați la un concert extraordinar susţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit, iar peste o săptămână – la întâlnirea cu muzicile tradiţionale româneşti şi ale altor popoare cântate de trupa „Trei Parale”. În perioada 9-13 decembrie, Fabrica de Poveşti electroCOLIBRI se va muta în capitală, la Festivalul „Poveşti pentru copii şi oameni mari” organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Spiritul Crăciunului îşi va face simţită prezenţa deja din 16 decembrie, odată cu înfăţişarea magică a Ieslei Naşterii Pruncului Iisus Hristos, care va fi amplasată în faţa teatrului. Rapsozi populari din satul doljean Salcia vor aduce apoi cel mai vechi teatru de păpuşi tradiţional, „Vicleiul”, şi vor colinda din 27 până în 30 decembrie.

Mike Godoroja & Blues Spirit şi Dan Mircea Cipariu aduc „Poeme Blues de Crăciun”

Inaugurată chiar pe 1 decembrie, declarată Ziua Porților Deschise, când copii de toate vârstele au putut călători prin lumea fascinantă a păpușilor, seria de evenimente continuă în noul sediu al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, din Calea București nr. 56, cu un spectacol-eveniment. Este vorba despre „Poeme Blues de Crăciun”, cu Mike Godoroja & Blues Spirit şi Dan Mircea Cipariu, cu participarea extraordinară a poetului craiovean Ionel Ciupureanu, care va avea loc sâmbăta aceasta, pe 7 decembrie, de la ora 20.00. Biletele s-au pus deja în vânzare la Agenția instituției, la prețul de 10 lei.

„Ne-am gândit la un spaţiu rezonant în care să redescoperim, poetic şi prin intermediul unor celebre blues-uri de Crăciun, bucuriile uitate ale sărbătorilor şi starea de bunăstare sufletească. E un proiect de spectacol pe care îl prezentăm la Craiova cu gândul că două genuri de nişă, poezia şi blues-ul, pot să aducă un public mai numeros, un public care să uite pentru câteva ore de bolile post-postmodernităţii. E un eveniment care susţine ambiţiosul proiect al capitalei Băniei de a deveni, în 2021, Capitală Culturală Europeană”, spune Dan Mircea Cipariu.

«Cred în întâlniri care se întâmplă atunci când le vine sorocul. Poate sorocul acestor poeme blues este acum şi aici. Dincolo de muzică şi poezie rămâne emoţia care, sunt sigură, va străbate multe firi în friguroasa seară de decembrie, dar în călduroasa şi primitoarea sală a Teatrului „Colibri”. Tânăr şi ferice, blues-ul seduce poezia spre încântarea noastră cea binemeritată», a adăugat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.

Păpușarii craioveni, invitați laFestivalul „Poveşti pentru copii şi oameni mari” din București

În perioada 9-13 decembrie Fabrica de Poveşti electroCOLIBRI se va muta în capitală, la Festivalul „Poveşti pentru copii şi oameni mari” organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, ce se va desfăşura la sediul Bibliotecii Naţionale a României. În toate cele cinci zile, Teatrul „Colibri” va prezenta spectacolele „Fata babei şi fata moşneagului”, „Beatles, my love” şi „Prietenii Motanului Încălţat”, va vernisa o expoziţie de scenografie şi va deschide atelierele de creaţie „Ucenicul păpuşar” (coordonator: Norica Preduţ), „Jocul de-a joaca” (coordonator: Oana Stancu), „Primul pas pe scenă” (coordonator: Alis Ianoş), „Poezii pentru cei mai mici copii” (coordonator: Ionica Dobrescu), „Prinţul Miorlau” (coordonator: Rodica Prisăcaru) şi „Micul păpuşar” (coordonator: Alla Cebotari).

Formația „Trei Parale” va reveni la Craiova cu un concert peste o săptămână

Pe 13 decembrie, Teatrul „Colibri” va primi alţi oaspeţi de la Bucureşti. Astfel, între orele 10.00 și 12.00 trupa „Hopa-Trop” va susţine două spectacole pentru copii. La ora 18.00 craiovenii sunt invitaţi la vernisajul unei expoziţii de obiecte hand-made specifice Crăciunului, intitulată „Îngeraşi pentru copilaşi” și semnată de Beatrice Iordan, membră a trupei „Trei Parale”. De altfel, formația va și concerta pe scena poveştilor, de la ora 19.00 – pentru a doua oară în acest an la Craiova, după ce pe 25 iunie a putut fi ascultată la Casa Băniei.

„Trei parale” grupează tineri atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  ţigani etc.).  Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Îi stau alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi, Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).

Sâmbătă, 14 decembrie, va fi ziua întâlnirii cu „Pinocchio” în spectacolul de la ora 18.00. Duminică, 15 decembrie, la ora 11.00, va avea loc reprezentaţia „Fata babei şi fata moşneagului”, iar la ora 17.00 Fabrica de poveşti electroCOLIBRI va prezenta „producţia” celor șapte ateliere de creaţie a căror activitate a început în luna octombrie.

Ultima reprezentație a anului – pe 22 decembrie

Spiritul Crăciunului îşi va face simţită prezenţa deja din 16 decembrie, odată cu înfăţişarea magică a Ieslei Naşterii Pruncului Iisus Hristos, care va fi amplasată în faţa teatrului. „Este vremea deschiderii Târgului de Poveşti, cu obiecte hand-made ale artiştilor mici şi mari”, spune managerul Adriana Teodorescu.

Spectacolul „Frumoasa şi bestia” se va juca sâmbătă, 21 decembrie, la ora 18.00, iar duminică, de la ora 11.00, „Poveste japoneză” va încheia seria reprezentaţiilor din 2013 ale Teatrului „Colibri”.

După tihna primelor două zile de Crăciun, rapsozi populari din localitatea doljeană Salcia vor aduce cel mai vechi teatru de păpuşi tradiţional, Vicleiul, şi vor colinda din 27 până în 30 decembrie, de la ora 17.00, în faţa instituției.

Mike Godoroja: «Nu există spectacol  BLUES POEMS care să nu aducă ceva nou. Fiecare apariție scenică alături de Dan Mircea Cipariu este o nouă provocare artistică, este o explorare a simțurilor mele excitate de poezie și de notele „blue”. Nu pot garanta publicului nimic înainte de spectacol, nu pot promite nici măcar un fir de succes comercial sau divertisment, dar pot pune zălog că ceea ce va suporta podeaua scenei va fi un uragan de trăiri, o desfășurare de forțe ale expresiei și mai ales o „nuntă” a poeziei cu blues-ul care ne va avea drept nași, iar publicul să „pohtească” să petreacă pe viu, fără prejudecăți!».